تبیان، دستیار زندگی
امروز فیلم سینمایی محمد رسول الله (ص) اکران می شود. به این مناسبت مروری داریم بر مراحل تولید این اثر، ستارگان ایران و ستارگان خارجی آن.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محمد صابری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحقق یک رویا

گذری کوتاه بر مراحل تولید فیلم محمد رسول‌الله (ص)


امروز فیلم سینمایی محمد رسول الله (ص) اکران می شود. به این مناسبت مروری داریم بر مراحل تولید این اثر، ستارگان ایرانی و ستارگان خارجی آن.

فیلم محمد رسول الله

8 اسفند 1388: اسکرین دیلی نوشت: مجید مجیدی فیلم‌ساز نامدار ایرانی در عرصه جهانی در تدارک ساخت فیلمی درباره پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد(ص) با بودجه 30 میلیون دلاری است.
9 اسفند 1388: مجید مجیدی با اعلام این‌که بیش از سه سال از آغاز تحقیق و نگارش سناریوی این فیلم می‌گذرد گفت: در شرایط کنونی که بحران هویت و معنویت به صورت خیلی جدی مطرح شده و شاهد سقوط برخی ارزش‌های اخلاقی و انسانی هستیم و می‌توانیم آن را جاهلیت مدرن بنامیم، اسلام واقعی می‌تواند چراغ روشنگری برای پاسخ‌گویی به نیازهای مخاطبان امروز و آینده باشد.
3 خرداد 1390: مجید مجیدی برای فیلم سینمایی محمد رسول‌الله (ص) پروانه ساخت دریافت کرد.
7 خرداد 1390: انتشار اولین فهرست بازیگران؛ امین تارخ، حسین پاکدل، مهدی پاکدل، ساره بیات، داریوش فرهنگ و محسن تنابنده.
27 تیر 1390: مجید مجیدی کارگردان و محمدمهدی حیدریان تهیه‌کننده‌ فیلم سینمایی «محمد(ص)» با حضرت آیت‌الله جوادی آملی دیدار کردند.
14 شهریور 1390: با پیوستن حمید فرخ‌نژاد ترکیب بازیگران پروژه نهایی شد.
20شهریور ۱۳۹۰: ساخت دکور این فیلم سینمایی در شهرک سینمایی پیامبر اعظم(ص) در ۵۵ کیلومتری جاده تهران ـ قم به پایان رسید.
11 آذر 1390: پس از پایان فیلمبرداری بخش‌هایی از صحنه‌های مربوط به فرار مردم مکه به دلیل حمله ابرهه، گروه به جنوب کشور رفته و فیلمبرداری در منطقه عسلویه ادامه یافت.
4 دی 1390: فیلمبرداری بخش‌های مربوط به جنوب کشور در عسلویه به پایان رسید و عوامل خارجی پروژه برای استفاده از تعطیلات سال نو میلادی عازم کشورهای خود شدند.
24 دی 1390: حمید فرخ‌نژاد و امین تارخ به دلیل همزمانی با پروژه‌های دیگرعذرخواهی و گروه را ترک کردند.
خرداد 1391: انتشار شایعه توقف فیلمبرداری پروژه به دلیل اختلاف میان عوامل ایرانی و خارجی.
31 خرداد 1391: مدیر روابط عمومی فیلم با تکذیب توقف ساخت فیلم از ادامه فیلمبرداری و بازدید کارگردان و مدیر فیلمبرداری از لوکیشن‌های مختلف خبر داد. براین اساس با پایان فیلمبرداری صحنه‌های مربوط به مکه در زمان تولد پیامبر(ص) کار فیلمبرداری این اثر سینمایی به نیمه رسیده و تولید این فیلم ادامه دارد.
17 آبان 1391: بازدید مقام معظم رهبری از پشت صحنه فیلم. طبق اطلاعات غیررسمی این بازدید بیش از 2 ساعت به‌طول انجامیده و رهبر انقلاب در این فرصت بخش‌هایی از صحنه‌های آماده فیلم را به تماشا نشسته و توصیه‌هایی را هم خطاب به عوامل پروژه داشته‌اند.
18 آبان 1391: مجید مجیدی در واکنش به خبر منتشره در برخی سایت‌ها و روزنامه‌ها، ضمن تکذیب خبر نمایش چهره حضرت رسول(ص) گله‌مندی شدید خود را از این شایعه اعلام و اذعان داشت:«به دلیل اعتقادی که به این موضوع دارم، از ابتدا قصد نمایش چهره مبارک ایشان را نداشته و ندارم و این اخبار از پایه و اساس کذب محض است.»
7 تیر 1392: آخرین سکانس فیلم در حوالی اتوبان کرج و در لوکیشن یک کارخانه جلوی دوربین رفت و بخش‌های دیگری مربوط به سپاه ابرهه گرفته شد.
23 فروردین 1393: با پایان یافتن تدوین فیلم مراحل فنی این فیلم در آلمان زیر نظر مجید مجیدی ادامه دارد و قرار است به زودی صداگذاری این فیلم نیز آغاز شود.
23 بهمن 1393: فیلم محمد رسول الله(ص) در حضور عوامل اصلی این فیلم برای جمعی از اصحاب رسانه و سینماگران به نمایش درآمد.
30 بهمن 1393: سریال هشت قسمتی از فیلم تهیه می‌شود.
4 شهریور 1394: اکران عمومی فیلم محمد رسول الله (ص) در تهران و اکران جهانی فیلم در جشنواره مونترال


فیلم محمد رسول الله

ستارگان ایرانی پروژه

مجید مجیدی/ فیلمنامه نویس و کارگردان

بی تردید نه فقط به عنوان ثبت امضای او در مقام نویسنده و کارگردان بلکه به دلیل پیگیری و دغدغه سرشار او برای به سرانجام رسیدن این پروژه، اصلی ترین ستاره تیم تولید «محمد رسول الله(ص)» مجید مجیدی است. کارگردان باسابقه‌ای که فیلم‌های ماندگاری همچون «بچه‌های آسمان»، «باران»، «آواز گنجشک‌ها» و«بیدمجنون» را در کارنامه سینمایی خود دارد و با کارگردانی فیلم سینمایی «محمد رسول الله(ص)» گام بلند در تثبیت جایگاه خود به عنوان یکی از فیلسازان مطرح تاریخ سینمای ایران برداشت. مجیدی در زمینه کارگردانی از رکورداران شکار سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر هم محسوب می شود.

کامبوزیا پرتوی/ فیلمنامه‌نویس

متولد 1334 رشت است و فعالیت هنری را با ساخت فیلم‌های كوتاه در سینمای آزاد دماوند آغاز كرد. او در دوران دانشجویی چند فیلم كوتاه مستند و داستانی برای تلویزیون كارگردانی كرد و همان زمان نخستین فیلم بلند داستانی اش را با نام «عینك» برای شبكه دوم تلویزیون ساخت. كارگردانی در سینمای حرفه ای را با فیلم «ماهی» تجربه كرد و بعدها با کارگردانی «گلنار» و «گربه آوازه خوان» به عنوان نویسنده و کارگردانی توانمند شناخته شد. پرتوی بعدها گزیده کاری در سینما پیشه کرد. تا پیش از همکاری در نگارش فیلمنامه «محمد رسول الله(ص)» آخرین فیلم اکران شده از او «کافه ترانزیت» بود.

حمید خضوعی ابیانه/ دستیار فیلمبردار

یکی از ستاره‌های فیلمبرداری در سینمای ایران است. او که کار حرفه ای در سینما را در سال 78 و با فیلمبرداری «کودک و سرباز» سیدرضا میرکریمی آغاز کرد در مدت زمان اندکی توانست با فیلمبرداری آثاری همچون خیلی دور، خیلی نزدیك، مارمولك و اینجا چراغی روشن است توانمندی خود را به اثبات برساند. او در ادامه فعالیتش با مدیریت فیلمبرداری فیلم «ملک سلیمان» تجربه همکاری با چهره های بین المللی در تولید یک فیلم را هم کسب کرد. خضوعی حالا با دستیاری فیلمبردار اسکاری فیلم «محمد رسول الله(ص)» گام بلندی در ارتقای کارنامه حرفه‌ای خود برداشته است.

سیدرضا میرکریمی/ مشاور کارگردان

از دغدغه‌مندان سینمای ایران است که علاوه بر فیلمسازی و تکمیل کارنامه حرفه ای خود همواره نیم نگاهی هم به عرصه کلان تحولات سینمای ایران داشته است. میرکریمی که در مقطعی عهده دار مدیریت خانه سینما به عنوان مهمترین نهاد صنفی سینمای ایران بود با توجه به الزامات موجود، فعالیت در عرصه‌هایی همچون تهیه‌کنندگی و یا مستندسازی را هم در کنار فیلمسازی تجربه کرد. او اما در پروژه عظیم «محمد رسول الله(ص)» دعوت به همکاری یکی از دوستان دیرین خود را پذیرفته و علاوه‌بر مشاوره به کارگردان به عنوان یکی از اعضا تیم نگارش فیلمنامه هم حضوری تأثیرگذار داشته است.


فیلم محمد رسول الله

ستارگان جهانی پروژه

ویتوریو استراوو/ مدیر فیلمبرداری

ویتوریو استورارو فیلمبردار مطرح ایتالیایی است که تا کنون برای سه فیلم مطرح «اینک آخرالزمان»(۱۹۷۹)، «آخرین امپراتور»(۱۹۸۷) و «قرمزها»(۱۹۸۱) جایزه اسکار گرفنته است. وی در مصاحبه با یک مجله سینمایی آمریکایی درباره پیوستن به این اثر گفت: «سال ۲۰۱۰ که در پروژه‌ای در الجزایر همکاری می‌کردم، برای اینکه اسلام را بهتر بشناسم، خواندن کتابی درباره زندگی حضرت محمد(ص) را شروع کردم. به محض اینکه خواندن آن کتاب تمام شد، مثل یک رویای جادویی ایمیلی دریافت کردم با این مضمون که آیا علاقه‌مند هستم در ساخت بخش اول یک سه‌گانه درباره زندگی حضرت حمد(ص) حضور داشته باشم؟» بدین ترتیب و پس ملاقات با مجید مجیدی در رم، پیوستن او به این پروژه قطعی شد.

میلژن کرکا کلژاکویچ/ طراح صحنه و لباس

میلژن کرکا کلژاکویچ طراح دکور فرانسوی که قبلا جایزه «سزار»و «آکادمی فیلم اروپا» و همچنین نامزدی دریافت جایزه «اِمی» را در کارنامه خود داشته است. او به عنوان طراح صحنه و لباس به گروه تولید فیلم سینمایی «محمد رسول الله(ص)» پیوست. از نکات جالب درباره تیم همراهان این هنرمند حضور جیان فرانکو فوماگالی ایتالیایی در مقام طراحی آکسسوار فیلم بوده است. فوماگالی خود از چهره های شناخته شده در سینمای جهان است که طراحی صحنه نسخه سوم سه‌گانه مشهور «پدرخوانده» به کارگردانی فرانسیس فورد کاپولا را در کارنامه خود داشته است. طراحی صحنه و لباس یکی از برگ برنده‌های فیلم مجیدی است.

اله رحمان راکا/ موسیقی

آهنگساز فیلم، موسیقیدان و خواننده سرشناس هندی است که فعالیت حرفه‌ای در سینما را در دهه ۱۹۹۰ میلادی آغاز کرده است. نتیجه بیش از 10 سال فعالیت مداوم در صنعت فیلم سازی برای اله رحمان راکا یا همان ای.آر.رحمان فروش بیش از صد میلیون نسخه موسیقی فیلم و بیش از دویست میلیون کاست از آثار او است که او را در زمره پرفروش‌ترین هنرمندان موسیقی جهان قرار می‌دهد. مجله تایم در سال ۲۰۰۹ رحمان را در لیست تایم ۱۰۰ به عنوان یکی از صد فرد تأثیرگذار در جهان معرفی کرده‌است. رحمان برنده جوایز بسیاری از جمله یک جایزه گلدن گلوب و دو جایزه اسکار شده است.

اسکات ایتون اندرسون/ جلوه‌های ویژه بصری

اسکات ای.اندرسون متولد سال 1964 در نیویورک است و تاکنون در بیش از 20 فیلم به عنوان انیماتور و سوپروایزر تصاویر کامپیوتری همین طور طراح یا سوپروایزر جلوه‌های تصویری همکاری داشته است. وی سابقه همکاری با فیلمسازانی چون استیون اسپیلبرگ، جیمز کامرون و پیتر جکسون را دارد و در مقام متخصص طراحی جلوه‌های ویژه در سال ۱۹۹۶و برای فیلم «باب» برنده اسکار شده است. اندرسون معتقد است:« فیلمی مانند «محمد رسول الله(ص)» می‌تواند صنعت سینمای ایران را تغییر ‌دهد.» وی مهمترین کار تیم خود در این پروژه را طرحی دو سکانس حمله ابرهه و دهکده ماهیگیرها عنوان کرده بود.

محمد صابری
بخش سینما و تلویزیون تبیان