تبیان، دستیار زندگی
احساس تنگی نفس و سنگینی در قفسه سینه، سرفه های شدید همراه با خس خس، تقلا برای نفس کشیدن و... اینها از جمله علائم بیماری آسم به حساب می آید...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نفس کم می آورید؟


احساس تنگی نفس و سنگینی در قفسه سینه، سرفه‌های شدید همراه با خس خس، تقلا برای نفس کشیدن و... اینها از جمله علائم بیماری آسم به‌حساب می‌آید؛ بیماری‌ای که با مصرف برخی غذاها، آلودگی هوا، شرایط محیطی نامناسب، تغییرات فصلی و ... تشدید می‌شود و گاهی حملات ناشی از آن به حدی شدید است که سلامت بیمار را به شدت تهدید می‌کند. اما افراد مبتلا به آسم چگونه می‌توانند بیماریشان را کنترل کنند؟

بیماری آسم

به گفته متخصصان، آسم نوعی بیماری تنفسی مزمن است که در بیشتر موارد درمان قطعی ندارد و علائم و شدت آن در افراد مختلف متفاوت است.

به‌عنوان مثال برخی بیماران تقریبا هر روز با مشکل سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس مواجه‌اند، اما برخی دیگر در فواصل بین حملات تنگی نفس، علامتی ندارند.


دکتر شیرین خضری، متخصص ریه می‌گوید:

معمولا آسم در سنین چهار تا پنج سالگی تشخیص داده می‌شود و این تصور را ایجاد می‌کند که این بیماری مخصوص کودکان است.


البته درست است که علائم آسم در دوران کودکی بروز می‌کند، اما در موارد نادری هم افراد در سنین مختلف دچار این بیماری خواهند شد.

درمان نه؛ کنترل آری
به گفته دکتر خضری، در بیشتر موارد آسم در اثر تنگ شدن موقتی و برگشت پذیر مجاری هوایی ایجاد می‌شود، ولی در برخی افراد التهاب مجاری تنفسی در اثر آسم به تغییرات دائمی ‌منجر خواهد شد.


در این شرایط مجاری تنفسی آسیب می‌بیند و به‌صورت برگشت‌ناپذیر باقی می‌ماند.


البته در صورتی که آسم بخوبی کنترل شود، بیمار می‌تواند یک زندگی عادی داشته باشد، اما در صورت رعایت نکردن توصیه‌های لازم، بیماری می‌تواند به آسم مقاوم تبدیل شود و فرد شرایط نامطلوبی داشته باشد.

استفاده نکردن از مواد شوینده قوی مانند وایتکس و جوهر نمک، هم نقش مهمی در پیشگیری از بروز حملات آسمی دارد

تشخیص آسم
تنگ شدن مجاری تنفسی و تنگی نفس که چند دقیقه، چند ساعت و حتی چند روز طول می‌کشد، می‌تواند نشان‌دهنده آسم باشد. البته به گفته دکتر خضری، تست آسم هم تشخیص زیادی به بیماری می‌کند. پس از تشخیص، درمان بر اساس دو گروه دارویی انجام می‌شود.


گروه اول باعث شل شدن عضلات دیواره راه‌های هوایی شده و برخی دیگر از التهاب مجاری هوایی جلوگیری می‌کنند، یا باعث کاهش التهاب می‌شوند.


از طرفی، بعضی داروها هر دو عملکرد را دارند. بنابراین پزشک بر اساس شدت و مقاومت بیماری، نوع دارو را مشخص خواهد کرد.

b12

بخور نخورهای آسمی‌
بررسی‌های زیادی نشان می‌دهد اگر بیماران مبتلا به آسم، مواد غذایی حاوی ویتامین ب12 به مقدار زیاد مصرف کنند تا حد زیادی از بروز حملات آسمی کم شده و یا شدت آن کاهش پیدا می‌کند.


بد نیست بدانید گوشت، شیر، فرآورده‌های لبنی، ماهی، تخم مرغ و غذاهای غنی شده با این ویتامین مثل غلات صبحانه و عصاره مخمر حاوی ویتامین ب12 است.


از طرفی از آنجا که بسیاری از افراد مبتلا به آسم، برای کنترل بیماری شان داروهای کورتونی مصرف می‌کنند، برای پیشگیری از اثرات جانبی این داروها، باید میزان نمک و چربی غذاها را کاهش دهند، چون کورتون باعث نگهداری نمک در بدن شده و چربی خون را بالا می‌برد.

راز تناسب اندام در بیماران آسمی
به گفته دکتر خضری، چاقی از جمله عواملی است که عملکرد ریه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین بیماران مبتلا به آسم که اضافه وزن دارند باید سعی کنند به تناسب اندام برسند تا قادر به کنترل بیماری باشند.


کاهش مصرف قند و شکر و مواد غذایی شیرین، مصرف غذاهای بخارپز و کبابی و کم چرب به جای انواع سرخ‌شده، مصرف وعده‌های غذایی متعدد اما کم‌حجم، افزایش فعالیت بدنی، مصرف شش تا هشت لیوان آب در روز، جایگزین کردن نان‌ تهیه شده از غلات سبوس دار به جای نان‌ سفید، مصرف ترکیبات ضدالتهابی و آنتی هیستامینی طبیعی مثل سیب، پیاز قرمز رنگ، انواع توت و گردو به بهبود علائم آسم کمک می‌کند.


در مقابل، بیماران باید از مصرف مواد غذایی آلرژی‌زا مثل بادام زمینی، سویا، تخم مرغ، بادمجان، گوجه‌فرنگی، میگو و خربزه خودداری کنند، چون ممکن است باعث بروز یا تشدید حملات آسمی‌شود.

دوری از آلرژن‌ها
کار در محیط‌هایی که تهویه مناسبی ندارند، موی حیوانات، گرده افشانی گیاهان در فصول بهار و پاییز، ابتلا به بیماری‌هایی مثل سرماخوردگی، آنفلوآنزا و سینوزیت عواملی است که باعث عود حملات آسمی‌ یا تشدید آنها می‌شود.


در عین حال، آلودگی هوا را هم نباید نادیده گرفت، زیرا آلودگی هوا نه‌تنها به تشدید علائم آسم می‌انجامد، بلکه می‌تواند باعث ایجاد حمله حاد آسم در این افراد شود.


حتی افرادی که دارای ریه سالم هستند، به علت این که ظرفیت تنفسی بالایی دارند و زمینه هیچ‌گونه بیماری ریوی ندارند، ممکن است در تماس مکرر با آلودگی هوا دچار بیماری‌های ریوی شوند.


بنابراین به همه افراد بویژه بیماران آسمی‌توصیه می‌شود، هنگام افزایش آلودگی هوا تا حد امکان از منزل خارج نشوند، ولی اگر مجبور به این کار شدند ، حتما از ماسک‌های تنفسی فیلتردار استفاده کنند.

اصول خودمراقبتی را جدی بگیرید
دکتر خضری با بیان این که یادگیری خودمراقبتی در افراد مبتلا به آسم ضروری است، می‌افزاید: سیگار کشیدن یا ترک آن، ورزش‌های بازتوانی ریوی شامل فیزیوتراپی ریه، مصرف داروها در ساعات و زمان مناسب و ویزیت منظم و دوره‌ای از سوی پزشک، از جمله فعالیت‌های خود مراقبتی در افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن ریوی است.


استفاده نکردن از مواد شوینده قوی (وایتکس و جوهر نمک) هم نقش مهمی در پیشگیری از بروز حملات آسمی دارد.

از طرفی به بیماران توصیه می‌شود یک دستگاه پیک فلومتر (دستگاه اندازه‌‌گیری حداکثر جریان بازدمی) در خانه داشته باشند و به‌صورت روزانه حجم بازدمی‌ خود را اندازه‌گیری کنند تا در صورت کاهش حجم ریوی، به پزشک معالجشان مراجعه کنند.

بخش سلامت تبیان

منبع: جام‌جم - پریسا اصولی


مطالب مرتبط:
از آلرژی کودکی تا آسم بزرگسالی
آسم باعث تنگی نفس می شود
آسم، نفس کشیدن را سخت می کند
9 نکته درباره آسم ورزشی
آسمی که در محیط کار به وجود می‌آید
آمار آسم در تهران نگران کننده است
نقش پُرز در بروز آسم
آسم، گلوی کودکان را می‌فشارد
دارو درمانی در آسم
علایم آسم اوایل صبح و عصرها تشدید می شود
وقتی نفس تنگ می ‌شود
توصیه های ضد آسم در خانه
کنترل آسم در بارداری
علائم بیماری آسم و تشخیص آن

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.