تبیان، دستیار زندگی
یکی از مهم ترین اعضای بدن هر انسانی کبد است که مهم ترین وظیفه آن، ایفای نقش در فرآیند جداکردن موادغذایی از سموم است. اطلاعاتی کوتاه درباره آن را در ادامه بخوانید...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با یک سوم کبد هم زنده می مانیم


یکی از مهم ترین اعضای بدن هر انسانی کبد است که مهم ترین وظیفه آن، ایفای نقش در فرآیند جداکردن موادغذایی از سموم است. اطلاعاتی کوتاه درباره آن را در ادامه بخوانید.

کبد انسان

کبد پروتئین‌های خاصی را تولید می‌کند که برای پلاسمای خون بسیار با اهمیت است و میزان اسیدآمینه های خون را تنظیم می‌کند.


آهن ذخیره می‌کند و هموگلوبین خون را پردازش می‌کند تا از محتوای آهن آن استفاده کند.


همچنین آمونیاک سمی را به اوره تبدیل می‌کند. اوره یکی از محصولات مهم متابولیسم پروتئین‌هاست که از طریق ادرار دفع می‌شود.


کبد خون را از مواد سمی و آسیب زا به سلول‌های بدن، پاکسازی می‌کند.


لخته شدن خون را در تمام بدن تنظیم می‌کند و در نهایت با تولید عواملی برای از بین بردن باکتری‌ها، ایمنی و مقاومت بدن را افزایش می‌دهد.


هنگامی که فرد ماده غذایی را می‌خورد، معده و روده باریک آن را هضم می‌کنند و مواد غذایی هضم شده از طریق دیواره روده باریک، جذب خون می‌شوند و به کبد می‌روند.


در کبد، موادغذایی بیشتر تجزیه می‌شوند. بنابراین در آنجا، مولکول‌های مفید موادغذایی، به شکلی که مورد استفاده قسمت‌های مختلف قرار بگیرند، درمی‌آیند.

در اکثر بیماری‌های کبدی حیات بیمار به خطر نمی‌افتد. به زبان ساده‌تر، چنانچه تنها کمتر از یک سوم کبد سالم باشد، همین قسمت کوچک می‌تواند نیازهای طبیعی بدن را برطرف کند

دکتر سید موید علویان، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد درباره اینکه آیا می‌توان بدون کبد زنده ماند، اظهار داشت:

«با توجه به وظایف مهمی که کبد در بدن بر عهده دارد، به طور حتم نمی‌توان بدون کبد زنده ماند، ولی باید این نکته را نیز در نظر داشت که در اکثر بیماری‌های کبدی، درصد کمی از آن دچار ضایعه شده و به این دلیل، فقط برخی از فعالیت‌های کبدی دچار اختلال می‌شود.


در اکثر بیماری‌های کبدی حیات بیمار به خطر نمی‌افتد. به زبان ساده‌تر، چنانچه تنها کمتر از یک سوم کبد سالم باشد، همین قسمت کوچک می‌تواند نیازهای طبیعی بدن را برطرف کند.»

چاقی کبد را پیر می‌کند
پزشکان هشدار دادند که اضافه وزن موجب فرسودگی سریع کبد می شود. همچنین خطر ابتلا به سرطان کبد در افراد چاق بیشتر است.


متخصصان با بیان ارتباط بین اضافه وزن و پیری‌ زودرس کبد اظهار داشتند: به این ترتیب می‌توان توجیه کرد که چرا چاقی با بیماری‌هایی مانند سرطان کبد و مقاومت انسولینی مرتبط است.


«استیو هوروات» از دانشکده سلامت عمومی لس‌آنجلس و متخصص ارشد این مطالعه گفت:
هنوز کاملا مشخص نیست که فرسودگی کبد به طور مستقیم با خطر فزاینده ابتلا به برخی بیماری‌های خاص مرتبط باشد، اما احتمالا در افرادی که کبدشان زودتر فرسوده می‌شود، ضرورت مراقبت‌های بیشتر برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های خاص و کنترل وزن افزایش می‌یابد.


«پیری وراژنتیک» به میزان تحلیل رفتن و فرسوده شدن بافت‌های مختلف بدن گفته می‌شود.


بر اساس سیستمی موسوم به «ساعت پیری وراژنتیک» اکثر بافت‌ها، انواع سلول‌ها و اعضای داخلی بدن با سرعتی مشابه، روند پیر شدن را طی می‌کنند، اما این روند ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.


هوروات افزود: برخی افراد از افراد دیگر پیرتر به نظر می‌آیند که ژنتیک نقش بزرگی در این مورد بازی می‌کند.


بررسی‌ها حاکی از آن است که حدود 40 درصد تغییرات و شکل‌ها در «پیری وراژنتیک»، عامل ژنتیکی دارد.


به گفته این متخصص،‌ هدف از این مطالعه درک این مطلب بوده که چرا بدن فرسوده و پیر می‌شود. به همین دلیل به بررسی 1190 نمونه از بافت‌های انسانی از جمله نمونه‌هایی از 130 کبد انسان پرداخته شد.


متخصصان آمریکایی دریافتند که به ازای هر 10 واحد افزایش شاخص توده بدنی، میزان پیری وراژنتیک در کبد سه سال افزایش می‌یابد.

فرآوری: نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان

منابع:
تسنیم
ایسنا

مطالب مرتبط:
وقتی کبد سریعا از کار بیفتد
وقتی کبد بزرگ می شود
سیروز پایان کار کبد است؟
درباره سرطان کبد چه می دانید؟
کبد چرب در کمین شهرنشین‌ها
بیماری کبد چرب غیر الکلی
تجمع چربی در کبد
10 راهکار برای دوری از کبد چرب

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.