تبیان، دستیار زندگی
بسیاری از ما می دانیم که پرخوری، تندخوری، پیروی از رژیم های چرب و پرکالری و کم تحرکی، جزو مهم ترین عوامل چاقی محسوب می شوند اما شاید خیلی از ما تا به حال، درباره سایر عوامل...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

12 عامل غیر خوراکی چاق شدن

بسیاری از ما می دانیم که پرخوری، تندخوری، پیروی از رژیم های چرب و پرکالری و کم تحرکی، جزو مهم ترین عوامل چاقی محسوب می شوند، اما شاید خیلی از ما تا به حال، درباره سایر عوامل تاثیرگذار بر چاقی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم، چیزی نشنیده باشیم.

فرآوری: نیره ولدخانی - بخش سلامت تبیان
چاقی

1- آلودگی صوتی

محققان دریافته اند زندگی کردن در مناطقی که دارای آلودگی صوتی شدید ناشی از ترافیک خودروها، رفت وآمد قطار و هواپیما باشد، احتمال ابتلا به اضافه وزن و چاقی را افزایش می دهد.

محققان، پیش از این دریافته بودند که زندگی در مکان های پرسروصدا، تاثیر مستقیمی بر چاقی شکم و ایجاد اختلال در خواب شبانه دارد.
 
نداشتن خواب کافی و آرام در اثر آلودگی های صوتی موجود در محل زندگی باعث می شود افراد ساکن در این مناطق، تمایل کمتری به ورزش، پیاده روی و حتی فعالیت های بدنی روزانه از خود نشان بدهند و شانس ابتلا به افزایش وزن با کم تحرکی را در خود بالا ببرند.
 
نتیجه تحقیقی که در مجله پزشکی بریتانیا (BMJ) به چاپ رسیده، نشان می دهد افزایش هر پنج دسی بل آلودگی صوتی در محل زندگی (سطح استاندارد آلودگی صوتی در محل زندگی حدود 45 دسی بل است) با بالا رفتن 0.2 سانتی متری اندازه دور کمر همراه خواهد بود.
 
محققان سوئدی گفتند افزایش آلودگی صوتی با ایجاد اختلال در خواب شبانه، باعث برهم خوردن نظم ترشح هورمون استرس (کورتیزول) در بدن می شود و این مساله علاوه بر ابتلا به افزایش وزن، تاثیر مستقیمی بر افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی هم خواهد داشت.

2- آلودگی هوا

محققان دریافته اند آلودگی هوا با ایجاد اختلال در سیستم متابولیک بدن، شانس ابتلا به چاقی را افزایش می دهد. آلودگی هوای ناشی از ترافیک می تواند به طور مستقیمی باعث افزایش نمایه توده بدنی یا BMI کودکان 5 تا 11 ساله شود. از این رو، کودکانی که در مناطق آلوده شهری زندگی می کنند، با اختلال شدیدتری در سیستم متابولیک خود مواجه هستند و امکان چاق شدن آنها در زندگی آینده شان، بسیار بیشتر از کودکانی است که در مناطقی با آب و هوای سالم زندگی می کنند.

محققان دریافته اند خوابیدن با چراغ روشن و نور زیاد در طول شب، شانس ابتلا به اضافه وزن و چاقی را تا 50 درصد، به خصوص در کودکان افزایش می دهد

این محققان بر این باورند که زندگی کودکان در مناطق آلوده شهری با افزایش 13.6 درصدی سالانه نمایه توده بدنی آنها همراه است.

از طرف دیگر، نتایج تحقیقات گسترده ای هم نشان می دهند زندگی در مناطق آلوده شهری در دوران بارداری، شانس ابتلا به چاقی کودکان را تا پنج سالگی 1.79 درصد و تا 7 سالگی 2.26 درصد بالا می برد.

3- ویروس سرماخوردگی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید نوعی ویروس سرماخوردگی به نام «آدنوویروس 36» جزو عوامل ابتلا به چاقی در کودکان محسوب می شود.

محققان با بررسی 124 کودک مبتلا به آدنوویروس 36، به این نتیجه رسیده اند این ویروس، عامل چاقی 80 درصد این کودکان شده است. وزن این کودکان به طور متوسط حدود 23 کیلوگرم بیشتر از کودکان همسن خود بود که به این ویروس مبتلا نشده بودند.

4- خوابیدن با چراغ روشن

محققان دریافته اند خوابیدن با چراغ روشن و نور زیاد در طول شب، شانس ابتلا به اضافه وزن و چاقی را تا 50 درصد، به خصوص در کودکان افزایش می دهد.

روشن بودن فضای خواب در طول شب، باعث رسیدن پیام های نادرست به مغز و ایجاد تغییرهایی در سطح ترشح هورمون های مختلفی مانند ملاتونین و استرس می شود.
 
از طرف دیگر، زمانی که ما با چراغ روشن و نور زیاد می خوابیم، مغزمان به اندازه کافی استراحت نمی کند و در نتیجه سعی می کند در طول روز، انرژی خود را از طریق مصرف غذاهای شیرین و چاق کننده، تامین کند.

5- کم خوابی

وقتی ما کمتر از 6 تا 7 ساعت در طول شب می خوابیم، ترشح هورمون کورتیزول که عامل تنظیم اشتها در بدن مان است، مختل می شود.

از این رو، احساس گرسنگی و هوس به خوردن غذاهای چرب و شیرین، حتی هنگام سیری هم سراغمان می آید و این مساله، نتیجه ای جز افزایش وزن را برایمان به دنبال نخواهد داشت.

6- محرومیت از نور آفتاب

اگر فکر می کنید خوردن مکمل ویتامین D برای جبران کمبود نور آفتاب کافیست، اشتباه می کنید. مطالعات نشان داده اند نور آفتاب می تواند به کاهش وزن کمک کند.

حداقل 20 دقیقه در روز، زیر نور آفتاب باشید تا به بدن تان برای چربی سوزی کمک کنید. البته به چند حرکت ورزشی و تحرک بدنی هم نیاز دارید.

پژوهش ها نشان می دهد کسانی که شب کار هستند یا تا دیروقت کار می کنند، نسبت به آنهایی که بین کار و زندگی، تعادل برقرار کرده اند، کالری کمتری می سوزانند و بیشتر چاق می شوند

7- افزایش باکتری روده

باکتری موجود در روده و معده شما، کارهای زیادی برای حفظ سلامتی تان انجام می دهد، اما باکتری اضافی می تواند مضر باشد، چون مواد مغذی بیشتری از غذاهای مصرفی شما را تلف کرده و باعث چاقی تان می شود. برای سلامت روده و معده تان، غذاهای سالم بخورید و آب فراوان بنوشید.

8- بطری ها و کیسه های پلاستکی مواد غذایی

ساندویچ هایی که در کیسه های تیفون پیچیده شده اند و آب پرتقالی که در بطری پلاستیکی است، شما را چاق می کند.

بیسفنول A که در بیشتر پوشش ها و ظروف پلاستیکی پیدا می شود، می تواند جذب موادغذایی شده و مانند هورمون استروژن عمل کند و با ایجاد اختلال در مکانیسم بدن برای تنظیم چربی، چاق تان کند.

9- عفونت گوش

ابتلای مکرر به عفونت گوش میانی، می تواند به اعصاب مغز که مسئول چشایی و سیری هستند آسیب زده و موجب پرخوری در آینده شوند.

اگر کودک تان عفونت گوش دارد، برای گرفتن توصیه مناسب در مورد تغذیه و مواد غذایی با یک متخصص تغذیه مشورت نمایید.

10- تا دیر وقت کار کردن

پژوهش ها نشان می دهد کسانی که شب کار هستند یا تا دیروقت کار می کنند، نسبت به آنهایی که بین کار و زندگی، تعادل برقرار کرده اند، کالری کمتری می سوزانند.

اگر نمی توانید زمان کارتان را تغییر دهید، صبح ها زمانی را برای تحرک بدنی و عرق ریختن اختصاص دهید.

11- تهویه مطبوع

ماندن در اتاقی که مجهز به سیستم تهویه مطبوع است برای ساعات طولانی، باعث می شود بدن تان کمتر فعالیت کرده و کالری کمتری برای حفظ دمای بدن می سوزاند.

روش زندگی یکجانشینی، علامت خوبی برای سلامتی نیست، بنابراین پیش از آن که در چنین فضایی بنشینید، تحرک کرده و عرق کنید.

12- گوشی های هوشمند

جای تعجب نیست. تحقیقات تائید کرده اند که استفاده زیاد از گوشی های هوشمند می تواند شما را چاق و افسرده کند، چون زمان کمی برای ورزش و تحرک بدنی تان باقی می گذارد. شاید هم هیچ زمانی باقی نگذارد!


منابع:
هفته نامه سلامت - ندا احمدلو
سلامت نا

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.