تبیان، دستیار زندگی
كاهش نرخ سود سپرده های بانكی این احتمال را قوت می بخشد كه مجددا شاهد افزایش حجم اسكناس و مسكوك در دست اشخاص باشیم. هرچند در دو سال متوالی یعنی 9 ماهه نخست سال 92 و 93 حجم اسكناس و مسكوك در دست مردم به ترتیب 16 و 13 درصد كاهش یافت اما با تغییر سیاست های پو
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

احتمال رشد مجدد اسكناس در دست مردم


كاهش نرخ سود سپرده‌های بانكی این احتمال را قوت می‌بخشد كه مجددا شاهد افزایش حجم اسكناس و مسكوك در دست اشخاص باشیم. هرچند در دو سال متوالی یعنی 9 ماهه نخست سال 92 و 93 حجم اسكناس و مسكوك در دست مردم به ترتیب 16 و 13 درصد كاهش یافت اما با تغییر سیاست‌های پولی احتمال رشد دوباره این شاخص وجود دارد.

كاهش نرخ سود سپرده‌های بانكی این احتمال را قوت می‌بخشد كه مجددا شاهد افزایش حجم اسكناس و مسكوك در دست اشخاص باشیم.

اسکناس

هرچند در دو سال متوالی یعنی 9 ماهه نخست سال 92 و 93 حجم اسكناس و مسكوك در دست مردم به ترتیب 16 و 13 درصد كاهش یافت اما با تغییر سیاست‌های پولی احتمال رشد دوباره این شاخص وجود دارد.

سیاست‌های پولی نقش مهمی در بازار مالی، تورم و نهایتا شاخص‌های اقتصادی دارد. در دو سالی كه اشاره شد. به عقیده كارشناسان شرایط برای گسیل پول‌های نقد به سمت بانك‌ها فراهم بود و همین مساله به عنوان یك عامل تعیین كننده در كاهش حجم اسكناس در دست مردم تاثیر گذاشت.

بررسی‌ها نشان می‌دهد تا پایان آذر ماه سال 1393 در مجموع 29 هزار و 175 میلیارد تومان اسكناس و مسكوك در دست اشخاص بوده و از 33 هزار و 529 میلیارد تومان اسكناس محاسبه شده در اسفند 1392 بیش از 13 درصد حجم این شاخص كاهش یافته است.

برخی از تحلیلگران، دلیل آن را سودآوری سپرده های بلندمدت بانكها عنوان می‌كنند و معتقدند كه افزایش حجم شبه پول از رقم 365 هزار میلیارد تومان در خرداد 92 به 475 هزار میلیارد تومان در اسفند 92 و 568 هزار میلیارد تومان در آذر 93، نشان دهنده این واقعیت است كه به دلیل ركود نسبی اقتصاد، كاهش سودآوری و ركود در بازار خریدو فروش مسكن، ارز و طلا و سایر دارایی ها، مردم ترجیح داده اند كه پول خود را به صورت سپرده دیداری و اسكناس نگه ندارند و آن را در سپرده های بلندمدت و با هدف كسب سود سرمایه گذاری كرده اند.

هرچند در دو سال متوالی یعنی 9 ماهه نخست سال 92 و 93 حجم اسكناس و مسكوك در دست مردم به ترتیب 16 و 13 درصد كاهش یافت اما با تغییر سیاست‌های پولی احتمال رشد دوباره این شاخص وجود دارد

در مقابل این تحلیل اما عده دیگری از اقتصاددانان نظر متفاوت‌تری دارند. آنها معتقدند دلیل كاهش حجم پول در دست مردم گسترش بانكداری الكترونیك، كارت‌های هوشمند سپرده‌های بلندمدت و كوتاه مدت كه سود به‌ سپرده می دهند، است. با استفاده از این حساب‌ها مردم قادرند كه هر زمان لازم است از حساب خود برای خرید استفاده كنند و سرعت انتقال پول از كارت هوشمند به حساب فروشنده سریعتر از اسكناس و چك انتقال می یابد، طرح شتاب، طرح شاپرك و سایر حساب ها و بانكداری الكترونیك است كه عملا باعث شده تعریف پول و شبه پول عوض شود.

بخش اقتصاد تبیان

مبع : تابناک