تبیان، دستیار زندگی
اقدام داعش در تخریب آثار باستانی بین النهرین در عراق، از آن دست اقداماتی است که در زمره جنایات جنگی ثبت و ضبط می شود اما هر روز شاهدیم که حمایت های کورکورانه از این گروه ادامه دارد و علی رغم حملات گسترده شیعیان علیه این گروه، هنوز دامنه نفوذش در عراق
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

داعش مغول های 2015!


اقدام داعش در تخریب آثار باستانی بین‌النهرین در عراق، از آن دست اقداماتی است که در زمره جنایات جنگی ثبت و ضبط می‌شود اما هر روز شاهدیم که حمایت‌های کورکورانه از این گروه ادامه دارد و علی رغم حملات گسترده شیعیان علیه این گروه، هنوز دامنه نفوذش در عراق و سوریه گسترده است.


داعش

سال جاری با حادثه‌ای تلخ و دردناک مواجه بود؛ فاجعه‌ای ضد بشری و انسانی که در صدد تخریب آثار به جامانده از فرهنگ غنی و چند هزارساله مردمی است که امروز اسیر دست جلادانی شده که چون وحشیان و گرگ صفتان هر آنچه در برابر خود می‌بیند نابود می کند تا بتواند حقانیت خود را اثبات کند. گروهی که هیچ پشتوانه فکری و ایدئولوژیک جز ترور و آدم کشی ندارد، چون در برابر عظمت ملتی بزرگ خود را خوار دید، درصدد از بین بردن پشتوانه‌ها و نماد فرهنگی این ملت برآمد. این اقدام در طول تاریخ سابقه چندانی ندارد. اگرچه در زمان‌های گذشته عدم اطلاع از فرهنگ و آثار باستانی سبب می‌شد که در جریان جنگ و لشکر کشی‌ها آثار به جامانده تخریب شود، اما هیچگاه مقدسات ملت‌ها مورد توهین قرار نگرفته و آثار به جامانده تخریب نشده بود. اقدام داعش در تخریب قبور انبیا و امام زادگان نشان داد که این تفکر با وهابیت نسبتی نزدیک دارد چنان که وهابیون در حین تسلط بر عربستان اقدام به تخریب مزار ائمه در قبرستان بقیع کردند. تخریب آثار فرهنگی و باستانی ملت عراق توسط داعش نیز در واقع نشانگر همان روح و خوی وحشی گری اسلافشان همچون طالبان است که با انفجار و از بین بردن مجسمه‌های بودا، داغ عظیمی بر پیکره فرهنگ دوست جامعه بشری نهادند. این اقدام دو خاستگاه عمده دارد که یکی را باید در کوته بینی داعشیان نسبت به مساله فرهنگ و اصولا هرآنچه که مربوط به فرهنگ می‌شود، جستجو کرد و دیگری را در نیت نامیون داعش در از بین بردن ریشه‌های فرهنگی مردم منطقه. در مورد اول باید گفت که داعش اصولا مبنای ائدیولوژیک قوی در برابر جامعه بشری نتوانسته است، عرضه کند. ترور و آدم کشی توان ارائه خود به سان یک بنیاد فکری مورد قبول جامعه را ندارد از این رو نمی‌توان زمینه‌های فرهنگی مطلوبی ایجاد کرده و مردم را با خود را همراه سازد. از این رو داعش با علم به این موضوع، در کل فرنگ را امری زائد می‌پندارد و در صدد است آنچه به عنوان قالب فکری اش مطرح است را به مردم تحمیل کند.

اقدام داعش در تخریب قبور انبیا و امام زادگان نشان داد که این تفکر با وهابیت نسبتی نزدیک دارد چنان که وهابیون در حین تسلط بر عربستان اقدام به تخریب مزار ائمه در قبرستان بقیع کردند
عدم توانایی داعش و یا گروه‌هایی نظیر طالبان برای نفوذ در دل و جان مردم، آنها را به این سمت سوق داده که از هرچه فرهنگ و عوامل آن است بیزاری بجویند و با تخریب آثار فرهنگی ضمن عیان کردن سبعیت خود،‌ به مقابله با فرهنگی چندهزارساله بپردازند که جز نیکی و نکونامی در جهان از خود به یادگار نگذاشته است. مورد دوم ناشی از تفکر مخرب و تخریب‌گر تکفیری است که درصدد است هرآنچه به عنوان مبانی فکری و معنوی مردم منطقه است، از بین ببرد. این دیدگاه جز نابودی فرهنگ مردم منطقه به چیزی نمی اندیشد که البته ناشی از تفکرات پایه‌گذاران این چنین گروه‌هایی است. تاریخ غرب مملو از اقدامات شنیع در نابودی فرهنگ ملت‌ها چه به صورت سخت‌افزاری و چه به صورت نرم افزاری است. غربیان در بدو ورود به مستعمره‌های خود همواره نابودی آثار و میراث فرهنگی را مد نظر قرا دادند چرا که آن را سدی در برابر خود می‌دیدند و از این طریق ضمن گسترش نفوذ خود، به غارت این اموال نیز دست می‌زدند. رژیم صهیونیستی نیز در سال‌های اخیر برای بسط نفوذ خود اقدام به از بین بردن آثار تاریخ باقی مانده در مسجدالاقصی کرده است. با این پیش فرض، به سادگی می توان دریافت که داعش با تفکر غرب و صهیونیست بر سر کار آمده و جولان می دهد و در واقع تربیت یافته این جریانات فکری است، راهی همانند آنها طی خواهد کرد و تخریب وغارت آثار باستانی را در دستور کار قرار داده است. این دو خاستگاه در واقع دلیل اصلی اقدام داعش در تخریب آثار تاریخی و فرهنگی عراق است و لذا نیازمند عزم جدی جامعه جهانی برای مقابله با این اقدام ضد بشری است.


هاتف پور رشیدی

بخش سیاست تبیان