تبیان، دستیار زندگی
وقتی در سال 1376 پرویز ابوطالب در نظرسنجی یكی از نشریات ورزشی، یك بازیكن نوجوان را به عنوان مرد سال فوتبال ایران نام برد، همه قضیه را به شوخی برگزار كردند یا آن را ناشی از تعصب ابوطالب(سرمربی وقت تیم نوجوانان ایران) نسبت به شاگردانش دانستند؛ آخر در دورانی
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نگاهی به خداحافظی نکونام


وقتی در سال 1376 پرویز ابوطالب در نظرسنجی یكی از نشریات ورزشی، یك بازیكن نوجوان را به عنوان مرد سال فوتبال ایران نام برد، همه قضیه را به شوخی برگزار كردند یا آن را ناشی از تعصب ابوطالب(سرمربی وقت تیم نوجوانان ایران) نسبت به شاگردانش دانستند؛ آخر در دورانی كه امثال علی دایی و كریم باقری و احمدرضا عابدزاده و خداداد عزیزی و ... در دوران اوج خود بودند نمی‌شد چنین انتخابی را معقولانه دانست ولی ابوطالب انتخاب خود را داشت:


نکونام

جواد نكونام
اما گذر زمان نشان داد كه مرد سرد و گرم چشیده فوتبال ایران در مورد شاگرد نوجوانش چه شناختی داشته و فردی را معرفی كرد و برای نخستین بار نامش را در فضای رسانه‌ای ورزش ایران مطرح كرد كه 4 سال بعد ملی‌پوش شد و 15 سال یكی از تاثیر گذار‌ترین بازیكنان فوتبال ایران شد، ركورد تعداد بازی‌های ملی علی دایی را هم شكست و در نهایت با كوله باری از تجربه و خاطره برای خود و فوتبال ایران در نوروز سال 1394 از تیم‌ملی فوتبال ایران خداحافظی كرد.

اولین‌های غیرآسیایی
برای بازیكنانی كه در فوتبال آسیا و مخصوصا غرب آن حضور دارند معمولا اولین‌ها در عرصه ملی برابر تیم‌های آسیایی رقم می‌خورد ولی جواد نكونام از این بابت یك استثناست چون اولین و آخرین هایش برابر تیم‌های غیر آسیایی رقم خورده است.
1 - اولین بازی ملی او در روز 22 دی ماه 1378 در ورزشگاه كالیزیوم لس آنجلس و در دیدار دوستانه برابر اكوادور ثبت شد كه از دقیقه 82 به جای محمود فكری وارد تركیب تیم‌ملی شد. این بازی را ایران 2بریك برد.

2 – اولین حضور او در تركیب ثابت تیم‌ملی در دیدار دوستانه روز 26 مرداد 1379 در ورزشگاه آزادی تهران برابر تیم‌ملی گرجستان بود كه با برتری 2بریك ایران به پایان رسید.
3 – اولین گل ملی نكونام در روز 12 بهمن سال 1381 در هنگ كنگ و در جریان تورنمنت كارلزبرگ برابر دانمارك به ثبت رسید. ایران این بازی را هم یك برصفر به سود خود خاتمه داد.
4 – آخرین بازی و گل ملی نكونام هم در دیدار دوستانه روز 11 فروردین 94 برابر سوئد ثبت شد كه ایران این بازی را با حساب 3 بریك در استكهلم به میزبان خود باخت.

الگوی فنی و شماره‌اش
نمی‌دانیم نكونام ابتدا كریم باقری را به عنوان الگوی فنی خود انتخاب كرد و بعد عاشق شماره 6 شد یا برعكس این قضیه بوده ولی او در دوران حضورش در تیم‌های باشگاهی از جمله پاس ، اوساسونا، استقلال و ... همواره پیراهن شماره 6 را می‌پوشید. از بخت مساعد در دوران شكوفایی نكونام، كریم باقری ترجیح داد در 29 سالگی از تیم‌ملی كناره گیری كند و همین امر پوشیدن شماره 6 تیم‌ملی را برای جواد ممكن كرد. البته باقری در مقدماتی جام‌جهانی 2010 بازگشتی به تیم‌ملی داشت كه در این دوران نكونام ترجیح داد شماره 6 را به اسطوره و الگوی دوران نوجوانی و جوانی خود داده و خود پیراهن 18 را بر تن كند.

پسركی كه در دوران كودكی و به خاطر شیطنت با برادر خود دچار سوختگی شدیدی شد و تا پای مرگ هم پیش رفت و آثار آن حادثه را هنوز هم بر بدن خود دارد، روز 11 فروردین 1394 در استكهلم با انجام یكصد و پنجاه و یكمین بازی ملی و به ثمر رساندن سی و نهمین گل ملی خود از تیم‌ملی فوتبال ایران خداحافظی كرد

افتخارات و ركوردها
نكونام را باید یكی از بدشانس‌ترین بازیكنان فوتبال ایران هم دانست كه دوران حضورش در تیم‌ملی با تغییر نسل و غروب ستارگان بزرگ مواجه شد و به همین خاطر افتخار تیمی چشمگیری جز قهرمانی بازی‌های آسیایی 2002 همراه با تیم امید و مقام سوم جام‌ملت‌های آسیا در سال 2004 با تیم‌ملی بزرگسالان افتخار بین‌المللی دیگری در كارنامه‌اش دیده نمی‌شود. او دوبار همراه با پاس در دوره سوم و استقلال در دوره دوازدهم عنوان قهرمانی لیگ برتر ایران را به دست آورده است.
اما در بعد شخصی نكونام به همراه علی دایی، مهدی مهدوی‌كیا، آندرانیك تیموریان و مسعود شجاعی 5 بازیكن ایرانی هستند كه سابقه دوبار حضور در جام‌جهانی را در كارنامه خود دارند. ضمن این كه نكونام در جام‌جهانی 2014 كاپیتانی تیم‌ملی را هم بر عهده داشت.
كاپیتان تازه بازنشسته شده تیم‌ملی فوتبال ایران به همراه مهدی مهدوی‌كیا تنها ایرانیانی هستند كه سابقه 4 دوره حضور در جام‌ملت‌های آسیا را دارند ضمن این كه نكونام در دوره‌های 2011 و 2015 كاپیتان تیم‌ملی ایران هم بود.
نكونام همراه با وحید هاشمیان تنها بازیكنان ایرانی هستند كه در دو بازه زمانی متفاوت در یك تیم باشگاهی اروپایی حضور داشتند. هاشمیان این موقعیت را در بوخوم یك بار برای 3 سال و دوره بعدی برای یك سال به دست آورد و نكونام هم كه بعد از 6 فصل بازی در اوساسونا به استقلال و سپس الكویت رفت، از تابستان سال 2014 دوباره به عضویت اوساسونا درآمد و این حضور همچنان ادامه دارد.

یك خاطره و یك تردید بد
پسركی كه در دوران كودكی و به خاطر شیطنت با برادر خود دچار سوختگی شدیدی شد و تا پای مرگ هم پیش رفت و آثار آن حادثه را هنوز هم بر بدن خود دارد، روز 11 فروردین 1394 در استكهلم با انجام یكصد و پنجاه و یكمین بازی ملی و به ثمر رساندن سی و نهمین گل ملی خود از تیم‌ملی فوتبال ایران خداحافظی كرد.
اما در این میان شایعه‌ای كه در مورد تاثیر او در كنارگذاشته شدن برخی نفرات از تیم‌ملی در دوران كاپیتانی‌اش به كرات شنیده شد، تردیدی را نسبت به جواد در دل برخی اهالی فوتبال ایجاد كرده است. این شبهه وقتی پررنگ شد كه در داربی رفت لیگ سیزدهم پیام صادقیان به عنوان یكی از آماده‌ترین هافبك‌های تهاجمی فوتبال ایران تكل بی‌مورد و نسبتا بدی روی پای نكونام رفت. همان موقع شایعه شد كه صادقیان به سرنوشت مبعلی در دوران حضور علی دایی در تیم‌ملی دچار می‌شود. در ابتدا كمتر كسی این قضیه را باور كرد ولی تا پایان فصل هرچه صادقیان در تركیب پرسپولیس درخشید دیگر مدنظر كی روش قرار نگرفت و هیچ راهی به تركیب تیم‌ملی پیدا نكرد. آیا واقعا نكونام باعث بیرون ماندن صادقیان از تیم‌ملی شد؟

بخش ورزشی تبیان

منبع : سایت گل