تبیان، دستیار زندگی
در سال 1348 خورشیدی به منظور انتقال آب طالقان به دشت قزوین، ساخت سد طالقان آغاز شد اما در همان مراحل مقدماتی متوقف شد. عملیات مجدد ساخت سد در سال 1381 آغاز و تا سال 1385 به اتمام رسید. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اردوی یک روزه طالقان3 (دریاچه و روستای گلیرد)

طالقان

قسمت سوم

خلاصه ای از زندگی آیت الله طالقانی:

سید محمود علایی طالقانی در سال 1326ﻫ.ق «اسفند1289ﻫ.ش» در روستای گلیرد طالقان دیده به جهان گشود. سید محمود در پنج سالگی وارد مكتب خانه شد و در نزد اساتید مختلفی تحصیل علم نمود. سپس به نجف رفته و در آنجا از درس خارج آیت الله اصفهانی و ... استفاده و به اخذ اجازه اجتهاد نائل شد و به ایران بازگشت. وی از همان آغاز ورود به تهران با نوشتن مقاله و سخنرانی موجب جذب جوانان می شود.

خود وی دلیل آمدنش به تهران را برای تثبیت عقاید ایمانی جوانان می داند. سید محمود در كودكی و جوانی شاهد مبارزات پدر و شهید آیت الله مدرس و دیگر علمای بیدار با رضاخان بود و بدین سان خود نیز تصمیم به مبارزه می گیرد. طالقانی ابتدا و با مشاهدات و تجربیات و مطالعات خود در اجتماع چاره درد را بازگشت به قرآن و نهج البلاغه می بیند و خود در این راه پیشقدم می گردد و برای جوانان جلسات تفسیر قرآن برپا میكند.


ایشان درباره خود می‌گوید: «من پیش از این که در کسوت یک سیاستمدار متعارف و معمول باشم یک شاگرد کوچک مکتب قرآن و معلم قرآنم».


در همین سال هاست كه پس از تأسیس انجمن اسلامی دانشجویان در دانشگاه تهران، انجمن اسلامی مهندسین و تشكیل فدائیان اسلام به وسیله شهید سید مجتبی نواب صفوی، از سخنرانان و فعالان و همكاران صدیق و وفادار آنان می‌گردد و تا آخر عمر در این مسیر به حركت نوین اسلامی خود ادامه می-دهد. 

ایشان پس از كودتای 28 مرداد1332، پناهگاه خوبی برای فدائیان اسلام بود و علاوه بر پناه دادن آنان در تهران، آن ها را به طالقان و دیگر شهرهای ایران می‌فرستاد تا از گزند جوخة اعدام رژیم در امان باشند. و سرانجام به همین دلیل دستگیر و به طور موقت روانه بازداشتگاه می شود.

آیت الله پس از این سخنرانی برای چندمین بار در سوم بهمن 1341 به همراه تعدادی دیگر از سیاسیون دستگیر و زندانی شد. حبس ایشان در این مرحله 4 سال به طول انجامید و در سال 1346 به واسطه فشارهای داخلی و خارجی بر رژیم شاه از زندان آزاد شد ولی بعد از آزادی مبارزه را همچون گذشته ادامه داد و در آستانه سال 1350 همزمان با برگزاری جشن های 2500 ساله شاهنشاهی مجدداً دستگیر و به مدت سه سال در زابل و 18 ماه در بافت کرمان در بدترین شرایط به حالت تبعید بسر برد. در سال 1354 مجدداً به دست ساواک گرفتار شد و به 10 سال زندان محکوم شد.


ایشان بالاخره پس از مبارزات فراوان و تحمل حبس و شکنجه های فراوان، در بهمن ماه 1357 و در جریان انقلاب اسلامی مردم ایران از زندان آزاد شد، وی پس از آزادی از زندان نهایت تلاش خود را در جهت پیروزی انقلاب نمود و پس از پیروزی به ریاست شورای انقلاب اسلامی ‌برگزیده شد و در انتخابات مجلس خبرگان قانونگذاری (12 مرداد 1358) از سوی مردم تهران به عنوان نماینده انتخاب شد.


در اوایل مرداد 1358 از سوی امام خمینی «ره» مأمور تشکیل نماز جمعه تهران شد و اولین و با شکوه‌ترین نماز جمعه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ‌در پنجم مرداد به امامت ایشان در دانشگاه تهران برگزار شد.


بعد از انتصاب به عنوان امام جمعه تهران، موفق به برگزاری پنج نماز جمعه شد که آخرین نماز جمعه به مناسبت فرا رسیدن سالگرد جمعه خونین 17 شهریور در بهشت زهرا و کنار مزار شهدا برگزار شد.


سرانجام در سحرگاه نوزدهم شهریور سال 1358 این عالم مجاهد پس از سال ها فعالیت  علمی‌ و مبارزات سیاسی علیه رژیم ستم‌شاهی و عمری تلاش خستگی‌ناپذیر در راه پیاده کردن احکام اسلام، در اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت و به دیدار معبود شتافت.

طالقان

دریاچه سد طالقان:

در سال 1348 خورشیدی به منظور انتقال آب طالقان به دشت قزوین، ساخت سد طالقان آغاز شد اما در همان مراحل مقدماتی متوقف شد. عملیات مجدد ساخت سد در سال 1381 آغاز و تا سال 1385 به اتمام رسید.


دریاچه پشت سد که از به هم پیوستن آب های کوهستان شمالی و جنوبی و رود بزرگ طالقان رود تغذیه می شود به طول تقریبی 15 کیلومتر در حد فاصل آبادی های کلینک، میراش، آردکان و آرموت از شمال و زیدشت و سنگ بن از جنوب، دارای محیطی بسیار جذاب و دلنشین است.

کرانه های اطراف این دریاچه به صورت خلیج های کوچکی به داخل مصب رودخانه های دائمی و فصلی که از قدیم به طالقان رود سرازیر می شده اند پیشروی کرده و موجب به وجود آمدن مناظر بسیار بدیعی از پیشروی آب به خشکی شده اند. آب این دریاچه بسیار زلال بوده و دارای چندین نوع ماهی از جمله ماهی کولی است. از جمله ساحل های دیدنی آن می توان از ساحل مسطح لات فشندک و حوالی زیدشت، همچنین ساحل آرموت نام برد.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور
تنظیم: مریم فروزان کیا