تبیان، دستیار زندگی
اگر چه انجام اعمال در هر زمان و مکانی دارای پاداش و فواید معنوی می باشد؛ ولی انجام این گونه اعمال در زمان ها و مکانهای مقدس، در افزایش پاداش معنوی موثّر است، مثل افزایش ثواب نماز در مساجد، به خصوص در «مسجد الحرام» و «مسجد النبی» و افزایش ثواب اعمال خیر د
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سفارش ائمه علیهم السلام برای زمان تلاوت قرآن

تلاوت


در  ماه رمضان به قرائت قرآن، بسیار سفارش شده است و مرسوم مسلمین است که در ماه رمضان بیشتر از ماههای دیگر قرآن می خوانند و این خود وسیله ای است که جامعه اسلامی با قرآن و معارف ان آشنایی بیشتری پیدا کنند و برای پیشرفت در صراط خدا و اسلام از کلام خدای متعال آموزش بگیرند.


قرآن، سفره نعمت الهی است که همه نیازهای دنیا و آخرت و ظاهر و باطن انسان به بهترین صورت ممکن، برای سفره چیده شده است.
قرآن کتاب رمضان و ره آورد ماه خداست کتاب زندگی سازی که ارمغان این ماه بزرگ برای بندگان صالح خدا به شمار می رود. طائران بلند پرواز رمضان، در خلال این ماه شریف، با قرائت قرآن نغمه خوانی می کنند و عاشقان خدا با تلاوت آیات روحبخش قرآنی، سرود عشق را سر می دهند، شبستان تنگ و تاریک زندگی بوسیله قران مجید، نورانی و نشاط انگیز می شود.
این که خداوند قرآن را در ماه رمضان بر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرو فرستاده از طرفی عظمت ایام این ماه را بیان می دارد و از طرف دیگر این حقیقت را می گوید که قرآن کتاب هدایت است، اما تنها برای آنها که از وابستگی های غیر خدایی بریده باشند و یکی از راه های مهم بریدن از وابستگی ها روزه گرفتن است.

اگر چه انجام اعمال در هر زمان و مکانی دارای پاداش و فواید معنوی می‌باشد؛ ولی انجام این‌گونه اعمال در زمان‌ها و مکانهای مقدس، در افزایش پاداش معنوی موثّر است،‌ مثل افزایش ثواب نماز در مساجد، به‌خصوص در «مسجدالحرام» و «مسجدالنبی» و افزایش ثواب اعمال خیر در شب قدر، شب و روز جمعه و... .
از این‌رو، تلاوت قرآن که از اعمال نیک است و در هر زمان و مکانی پاداش بسیاری دارد، هر چند در زمانهای مقدس، به‌ خصوص در ماه مبارک رمضان که ماه نزول قرآن است، ثواب فوق ‌العاده‌ای به همراه دارد.
در اهمیت تلاوت قرآن در ماه رمضان، از پیشوایان معصوم (علیهم السلام)  احادیث بسیاری روایت شده است که به برخی از آنها در اینجا اشاره می‌شود:
1. از امام باقر (علیه السلام) روایت شده است: «لِکُلِّ شَیْ‌ءٍ رَبِیعٌ وَ رَبِیعُ الْقُرْآنِ شَهْرُ رَمَضَانَ؛[1] هر چیزی بهاری دارد و بهار قرآن، ماه رمضان است.»
2. در خطبه معروف پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) درباره ماه رمضان، این جمله به چشم می‌خورد که فرموده است: «وَ مَنْ تَلَا فِیهِ آیَةً مِنَ الْقُرْآنِ کَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ مَنْ خَتَمَ الْقُرْآنَ فِی غَیْرِهِ مِنَ الشُّهُور؛[2] و هر کس در ماه رمضان، آیه‌ای از قرآن تلاوت کند، پاداش کسی را دارد که در ماه‌های دیگر، ختم قرآن کرده است.»

ای روزه‌دار! در شب و روزت با تلاوت کتاب خدا به او تقرّب بجوی، که همانا کتاب خدا شفیعی است که روز قیامت شفاعتش برای قرآن‌خوانان پذیرفته است و با قرائت آیات آن، از درجه‌های بهشت بالا می‌روند»

3. در روایتی از امام رضا (علیه السلام) آمده است: «مَنْ قَرَأَ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ آیَةً مِنْ کِتَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ کَانَ کَمَنْ خَتَمَ الْقُرْآنَ فِی غَیْرِهِ مِنَ الشُّهُور؛[3] هر کس در ماه رمضان یک آیه از کتاب خدا بخواند، مثل کسی است که در غیر آن، ختم قرآن کرده باشد.»
4. در خطبه‌ای که امیرمومنان علی (علیه السلام) در روز اول ماه رمضان، در مسجد کوفه، ایراد فرموده است، این جمله به چشم می‌خورد: «أیُّهَا الصَائِمُ! تَقَرَّبَ إِلَی اللهِ بِتِلَاوَةِ کِتَابِهِ فِی لَیْلِکَ وَ نَهَارِکَ؛ فَإِنَّ کِتَابَ اللهِ شَافِعٌ مُشَفَّعٌ یَشْفَعُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ لِأهْلِ تِلَاوَتِهِ، فَیَعْلُونَ دَرَجَاتِ الْجَنَّةِ بِقِرَاءَةِ آیَاتِهِ؛[4] ای روزه‌دار! در شب و روزت با تلاوت کتاب خدا به او تقرّب بجوی، که همانا کتاب خدا شفیعی است که روز قیامت شفاعتش برای قرآن‌خوانان پذیرفته است و با قرائت آیات آن، از درجه‌های بهشت بالا می‌روند.»

توصیه ای از مقام معظم رهبری

«به شما جوانان عزیز توصیه می کنم اُنستان را با قرآن زیاد کنید؛ آن کسانى که با قرآن ارتباط پیدا کردند، قدر این ارتباط را بدانند؛ کسانى که قرآن را حفظ کردند، قدر این حفظ قرآن را بدانند؛ این جواهر قیمتى را براى خودشان نگه دارند؛ آن کسانى که با تلاوت قرآن مأنوسند، این رشته‌ى مبارک را از دست ندهند، رها نکنند؛ آن کسانى که با قرآن مرتبطند، تدبّر در قرآن را، تدبّر در معانى قرآن را، تعمّق در مفاهیم قرآنى را، هدف خودشان قرار بدهند؛ اینها چیزهایى است که ما را قدم ‌به ‌قدم به قرآن نزدیک می کند.

اگر با قرآن مأنوس شدیم، به قرآن نزدیک شدیم، مفاهیم قرآنى در دل ما توانست اثر بگذارد، آن‌وقت می توانیم امیدوار باشیم که امّت اسلام عزّت وعده داده شده‌ى از سوى خداى متعال را [به دست خواهد آورد]: «وَ للهِ‌ العِزَّةُ وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلمُومِنین؛(سوره مبارکه المنافقون آیه ۸) این عزّت را آن‌وقت خدا به امّت اسلامى خواهد داد.» اگر با قرآن مأنوس شدیم، آثار و برکات آن اینها است.» (بیانات در دیدار شرکت کنندگان در سى‌ و یکمین دوره‌ى مسابقات بین‌المللى قرآن کریم‌)


پی‌نوشت ها:
[1]. اصول كافی، شیخ كلینی، ج 2، ص 630، باب النوادر، ح 10؛ مراقبات ماه رمضان،‌ محمدی ری‌شهری، ص 188.
[2]. فضائل الأشهر الثلاثة، شیخ صدوق، ص 77، ح 61؛ بحار الانوار، علامه مجلسی، ج 93، ص 357، ح 25؛ وسائل الشیعة، حرّ عاملی، ج 10، ص 313 و 314، ابواب احكام شهر رمضان، باب 18، ح 20؛ مراقبات ماه رمضان، ری‌شهری، ص 92.
[3]. فضائل الأشهر الثلاثة، شیخ صدوق، ص 97، ح 2؛ بحار الانوار، علامه مجلسی، ج 93، ص 341، ح 8؛ مراقبات ماه رمضان، ص 108.
[4]. فضائل الأشهر الثلاثة، ص 109، ح 101؛ مراقبات ماه رمضان، ص 104

فرآوری : محمدی                

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع :

ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره 179

سایت انهار

سایت نهاد مقام معظم رهبری

مطالب مرتبط :

حق تلاوت چیست؟

در تلاوت قرآن در جستجوی چه باشیم؟

فضیلت گریه هنگام تلاوت قرآن

مقدمه تلاوت قرآن و عبادت چیست؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.