تبیان، دستیار زندگی
كسى كه براى دعا و انجام خواسته هایش به سوى غیر از خدا برود، مانند كسى است كه كف دستانش را باز و به سوى آب دراز مى كند و انتظار دارد آبى به دهانش برسد. خداوند مهربان، این مثال را در قرآن آورده است:
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
قرآن کریم

 ٧) جزء سیزدهم قرآن کریم، آیات ١٤ الی ٢٢ سوره ی رعد

دعاى گمراهان

كسى كه براى دعا و انجام خواسته‏هایش به سوى غیر از خدا برود، مانند كسى است كه كف دستانش را باز و به سوى آب دراز مى‏كند و انتظار دارد آبى به دهانش برسد. خداوند مهربان، این مثال را در قرآن آورده است:

 دعوت حق مخصوص اوست و كسانى كه جز او را مى‏خوانند هیچ جوابى به آنان نمى‏دهند، مانند كسى كه دو كف دستش را به سوى آب بگشاید كه به دهانش برسد، اما به او نخواهد رسید و دعاى كافران جز در گمراهى نیست.

آیه‌ی 14


 سجده مى‏كنند

هر چه در آسمان‏ها و زمین است، چه بخواهد، چه نخواهد، تحت فرمان خداوند است. یگانه‌ی بى‏نیاز مى‏فرماید:

 و هر كه در آسمان‏ها و زمین است و سایه‏هایشان خواه و ناخواه بامدادان و شامگاهان براى خدا سجده مى‏كنند.

آیه‌ی 15


 آیا تاریكى و نور برابرند؟

مقایسه مشركان و مومنان، مانند مقایسه‌ی تاریكى و نور یا نابینا و بیناست. مشركان در تاریكى نادانى و جهل زندگى مى‏كنند، و مومنان در نور ایمان و دانایى. مشركان چشم خود را بر آیات و نشانه‏هاى الهى بسته‏اند، اما مومنان به هر سو نظر مى‏كنند آیات الهى را مى‏بینند. خداوند مهربان به پیامبر(ص) مى‏فرماید: «از مشركان بپرس كه آیا چیزهایى كه مى‏پرستند، تا كنون چیزى آفریده‏اند یا سود و زیانى برایشان داشته‏اند؟ پس چگونه به اشتباه افتاده‏اند؟» خداوند یگانه چنین مى‏فرماید:

 بگو: چه كسى پروردگار آسمان‏ها و زمین است؟ بگو: خدا.

 بگو: پس آیا به جز او سرپرستانى گرفته‏اید كه اختیار سود و زیان خودشان را ندارند؟

 بگو: آیا كور و بینا مساویند یا آیا تاریكى‏ها و نور برابرند؟ یا براى خدا شریكانى قرار داده‏اید كه مانند آفرینشِ او آفریده‏اند و آنان درباره‌ی آفرینش به اشتباه افتاده‏اند؟ بگو: الله آفریننده‌ی هر چیز است و او یگانه‌ی قهار است.


    آیه‌ی 16


 حق و باطل

خداوند مهربان، براى مقایسه حق و باطل، مثالى زیبا و روشن آورده است: كف روى سیلاب‏هایى كه با شدت مى‏گذرند و كف روى فلزاتى كه در حال ذوب هستند، مثالِ باطل، و آب و فلز، مثال حق هستند. هنگامى كه آب و فلز از جوش و خروش بیفتند، كف‏ها از بین مى‏روند، اما آب و فلز باقى مى‏مانند. این مثال نشان دهنده‌ی این است كه باطل، هر چند خودنما و بالانشین باشد، اما به زودى تهى بودنِ آن ثابت مى‏شود و چیزى از آن باقى نمى‏ماند. مثال را در قرآن چنین مى‏خوانیم:

 از آسمان، آبى فرو فرستاد. پس سیلاب‏هایى به اندازه‌ی خودشان روان شدند و سیل، كفى چرخان روى خود حمل كرد. و از آن‏چه براى به دست آوردن زینتى یا كالایى در آتش مى‏گدازند هم مانند آن، كفى پدید مى‏آید. این چنین خداوند حق و باطل را مثال مى‏زند. پس اما كف به كنار افتاده نابود مى‏شود و اما چیزى كه به مردم سود مى‏رساند در زمین مى‏ماند. این چنین خداوند مثال‏ها مى‏زند.

آیه‌ی 17


 فایده‏اى ندارد

كسانى كه ایمان نیاورند و دعوت پروردگارشان را نپذیرند، در روز قیامت با عذابى سخت و خواركننده روبرو مى‏شوند. آنان وقتى عذاب را مشاهده كنند و متوجه زشتى اعمالشان شوند، حاضرند تمام دارایى‏هاى روى زمین و حتى بیش‏تر از آن را بپردازند و عذاب را از خود دور كنند؛ اما این كار فایده‏اى ندارد و جایگاهشان جهنم است. خداوند یگانه مى‏فرماید:

 كسانى كه پروردگارشان را اجابت كردند سرانجام نیكى دارند و كسانى كه او را اجابت نكردند، اگر هر چه در زمین است و همانندِ آن را همراه داشته باشند، حتماً براى بازخرید خود خواهند داد. آنان حساب بدى دارند و جایشان جهنم است و جایگاه بدى است.

آیه‌ی 18


 بى‏خردان

بى‏خردان عقل دارند، اما آن را به كار نمى‏گیرند و از آن سودى نمى‏برند. آنان مانند نابینایان هستند كه چشم دارند، اما نمى‏بینند. خداوند دانا مى‏فرماید:

 پس آیا كسى كه مى‏داند آن‏چه از سوى پروردگارت به تو نازل شده حق است، مانند كسى است كه كور است. به راستى فقط خردمندان پند مى‏گیرند.

آیه‌ی 19

 خردمندان

خردمندان، اهل اندیشه‏اند و در فهم مسایل، عقل خود را به كار مى‏گیرند. خداوند رحمان آنان را در قرآن چنین معرفى مى‏فرماید:

 آنان كه به پیمان خدا وفا مى‏كنند و پیمان را نمى‏شكنند و كسانى كه به آن‏چه خداوند به پیوستن آن فرمان داده مى‏پیوندند و از پروردگارشان مى‏ترسند و از بدىِ حساب بیم دارند و كسانى كه براى طلب خشنودى پروردگارشان صبر كردند و نماز برپا داشتند و از آن‏چه به آنان روزى دادیم، پنهانى و آشكارا انفاق كردند و بدى را با نیكى دور مى‏كنند. آنان سراى آخرت را دارند.

آیات 20 الى 22

فرزانه زنبقی
نشر لک لک


منبع: آشنایی با قرآن کریم برای نوجوانان
جزء سیزدهم قرآن کریم، آیات ١ الی ٤٣ سوره ی رعد


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.