تبیان، دستیار زندگی
هر یك از موجودات روى زمین به گونه اى، روزى خود را به دست مى آورد. خداوندِ روزى بخش، حتى ریزترین موجودات تك سلولى را روزى مى دهد. در روایتى آمده است: پیامبر(ص) درﺣﺟﺔالوداع فرمود:
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
قرآن کریم

 ١) جزء دوازدهم قرآن کریم، آیات ٦ الی ١٧ سوره ی هود

برعهده‌ی خداست

هر یك از موجودات روى زمین به گونه‏اى، روزى خود را به دست مى‏آورد. خداوندِ روزى‏بخش، حتى ریزترین موجودات تك سلولى را روزى مى‏دهد. در روایتى آمده است: پیامبر(ص) درﺣﺟﺔالوداع فرمود: «مردم، آگاه باشید كه هیچ انسانى از دنیا نمى‏رود، مگر این كه رزقى را كه برایش معین شده تا آخر خورده باشد. بنابراین، از خدا بترسید و در طلب روزى، معتدل باشید و دیر رسیدنِ بخشى از روزى، شما را به گناه وادار نكند.» خداوند مهربان در قرآن فرموده است:

 و هیچ جنبنده‏اى در زمین نیست، مگر این كه روزى‏اش برعهده‌ی خداست. و او قرارگاه و محل نقل و انتقالش را مى‏داند. همه در كتابى روشن است.

آیه‌ی 6

 شش دوره

علم زمین‏شناسى هم‏مانند علوم دیگر، در قرآن كلیدهایى دارد. از جمله این كه آسمان‏ها و زمین در شش دوره آفریده شده است و در ابتدا مواد سازنده‌ی آن‏ها، مذاب و مایع بوده است. در قرآن چنین مى‏خوانیم:

 و او كسى است كه آسمان‏ها و زمین را در شش روز آفرید و عرش او بر آب بود تا شما را آزمایش كند كه كدام یك نیكوكارترید. و اگر بگویى شما بعد از مرگ دوباره زنده مى‏شوید، كسانى كه كافر شده‏اند، حتماً خواهند گفت: این جز جادویى آشكار نیست.

آیه‌ی 7


 چرا عذاب نازل نمى‏شود؟

افراد بى‏ایمان وعده‏هاى الهى را باور ندارند و اگر در وعده‏هاى الهى تأخیر ببینند، خواهند گفت: «چه شد؟ چه چیز مانع از انجام وعده‏هاى خدا شد. چرا هر چه گناه مى‏كنیم، عذابى بر ما نازل نمى‏شود؟!» خداوند قهار مى‏فرماید:

 و اگر عذاب را مدت كوتاهى بر آنان به تأخیر بیندازیم، حتماً خواهند گفت: چه چیز آن را بازمى‏دارد؟ آگاه باش، روزى كه بر آنان بیاید، از آنان برگردانده نمى‏شود و آن‏چه را مسخره مى‏كردند، آنان را فرا خواهد گرفت.

آیه‌ی 8


 فخر فروشی

یكى از خصوصیات افراد بى‏ایمان این است كه اگر نعمتى از آنان گرفته شود، ناامیدى تمام وجودشان را فرامى‏گیرد، زیرا ایمان ندارند تا بتوانند به قادر بزرگ توكل كنند و امیدوار باشند. اگر هم خداوند بخشنده نعمتى به آنان بدهد، دچار غرور و تكبر مى‏شوند. در قرآن چنین مى‏خوانیم:

 و اگر رحمتى از سوى خود به انسان بچشانیم، آن‏گاه آن را از او پس بگیریم، به راستى او ناامید و ناسپاس است. و اگر بعد از رنجى كه به او رسیده، نعمتى به او بچشانیم حتماً، خواهد گفت: بدى‏ها از من دور شد. به راستى او خوشحالى فخر فروش است. مگر كسانى كه صبر كردند و كارهاى شایسته انجام دادند؛ براى آنان آمرزش و پاداشى بزرگ است.

آیات 9 الى 11


 خدا بر هر چیز وكیل است

از امام صادق(ع) روایت شده است كه روزى پیامبر(ص) به حضرت على(ع) فرمود: «من از خدا خواسته‏ام كه میان من و تو، برادرى ایجاد كند و خداوند پذیرفته و خواسته‏ام كه تو را جانشین من كند، این درخواست هم قبول شده است.» وقتى مخالفان این موضوع را شنیدند گفتند: «یك من خرما در یك مشك خشكیده از آن چه محمد از خداى خود خواسته بهتر است! چرا از خدا نخواسته كه فرشته‏اى براى یارى او بفرستد یا گنجى نخواسته كه بر او نازل شود!» خداوند مهربان مى‏فرماید:

 پس مبادا تو بعضى از آن‏چه را به سویت وحى مى‏شود، ترك كنى و از این كه مى‏گویند: چرا گنجى بر او فرو فرستاده نشده یا فرشته‏اى همراه او نیامده است، دلتنگ شوى؟ تو فقط هشدار دهنده‏اى و خدا بر هر چیز وكیل است.

آیه‌ی 12

 ده سوره مانند قرآن

مشركین به پیامبر(ص) تهمت مى‏زدند كه قرآن را از سوى خدا نیاورده است، بلكه قرآن ساخته و پرداخته‌ی خود اوست. خداوند مهربان به آنان پاسخ مى‏دهد:

 یا مى‏گویند: آن را به دروغ ساخته است. بگو: اگر راست مى‏گویید ده سوره‌ی ساختگى، مانند آن، بیاورید و غیر از خدا، هر كه را مى‏توانید به یارى بخوانید. پس اگر نپذیرفتند بدانید كه آن‏چه نازل شده است، به علم خداست و این كه خدایى جز او نیست. پس آیا تسلیم شدگانید؟

آیات 13 و 14

فرزانه زنبقی
نشر لک لک


منبع: آشنایی با قرآن کریم برای نوجوانان
جزء دوازدهم قرآن کریم، آیات ٦ الی ١٢٣ سوره ی هود

سوره ی هود آیات ١ الی ٥

سوره ی یونس آیات ١٠٤ الی ١٠٩

سوره ی یونس آیات ٩٤ الی ١٠٣


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.