تبیان، دستیار زندگی
این روزها معضل زیر میزی بگیری پزشکان کشورمان به یک سوژه تبدیل شده است، سوژه ای که از یک سو موجب تعجب مردم و از سوی دیگر موجب خشم عده ای شده است! در اذهان عمومی سوال های بی جوابی ایجاد شده است. سوال هایی از جمله اینکه آیا پزشکی که سوگند یاد کرده به وظایف
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پزشکان می توانند زیر میزی بگیرند!

این روزها معضل زیر میزی بگیری پزشکان کشورمان به یک سوژه تبدیل شده است، سوژه ای که از یک سو موجب تعجب مردم و از سوی دیگر موجب خشم عده ای شده است! در اذهان عمومی سوال های بی جوابی ایجاد شده است. سوال هایی از جمله اینکه آیا پزشکی که سوگند یاد کرده‌ به وظایفش در قبال آموزشی که دیده عمل کند، می تواند زیر میزی بگیرد؟!

فر آوری :طاهره رشیدی- بخش اجتماعی تبیان
زیر میزی پزشکان


در پاسخ به پرسش فوق عمومیت جامعه و به نقل از کارشناسان مربوطه باید بگوییم‌: آری می‌شود! وقتی زیر میزی بگیری مرسوم شود قطعا به پزشکان هم سرایت خواهد کرد‌!

همه چیز از زمانی آغاز شد که یکی از رسانه‌های داخلی در اقدامی جنجالی، نام پزشکان زیر میزی بگیر را به طور مخفف منتشر کرد. در این زمان بود که مردمی که تا دیروز پزشکان را محرم خویش می‌شماردند دیگر چنین تصوری از پزشک خود نداشتند.
انتقاد وزیر بهداشت از پدیده زیرمیزی پزشکان
سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت، ضمن انتقاد از پدیده زیرمیزی عنوان کرده است که رفتار نامناسب یک عده قلیلی از جامعه پزشکی باعث شده است که به کل جامعه پزشکی نگاه مثبتی وجود نداشته باشند، پدیده زیرمیزی با توجه به محرومیت‌هایی که در جامعه وجود دارد، ظلم مضاعف به مردم است.
قطع فعالیت پزشکان میلیاردی
محمد رئیس‌زاده رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور می‌گوید: وقتی یک پزشک برای کسب درآمد ولع سیری‌ناپذیر داشته باشد، نشان از آن است که آن پزشک به کار علمی و آموزشی نمی‌پردازد، بنابراین براساس معیارهای دنیا اجازه فعالیت این پزشکان متوقف می‌شود.

وقتی یک پزشک برای کسب درآمد ولع سیری‌ناپذیر داشته باشد، نشان از آن است که آن پزشک به کار علمی و آموزشی نمی‌پردازد، بنابراین براساس معیارهای دنیا اجازه فعالیت این پزشکان متوقف می‌شود.


درآمدهای میلیاردی در حوزه سلامت
در این راستا مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و وزیر اسبق بهداشت نیز پیش از این در یک برنامه تلویزیونی عنوان کرده بود که در سیستم سلامت یک عده بالای یک میلیارد تومان درآمد دارند.
بر این اساس مشکل دریافت‌های غیرمتعارف (زیرمیزی پزشکی) آن‌قدر وضعیتی وخیم پیدا کرد که دبیرخانه «زیرمیزی» راه‌اندازی شد، به‌طوری که سیدسجاد رضوی مدیرکل دفتر نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت از تشکیل کارگروه و دبیرخانه دریافت‌های غیرمتعارف پزشکی (زیرمیزی) خبر داده بود و عنوان کرد: مالیات‌های پزشکی عادلانه نیست و پزشکانی که زیرمیزی می‌گیرند اصلاً مالیات نمی‌دهند. بر این اساس باید سازمان نظام پزشکی ورود کند.
البته در این راستا نظرات متفاوت دیگری هم وجود دارد از جمله اینکه علیرضا زالی رئیس کل سازمان نظام پزشکی در حاشیه تشریح عملکرد 100روزه سازمان نظام پزشکی در پاسخ به این پرسش درباره چگونگی وجود 300 پزشک که ماهانه یک میلیارد تومان درآمد دارند و مالیات نمی‌دهند و درصدی از این درآمدهای خود را از طریق زیرمیزی کسب می‌کنند، اظهار داشت: بنده با توجه به اینکه  از سال‌های دور در زمینه قوانین مالیاتی در حرف پزشکی اطلاعات دارم بنابراین به هیچ وجه این آمار را قبول ندارم.
برخی پزشکان به‌صورت علنی بیمار را وادار به پرداخت زیرمیزی می‌کنند
حسن تأمینی‌لیچائی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تأکید دارد که پدیده شوم زیرمیزی علاوه بر ضربه زدن به اعتبار جامعه پزشکی، بسیاری از بیماران را با مشکل تأمین هزینه‌های درمان روبه‌رو کرده است. متأسفانه این پدیده زشت به‌گونه‌ای علنی شده که این گروه از پزشکان بدون هیچ ترسی با ارائه شماره حساب خواهان واریز مبالغ کلان از سوی بیماران هستند.
این نماینده مردم در مجلس نهم، از رواج بیش از پیش پدیده زیرمیزی بین برخی پزشکان انتقاد کرده می‌افزاید: اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بارها با مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دوره‌های گذشته و فعلی در خصوص جلوگیری از پدیده شوم زیرمیزی جلساتی را برگزار کردند اما متأسفانه همچنان این مبالغ از بیماران اخذ می‌شود.
مردم چگونه می توانند از پزشک زیر میز بگیر شکایت کنند؟
 
تمام افراد حقیقی و حقوقی می توانند از طریق تماس با سامانه تلفنی 1690 یا ثبت شكایت در سایت اینترنتی www.1690.ir شكایات خود را اعلام و كد رهگیری دریافت نمایند. شكایات مزبور پس از دریافت از سوی مركز ملی پاسخگویی و رسیدگی به شكایات حداكثر ظرف دو روزكاری، ضمن اعلام موضوع به شاكی، جهت تكمیل مستندات وتهیه گزارش نظارتی به كمیته كارشناسی ستاد استانی ارجاع می شود و كمیته كارشناسی حداكثر ظرف 10 روز كاری پرونده را تكمیل و به دادسرای انتظامی نظام پزشكی شهرستان و كمیسیون ماده 11 تعزیرات حكومتی ارسال می نماید.

پول مهم تر است یا بیمار؟

تمام افراد حقیقی و حقوقی می توانند از طریق تماس با سامانه تلفنی 1690 یا ثبت شكایت در سایت اینترنتی www.1690.ir شكایات خود را اعلام و كد رهگیری دریافت نمایند

پس از ابلاغ "شیوه نامه اجرایی بسته نظارتی اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت" که سعی در مقابله با گرفتن زیرمیزی از سوی پزشکان داشت، موجی از اعتراضات از سوی برخی پزشکان در شبکه های اجتماعی به راه افتاد.

این دسته از پزشکان معتقد بودند که هیچ وزیری تا به حال اینگونه به صنف خود توهین نکرده است! و به هر طریقی به نقد این شیوه نامه پرداختند. آنان معتقد بودند که یک پزشک، پول برایش در اولویت نیست بلکه بیمار برایش ارجحیت دارد!

به تازگی در رسانه ها اعلام شده که پزشک متخلفی در تهران به دلیل گرفتن زیرمیزی، ۱۶۰ میلیون ریال جریمه شده است! بر اساس آنچه که شعبه تعزیرات حکومتی تهران اعلام کرده است، این پزشک متخلف از بیمار خودش بابت هزینه های درمان پول اضافه دریافت کرده است.

بر همین اساس، و به دنبال شکایت شاکی خصوصی، پرونده ای برای این پزشک در تعزیرات حکومتی تهران تشکیل گردیده و پس از احراز تخلف او، مبلغ ۸۰ میلیون ریال به بیمار شاکی عودت داده شد. ضمن اینکه، پزشک متخلف به پرداخت ۱۶۰ میلیون ریال در حق صندوق دولت جریمه شد. همچنین، توبیخ کتبی و درج در پرونده پزشکی، از دیگر موارد تنیهی این پزشک زیر میزی بگیر بوده است.

در همین حال دکتر ایرج خسرونیا رئیس دادگاه بدوی سازمان نظام پزشکی در ارتباط با نحوه جریمه پزشکان متخلف در سازمان تعزیرات حکومتی، اظهار می کند: تعزیرات حکومتی، پزشکان را بر اساس پولی که از بیمار می گیرند، جریمه نقدی می کند. به این صورت که بعد از محاسبه پول اضافه ای که بابت یک عمل جراحی و سایر موارد درمانی از بیمار گرفته است، آن مقدار پول را بر اساس تعداد جراحی هایی که در یک سال انجام داده، ضریب بسته و میزان جریمه نقدی او محاسبه می شود.

خسرونیا با اعلام اینکه تعداد پزشکان متخلف که در تعزیرات حکومتی محکوم می شوند بیشتر از آمار سازمان نظام پزشکی است، افزود: روش برخورد سازمان نظام پزشکی با پزشکان متخلف، متفاوت با تعزیرات حکومتی است. تنبیهات نظام پزشکی، پولی و نقدی نیست. بلکه شامل ابطال پروانه کار پزشک، محرومیت موقت و دائمی از طبابت و توبیخ کتبی و شفاهی در پرونده پزشک است.

حال سوال ما از این دسته از پزشکان که در شبکه های اجتماعی معترض به مبارزه با زیرمیزی هستند و تمام پزشکان را پاک از این عمل ناپسند می دانند، این است که آیا اخباری که تیتر رسانه ها می شود و گواهی می دهد که پزشکان زیادی درگیر گرفتن زیر میزی شده اند را می خوانند؟


منابع: خبرگزاری تسنیم / فردا نیوز / بولتن نیوز