تبیان، دستیار زندگی
در تهران که قدم میزنیم شاهد چیزهای عجیب و غریب زیادی هستیم مثل بدحجابی، مانتوهای جلو باز، موهای فشن کرده و ابروهای برداشته ی پسران و... که خیلی از اینها آشکار است و حتما تاکنون با آنها مواجهه شده اید اما بعضی چیزها نیاز به دقت دارد تا متوجه شویم به کدام
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از پوشش غربی تا معماری غیر اسلامی

در تهران که قدم میزنیم شاهد چیزهای عجیب و غریب زیادی هستیم مثل بدحجابی، مانتوهای جلو باز، موهای فشن کرده و ابروهای برداشته ی پسران و... که خیلی از اینها  آشکار است و حتما تاکنون با آنها مواجهه شده اید اما بعضی چیزها نیاز به دقت دارد تا متوجه شویم به کدام سمت میرویم!

هدی سادات پاکنهاد - بخش اجتماعی تبیان
معماری غیراسلامی

در تهران که قدم میزنیم شاهد چیزهای عجیب و غریب زیادی هستیم مثل بدحجابی، مانتوهای جلو باز، موهای فشن کرده و ابروهای برداشته ی پسران و... که خیلی از اینها  آشکار است و حتما تاکنون با آنها مواجهه شده اید اما بعضی چیزها نیاز به دقت دارد تا متوجه شویم به کدام سمت میرویم!  مثل ساختمان های سر به فلک کشیده که بویی از رنگ و بوی ایرانی به خود ندارد...
شما وقتی به یک کشور و یا شهری وارد میشوید نخستین چیزی که شما را با شهر و  سبک و سیاق مردم آن شهر آشنا میکند سبک زندگی آدم های آن جامعه است. در واقع این یک فرمول است که شما اگر میخواهید به شهری سفر کنید تا در مورد فرهنگ آنها چیزی یاد بگیرید کافی است که به سبک زندگیشان نگاه کنید مثل طرز لباس پوشیدن، خوراک و تغذیه، مراسم جشن و عزاداری، اوقات فراغت،محیط زیست و معماری آن شهر که اینها همه در کنار هم می تواند خیلی چیز ها را درباره  فرهنگ عمومی و سبک زندگی یک جامعه به ما نشان دهد اما آیا به نظر شما ایران در این موارد نمونه ای از یک جامعه ی اسلامی است؟! آیا مانتوهای کوتاه و جلو باز، ساپورت های تنگ، روسری های کوتاه و تیپ های دخترانه ی پسران دستور اسلام است؟! آیا مراسم تجملاتی و چشم و هم چشمی ها که خود عامل اصلی به تاخیر انداختن ازدواج جوانان است و حتی در عزاداری ها هم اینگونه تجملات به وضوح دیده میشود رسم و آیین ایرانی است؟! آیا اوقات فراغت جوانان با جولان دادن در خیابان به شیوه ی دور دور کردن و متلک پرانی و کشیدن قلیان و ... ساز و کار یک جوان ایرانی است؟! اینها بخشی از آسیب های جامعه ی ماست که دلایل مختلفی دارد از مشکلات اقتصادی گرفته تا اشاعه ی فرهنگی غربی از طریق ماهواره و شبکه های اجتماعی و ... اما مشکل اینجاست که این فرهنگ غربی به نوع معماری و ساخت و سازهای ایرانی هم ورود پیدا کرده است .معماری هایی که در تراز انقلاب اسلامی نیست و نمی تواند سبک زندگی اسلامی را با این نوع معماری ترویج دهد و علت این روند این است که متاسفانه علایق مردم به سبک زندگی ای که در آن مولفه های اسلامی باشد کمتر شده است .

وقتی به کشورهای متعدد جهان سفر میکینم شاهد نمادهای  استقلال طلبانه شان خواهیم بود و یکسری نماد در آن کشورها وجود دارد که نماد یک حرکت انقلابی و سیاسی در آن کشور است اما متاسفانه  چنین نمادی در یک جامعه اسلامی و انقلابی وجود ندارد

مسلما وقتی خودنمایی و تجملات و ارزش های غیر اسلامی در میان مردم رسوخ پیدا می کند معماری به شیوه ایرانی- اسلامی هم جایگاه خود را در بین مردم از دست می دهد  و مردم ترجیح می دهند که نمای خانه هایشان را به شیوه های غربی بنا کنند لذا این مسائل موضوعی است  که باعث شد تا مقام معظم رهبر انقلاب در دیدار با شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر تهران در تاریخ 14 تیر 93  به موضوع معماری ساخت‌و‌سازها در تهران نیز اشاره کند  و گفتند: حقیقتاً معماری و نمای تهران، نمای یک شهر اسلامی نیست و شهرداری و شورای شهر باید این موضوع را جزو جدی‌ترین مسائل خود بدانند. مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به تأثیرگذاری معماری و نمای ساخت و سازها بر فضای سبک زندگی افزودند: باید هرچه ممکن است محیط زندگی شهر، بگونه ای طراحی و ساخته شود که تحقق سبک زندگی اسلامی راحت تر، امکان پذیر باشد.

تاثیر معماری در سبک زندگی ایرانی

اگر شما بخواهید لباسی را تهیه کنید سعی میکنید لباسی را انتخاب کنید که با شخصیت و هویت و اعتقادات شما همخوانی داشته باشد و هر لباسی را برازنده خود نمی دانید .معماری و شهر سازی هم مانند لباس انسان می باشند که  باید در شان و منزلت یک شهروند مسلمان باشد لذا اینکه ما می گوییم تهران و بسیاری از شهرهای ما هویت اسلامی – ایرانی ندارد به اعتبار این است که فضای شهری به گونه ای طراحی و برنامه ریزی شده است که سنخیتی با جامعه اسلامی ندارد. غیر اسلامی بودن یک جامعه  تنها در طراحی نماد ساختمان ها و معماری و شهر سازی نیست بلکه  برجسته ترین نماد در یک شهر اسلامی فضاهای مذهبی ، آموزشی و فرهنگی است که اگر شما از شمال به جنوب و شرق به غرب حرکت کنید چیزی جز برج ها و مراکز اداری و تجاری سر به فلک کشیده نمی بینید و در حال حاضر بسیاری از محله های ما یا مسجد ندارند و یا مساجدی فرسوده دارند لذا شاخصه شهر تهران به جای نماد یک شهر اسلامی مراکز قدرت و ثروت شده است.

چرا به سبک و معماری غربی روی آورده ایم

نقطه عطف در این مساله شهرداری است که با تغییر کاربری و تراکم فروشی سعی در کسب در آمد دارد و با رویکرد مادی و اقتصادی در این مساله قد بر میدارد و این مساله باعث شده است که اکنون شاهد این فاجعه باشیم. درست است که در موازین اسلامی تاکید شده است که از تمام دستاوردها و امکانات جدید استفاده شود و داشتن یک شهر مدرن با آخرین امکانات تکنولوژی و فناوری مغایر با جامعه و آرمان های اسلامی نیست اما مساله آنجاست که طراحی برخی ساختمان ها و نماد های اصلی شهر که به عنوان یک شناسه محسوب میشوند فاقد هویت اسلامی – ایرانی هستند و این عین غرب زدگی است و برای رفع این معضل لازم است که مراکز دولتی ما کار را به هر مشاور ، مهندس و یا معماری نسپارند چرا که  متاسفانه برخی از مهندسان ما فکر می کنند به صرف تحصیل در غرب مرزهای علمی را طی کرده اند و بهترین مهندسان و معماران هستند در حالیکه ما در همین ایران مبانی زیباشناسی و هنری بی نظیری را داریم که نظیر آن در اصفهان و شیراز و یزد و کاشان و.. قابل مشاهده است. بنابراین وقتی کارها را به سازندگان و مهندسانی که صلاحیت لازم را ندارند می سپاریم در نتیجه باید شاهد چنین نماها و نمادهای غیر اسلامی در شهر هم باشیم.

نماد انقلابی در تهران وجود ندارد

وقتی به کشورهای متعدد جهان سفر میکینم شاهد نمادهای  استقلال طلبانه شان خواهیم بود و یکسری نماد در آن کشورها وجود دارد که نماد یک حرکت انقلابی و سیاسی در آن کشور است اما متاسفانه  چنین نمادی در یک جامعه اسلامی و انقلابی وجود ندارد . جامعه ای که برای رسیدن  به آرمان و ارزش های اسلامی و انقلابی خود شهدای زیادی داد. هر گردشگر و بازدید کننده ای که به ایران سفر میکند می پرسد نماد انقلاب اسلامی را در کجا می توان دید که از آن عکس بگیریم یا فیلم برداری کنیم!اگر بخواهم نماد میدان انقلاب را که نماد انقلاب اسلامی است را نشان دهیم که نمادی وجود ندارد و اگر هم بخواهیم میدان شهدا را نشان دهیم باز هم اصلا میدانی در کار نیست که بخواهد نشانگر شهدای تقدیمی به انقلاب اسلامی باشد لذا  با کمال تاسف باید بگوییم که هیچ نمادی وجود ندارد! و تنها نماد تهران برج میلاد است که خود نمونه ای از یک معماری غربی است و هرکسی هم توان مالی برای دیدن از این برج عظیم را ندارد .

به سخن مقام معظم  رهبری دست نیافته ایم

با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر نداشتن یک شهر اسلامی متاسفانه هنوز نتوانسته ایم به آن چیزی که مد نظر ایشان بوده است دست پیدا کنیم و بیشتر انتقادات و ایرادات به سمت رییس شورای شهر و شهردار تهران است که چطور تاکنون نتوانسته اند با توجه به سابقه  و تخصصشان در این موضوع اثر گذار باشند و اگر این دو نتوانند به فرمایشات مقام معظم رهبری عمل کنند و نمای شهر را اسلامی کنند چه کسی قرار است این کار را انجام دهد؟!

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران خبر از پرداخت  هزینه طراحی نما برای کلیه ساخت و سازهای انفرادی و تجمیعی منطبق با الگوی معماری اسلامی ایرانی به صورت رایگان داده است.


لازم است که شهردار تهران همانطور که به فرمایش حضرت آیت الله خامنه ای عمل نمودند و در کمتر از یکماه بوستان یاس را آماده سازی کردند در این زمینه هم اقدامات مثمر ثمری را به انجام برسانند چرا که متاسفانه در سالهای گذشته عمل به فرمایشات ایشان  در زمینه اسلامی کردن فضای شهر چشمگیر نبوده و اقدامات اساسی صورت نگرفته است اما به تازگی مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران وارد عمل شده است و خبر از پرداخت  هزینه طراحی نما برای کلیه ساخت و سازهای انفرادی و تجمیعی منطبق با الگوی معماری اسلامی ایرانی به صورت رایگان داده است. 
عباداله فتح اللهی با اعلام این خبر، تصریح کرد: اجرا و پیاده سازی الگوی معماری اسلامی – ایرانی یکی از ضروریات ایجاد و شکل دهی محلات دارای هویت، واجد ارزش بصری و نیز پایدار به لحاظ طراحی و سیما و منظر است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با اعلام این که هزینه طراحی نما، منطبق با الگوی اسلامی ایرانی، برای کلیه ساخت و سازهای انفرادی و تجمیعی در بافت های فرسوده رایگان می باشد، خاطرنشان کرد: کلیه ساخت و سازهای تجمیعی و انفرادی با مساحت بیشتر از 100 متر مربع نیز می توانند از کمک هزینه اجرای نما بهره مند شوند .(١)

امیدواریم این اقدام گامی جدی و عملی در راستای تحقق فرمایشات مقام  معظم رهبری و اجرای الگوی معماری اسلامی و ایرانی در شهر تهران باشد.

پی نوشت: باشگاه خبرنگاران


مرتبط تصویری:

تاکید مقام معظم رهبری بر استفاده از معماری اسلامی