تبیان، دستیار زندگی
به گفته متخصصان، دلیل اصلی سردردهای مرتبط با روزه داری شامل گرسنگی و افت قند خون، کم شدن آب بدن، خواب کم و مصرف نکردن موادی مانند کافئین است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

موقع روزه سردرد می گیرید؟


به گفته متخصصان، دلیل اصلی سردردهای مرتبط با روزه داری شامل گرسنگی و افت قند خون، کم شدن آب بدن، خواب کم و مصرف نکردن موادی مانند کافئین است.

سردرد

یکی از شایع ترین علل سردرد در ماه رمضان، به خصوص در افرادی که عادت به نوشیدن چای دارند، دریافت نکردن کافئین برای مدت نسبتا طولانی به خصوص در اولین روزهای این ماه است.


لذا اگر عادت به نوشیدن چای به مقدار زیاد دارید، در روزهای نزدیک به ماه رمضان کم کم میزان و غلظت چای مصرفی تان را کاهش دهید.


کاهش مصرف مایعات و به تبع آن کاهش حجم خون و تغییر در میزان خونرسانی به مغز نیز از دلایل دیگر سردرد در طول روزه داری است.


علت بعدی، گرسنگی طولانی مدت است که باعث سوختن ناقص چربی ها و ایجاد ترکیبات کتونی می شود و وقتی غلظت این ترکیب ها در خون بالا می رود، سردرد و بی حوصلگی را ایجاد خواهد کرد.


برای پیشگیری از ایجاد ترکیب های کتونی نیز توصیه می شود حتما سحری بخورید، زیرا حذف وعده سحری باعث می شود فاصله افطار و شام تا افطار روز بعد، طولانی و این حالت ها تشدید شود.


ضعف شدید بدن زمانی به وجود می آید که میزان غذای مصرفی، از مقدار انرژی موردنیاز بدن خیلی کمتر باشد. نخوردن سحری، به خصوص در روزهای بلند تابستان و به خصوص در افرادی که کار بدنی بیشتری دارند، به صورت ضعف تظاهر پیدا می کند.


لذا بهتر است هر طوری شده، سحری بخورید. اگر سحری می خورید و باز هم ضعف می کنید، به دلیل منطبق نبودن بدن با تغییرات جدید است که بر وضع متابولیک و تغذیه ای تاثیر می گذارد. یادتان باشد این مشکل زودگذر است.


گاهی نیز مصرف یک قرص مسکن مانند استامینوفن در وعده سحری می تواند در کاهش سردردها، کمک کننده باشد.


رها ساختن عضلات از تنش و سفتی با یک ماساژ ملایم نیز در جلوگیری و کاهش سردردها موثر است.


برخی از افراد مبتلا به میگرن در زمان گرسنگی دچار علایم شدید و سردردهای غیرقابل تحمل می شوند. در این موارد روزه داری توصیه نمی شود، اما در صورت اصرار بر روزه گرفتن، این بیماران حتما باید پیش از آغاز ماه رمضان با یک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنند.

نخوردن سحری یکی از علل سردرد موقع روزه داری است. به همین دلیل به روزه داران توصیه می شود هرگز بدون سحری روزه نگیرند و اگر خواب ماندند، افطار را با آب گرم و خرما باز کنند و در خوردن شام بعد از افطار، عجله نکنند

دکتر عظیمیان، متخصص مغز و اعصاب درباره اصول روزه داری برای مبتلایان به سردرد می گوید:
«مبتلایان به انواع سردردها اعم از سردردهای تنشی یا میگرنی باید در ماه مبارک رمضان، اصول و مسائلی را رعایت کنند.
این افراد حتما باید وعده سحر و افطار را به طور کامل مصرف کنند، چراکه دیده شده است برخی افراد اقدام به حذف وعده سحری می کنند.


در صورت نخوردن سحری، سردرد این افراد به دلیل افت قند خون تشدید می شود. این سردردها بعدازظهرها بیشتر می شوند.


وعده های غذایی مبتلایان به سردرد باید متنوع باشد. آنان باید از مصرف سریع و با عجله غذاها پرهیز و افطار خود را با مایعات گرم شروع کنند، چراکه مصرف مایعات خنک موجب آغاز یا تشدید سردرد می شود.


همچنین مبتلایان به سردرد باید به تدریج مواد قندی را در وعده افطار مصرف کنند و بهترین ماده قندی نیز خرما است، چراکه خرما، قند را به تدریج افزایش می دهد.


گفتنی است میگرن به ویژه در زنان شایع تر است. برخی از زنان برای روزه داری در ماه مبارک رمضان اقدام به مصرف قرص های ضدبارداری می کنند، درحالی که مصرف این قرص ها، سردردها را تشدید می کند.


مبتلایان به میگرن باید مایعات به ویژه آب و شیر، زیاد مصرف کنند.


به طور کلی مبتلایان به سردرد به ویژه در ماه مبارک رمضان باید از قرار گرفتن در معرض گرما و نور خورشید به ویژه از ساعت 10 صبح تا چهار بعدازظهر، پرهیز کنند.


متخصصان مغز و اعصاب توصیه می کنند مبتلایان به سردرد تا حد امکان از استرس ها دوری کرده و داروهای تجویز شده توسط پزشکان را به طور مرتب مصرف کنند.


اگر مبتلایان به سردرد اصول سلامتی را رعایت کنند، گرفتن روزه، هیچ مشکلی را برای آنان ایجاد نمی کند.


عموما داروهای مبتلایان به سردرد در یک یا دو دوز تجویز می شوند که به راحتی می توانند آنها را در سحر و افطار مصرف کنند.»

غلامرضا کردافشاری متخصص طب سنتی، در رابطه با درمان انواع سردرد در هنگام روزه‌داری با استفاده از طب سنتی می گوید:
«نخوردن سحری یکی از علل سردرد موقع روزه داری است. به همین دلیل به روزه داران توصیه می شود هرگز بدون سحری روزه نگیرند و اگر خواب ماندند، افطار را با آب گرم و خرما باز کنند و در خوردن شام بعد از افطار، عجله نکنند.


نوشیدن چای رقیق باعث کاهش سردرد در این ایام می شود و کم‌کم باید مقدار مصرف چای را کم کنند تا در زمان روزه دچار سردرد نشوند.


کسانی که در ماه مبارک رمضان دچار سردرد از نوع میگرن ‌(درد شقیقه)‌ می‌شوند، باید مقداری عسل را با یک لیوان آب جوش مخلوط کرده و کمی آب لیمو ترش در آن بریزند و یک بار بعد از سحری و یک بار قبل از خواب شب میل کنند.


اگر سردرد ناشی از کم خونی باشد، عسل را با آب جوش مخلوط کرده و بدون آب لیمو ترش، یک بار بعد از سحری و یک بار قبل از خواب شب مصرف کنند.


روزه‌دارانی که دچار سردرد ناشی از سینوزیت می شوند، هر شب قبل از خواب ، ابتدا بخور آب جوش دهند و سپس روغن بنفشه را روی پیشانی و گونه ها (محل سینوس ها) بمالند.»

فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان

منابع:
مشرق
روزنامه کیهان
آسمونی

مطالب مرتبط:
ماه رمضان قرص جلوگیری نخورید
روزه‌داری در سالمندان
توصیه‌های پیامبر اسلام درباره سلامتی
12 محرک عجیب سردرد و 6 راه حل آن
آشنایی با 10 نوع سردرد
چطور سردردتان را قطع کنید؟
13 روش غیردارویی برای درمان میگرن

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.