تبیان، دستیار زندگی
آخرین قسمت از مقاله اطلاعات کویر مرنجاب را برای استفاده مربیان محترم مدارس تقدیم می کنیم ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اطلاعات اردوی یک روزه کویر مرنجاب 3

 قسمت سوم

آخرین قسمت از مقاله اطلاعات کویر مرنجاب را برای استفاده مربیان محترم مدارس تقدیم می کنیم:

کویر مرنجاب

6- دریاچه نمک:

در ادامه مسیر مرنجاب پس از طی کردن مسافتی در حدود 35 کیلومتر از جاده خاکی به دو راهی دریاچه نمک می رسیم. این جاده برای عبور ایمن کامیون های معدن نمک که در قسمت غربی این نمک زار قرار گرفته احداث گردیده است. دریاچه نمک دارای فرمی شبیه به مثلت است که که راس آن به سمت شمال است. قاعده آن در حدود 65 کیلومتر و ارتفاع این مثلث 60 کیلومتر است.

زمین این دریاچه پوشیده از رسوبات نمک است که بر اثر انباشته شدن سیلاب ها و آب های سطحی در طول قرن ها پدید آمده است. عمق نمک این دریاچه بین 5 تا 54 متر متغیر است که توسط لایه های خاک رس از یکدیگر جدا شده اند و بر روی حجم وسیعی از آب های زیرزمینی شور شناور است.

با هر بار بارش و تبخیر آب در این دریاچه, نمک های موجود کرت بندی های زیبایی به شکل پلی گن تشکیل می دهند که دیدن مناظر آن خالی از لطف نیست. دریاچه نمک آران در اکثر ماه های سال خشک و پوشیده از نمک است. در ماه های بارندگی ارتفاع آب این دریاچه در بعضی از مناطق به 2 تا چند سانتی متر می رسد ولی پس از تابش خورشید به سرعت تبخیر می گردد.


زمین های اطراف این دریاچه بشدت باتلاقی می باشند که وسعت باتلاق ها در منطقه غرب دریاچه به مراتب وسیع تر از مناطق دیگر آن است. از جمله مناطق باتلاقی این دریاچه می توان به حوض قیلوقه در شرق و یا باتلاق دو کویری در منطقه جنوب شرقی دریاچه اشاره کرد. تا کنون از نمک موجود در این دریاچه برای مصارف صنعتی بسیاری مورد استفاده قرار گرفته است. این در حالی است که به استناد تحقیقات انجام گرفته در خصوص ترکیبات تشکیل دهنده نمک های دریاچه، موادی از قبیل سدیم کلرید، سدیم سولفات، منیزیم کلرید و منیزیم سولفات از جمله بارزترین و مهم ترین ترکیبات تشکیل دهنده این منبع عظیم خدادادی به شمار می آید. منیزیم از نظر فراوانی هشتتمین عنصر در قشر خارجی زمین به شمار می آید و اغلب این فلز به صورت ترکیب های محلول در آب دریاها و یا به صورت سنگ معدن منیزیم کلرید، در طبیعت یافت می شود.

میزان منیزیم استحصالی از آب دریا تنها 0.2   تا 0.3  درصد می باشد. نتایج حاصل از تحقیقات انجام گرفته پیرامون ترکیبات منیزیم دریاچه نمک، میزان منیزیم استحصالی را 35 تا 50 برابر منیزیم آب دریا نشان می دهد. بنابراین شورابه های دریاچه نمک یکی از غنی ترین معادن و منابع عظیم تولید منیزیم به شمار می آید.

کویر مرنجاب

7- جزیره سرگردان:

پس از ورود به دریاچه نمک، کوه کم ارتفاعی در دید شمال شرقی خودنمایی می کند که کاملا توسط قشر سفید نمک احاطه شده است. این جزیره که بلندترین نقطه آن در حدود 808 متر بالاتر از سطح دریای آزاد است از سنگ های متخلخل آتشفشانی تشکیل شده است و عاری از هرگونه پوشش گیاهی است. مناظر دریاچه نمک از فراز این جزیره آن چنان بدیع و زیباست که هر بیننده ای را مجذوب خود می نماید. اطلاق نام سرگردان به این خاطر است که وقتی از فاصله دور به این جزیره نگاه می کنید، دو انتهای جزیره در افق محو می شوند و منظره ای مانند کشتی سرگردانی در دریای بیکران کویر پدید می آورند.


محو شدن دو انتها به علت پدیده سراب و انعکاس نور و در نتیجه آن خطای دید است. پیشینیان معتقد بودند که این جزیره دائما در حال حرکت است و از جایی به جای دیگر نقل مکان می کند. لازم به ذکر است زمین های اطراف این جزیره دارای رطوبت بالا و باتلاقی است. از این رو حرکت به سمت جزیره باید با رعایت نکات ایمنی همراه باشد.


دسترسی به این جزیره برای گروه های غیرحرفه ای خطرناک است اما در صورت استفاده از راهنمای محلی و رعایت اصول حرکت در زمین های باتلاقی اطراف جزیره ممکن است. برای رسیدن به این جزیره دو راه وجود دارد. راه اول از طریق جاده معادن نمک در 5 کیلومتری کاروانسرا و راه دوم ادامه مسیر کاروانسرا تا چاه دستکن و پیمودن مسیر سمت چپ از سه راهی دستکن به سمت جزیره می باشد.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور
تنظیم: مریم فروزان کیا