تبیان، دستیار زندگی
معرفی کتابهای «نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی»، «بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه» و «میراث عظیم و امت خفته».
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه

معرفی کتابهای «نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی»،  «بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه» و «میراث عظیم و امت خفته».

فرآوری: زهره سمیعی- بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
نسبت انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی


 
«نسبت انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی»

کتاب «نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی» با زیر عنوان تونس و مصر اثر هادی ابراهیمی کیاپی از سوی گروه انتشاراتی بین المللی الهدی منتشر شد.
این کتاب که در دو بخش به موضوع کتاب می پردازد در بخش اول چارچوب نظری را تبیین می‌کند و در 3 فصل تحت عنوان «چارچوب نظری انقلاب‌ها»، «گفتمان به مثابه روش» و «مدل تحقیق» این موضوع را بیان می کند.
بخش اول به تفصیل به تعریف انقلاب، انواع انقلاب و واکاوی نظریه‌های انقلاب همت گمارده است. این فصل چهار نسل نظریه پردازی انقلاب را بامحوریت انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار می دهد و مشخصاً تأثیر انقلاب اسلامی را بر حوزه نظری و عملی و عینی انقلابات به بحث گذارده است.
در بخش دوم کتاب «نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی» با عنوان «انقلاب‌های عربی، بیداری اسلامی شمال آفریقا و نظریه‌های انقلاب» نیز نویسنده در 3 فصل به انقلاب‌های منطقه و چیستی و چگونگی آنها اشاره کرده است. «انقلاب‌های عربی»(بیداری اسلامی)، «انقلاب‌های عربی و نظریه‌های انقلاب» و «انقلاب‌های عربی و گفتمان اسلام سیاسی» نیز سر فصل‌های بخش دم این کتاب است.
از دیدگاه نویسنده کتاب، انقلاب اسلامی نه تنها نقطه عطفی در تاریخ انقلاب‌های جهان است، بلکه با واداشتن انقلاب پژوهان به تأمل نظری در بازنگری، بازتولید و بازآوری نظریه‌های موجود یا نظریه‌‌های جدید، نقش مهمی در تکامل نظریه‌های انقلاب داشته است به گونه‌ای که به ظهور نسل جدیدی از این نظریه‌ها منجر شده است.
نویسنده کتاب نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی با پرداختن به ماهیت و اثرات انقلاب‌های رنگی و انقلاب‌های عربی در دو وجه ساختاری و گفتمانی، از یک سو ارتباط این دسته از انقلاب‌ها را با انقلاب‌های کلاسیک و رنگی مشخص کرده و از سوی دیگر نسبت آن‌ها را با انقلاب اسلامی ایران سنجیده است.
دکتر ابراهیمی با الهام از نظریه بیداری اسلامی مقام معظم رهبری در فصل دوم از بخش دوم کتاب عوامل و زمینه‌های پیدایش اسلام سیاسی را در قالب رویارویی با گفتمان مدرنیسم، دال‌های گفتمانی اسلام سیاسی انقلاب اسلامی و تحلیل گفتمانی بیداری اسلامی را با محوریت گفتمان دین محور، سلطه ستیز و عدالت محور تفسیر می‌کند.
نکته جالب توجه این کتاب مقدمه دکتر سیدیحیی صفوی استاد دانشگاه‌های تهران در ابتدای آن است که پس از تقدیر از زحمات مولف این کتاب، آن را نه تنها در راستای تقویت ادبیات انقلاب پژوهشی بلکه ادبیات انقلاب اسلامی دانسته است. روش شناسی کتاب بر دومحور اصلی متمرکز است ،‌از یک سو به سنت‌های فلسفی و هنجاری وابسته است که متدولوژی آن بر مبنای «روند کاری تاریخی – نظری» است و از سوی دیگر بر محورهای معنایی و گفتمانی متمرکز است.
کتاب «نسبت انقلاب اسلامی با بیداری اسلامی» در 318 صفحه و شمارگان 1000 نسخه از سوی گروه انتشاراتی بین المللی الهدی روانه بازار کتاب شده است.

بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه


 «بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه»

کتاب «بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه» (برگرفته از درس‌های خارج فقه علامه آیت ‌الله محمد مومن قمی) با تحقیق و نگارش حجت‌ الاسلام و المسلمین محمدمهدی بهداروند به همت دفتر نشر معارف منتشر شد.
در بخشی از مقدمه کتاب می خوانیم: «یكى از تجلّیات پُرنمود مكتب اسلام، عنصر حاكمیت و حكومت است؛ عنصرى كه در تمام قانون‏مندی‌هاى اسلام نهفته شده و غرض این اندیشه كلى این است كه اسلام، دینى جامع، فراگیر و فرا ملّى است و به حكومت به چشم ضرورت می‌نگرد. یكى از مباحث مربوط به حاکم اسلامی و ولایت فقیه، حوزه اختیارات و مسئولیت‏‌هایى است كه بر عهده وى قرار دارد.»

حجت الاسلام بهداروند در ادامه می نویسد: «کتاب حاضر برگرفته از بیانات استاد معظم آیت‏‌اللّه‏ محمّد مومن قمى در درس‌های خارج فقه ولایت فقیه درباره وظایف و اختیارات ولی فقیه است که به این مسأله مهم فقه حکومتی می‏‌پردازد و مبانی فقهی وظایفی چون تدوین و اجرای قانون اساسی، نظارت و مراقبت بر وظایف و رفتار مردم، زدودن موانع تحقق احکام الهی، تعزیرات، حدود، قصاص و دیات، امر قضاوت، اقامه نماز جمعه، اقامه نماز عیدین(فطر ـ قربان)، اعلام ثبوت هلال ماه، امر به جهاد ابتدایی و دفاعی و امر صلح بیان می‏‌شود.»

کتاب «بررسی وظایف و حدود اختیارات ولی فقیه» در 488 صفحه، قطع رقعی، شمارگان 800 نسخه و قیمت 18هزار تومان از سوی دفتر نشر معارف منتشر شده است.

میراث عظیم و امت خفته

«میراث عظیم و امت خفته»
کتاب «میراث عظیم و امت خفته» نوشته مظفر اقبال (رئیس مرکز اسلام و علوم کانادا) با ترجمه علی فتحعلی آشتیانی از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد.
کتاب «میراث عظیم و امت خفته» از مقدمه مترجم و زندگی نامه مختصر نویسنده و 11 مقاله، سخنرانی و گفت‌وگوی دکتر مظفر اقبال تشکیل شده است. «در جست‌وجوی امید؛ نگاهی به فرصت‌های خیزش جهانی در امت اسلام»، «امت خفته»، «آمریکا و حرمسرای روشنفکری در جهان اسلام»، «هنرمندان و نظم نوین جهانی»، «نقطه عطف در تاریخ مدرن جهان اسلام: انتخابات سال 2008م ایران و چالشهای پیش رو»، «آمادگی برای ضد حمله؛ گفتگو»، «سرمایه اجتماعی جهان اسلام و آینده: درباره علوم اجتماعی مسلمین»، «گزینه نظامی برای تغییر معادله خاورمیانه»، «دانشمندان مسلمان کجا هستند؟»، «انتظار ظهور» عناوین مقالات و گفتگوهای این کتاب هستند.
مظفر اقبال (Muzaffar Iqbal)، متفکر مسلمان پاکستانی و بنیان‌گذار و رئیس مرکز «اسلام و علوم» کاناداست. وی در رشته شیمی از دانشگاه «ساسکاچوان» کانادا موفق به اخذ مدرک دکترا شد و پس از آن، در «موسسه عصب‌شناسی دانشگاه مک‌گیل» در مونترئال مشغول به کار شد و در آنجا دارویی برای ردیابی تومورهای مغزی ساخت.
مظفر اقبال در سال 1954 در شهر لاهور پاکستان به دنیا آمد و در سال 1979 به کانادا مهاجرت نمود که از آن زمان تاکنون در سِم‍َت‏های تحقیقاتی و دانشگاهی در دانشگاه‏های ویسکانسین ـ مدیسون (85ـ1984)، مک‌گیل (1986) و ساسکاچوان (1984ـ1979) به فعالیت پرداخته است. سالهای 1990 تا 1999 را در پاکستان به سر برد که در مقطعی به مدیریت کمیته همکاری‏های فنی و علمی‌ِ سازمان کنفرانس اسلامی و سپس مدیریت آکادمی علوم پاکستان منصوب گردید. وی در سال 1996 از مسئولیتش استعفا داد و سه سال بعد به کانادا بازگشت و دغدغه‏هایش را در حوزه «سنت عقلانی اسلام»، «تاریخ اسلام»، «جنبه‌های فلسفی و متافیزیکی ارتباط اسلام و علم»، «اسلام و غرب» و «اسلام و مدرنیته» دنبال می‏‌کند.
کتاب «میراث عظیم و امت خفته» در 144صفحه رنگی با شمارگان 1500 نسخه و به قیمت 5000 تومان در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.



منابع:
فارس
نشر معارف