تبیان، دستیار زندگی
تا این جا با مرور بعضی از اصول فیزیک و قوانین حرکت، خواستیم با قوانین علمی که در پس یک ترن هوایی قرار دارد آشنا شویم. دیدید که طراحی و محاسبات نه چندان پیچیده ای در پس این وسیله بازی مهیج قرار دارد....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سارا قیصری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ترن هوایی_ جلسه پنجم

اهداف:

  • آشنایی با قوانین علمی حاکم بر ترن هوایی

وسایل مورد نیاز:

  • صندلی های کلاس و جعبه های خالی
  • چسب کاغذی
ترن هوایی_ جلسه پنجم

تا این جا با مرور بعضی از اصول فیزیک و قوانین حرکت، خواستیم با قوانین علمی که در پس یک ترن هوایی قرار دارد آشنا شویم. دیدید که طراحی و محاسبات نه چندان پیچیده ای در پس این وسیله بازی مهیج قرار دارد. اما همین روابط ساده به تدریج تبدیل به چه سازه های عظیم و پیچیده ای شده اند.

ترن هوایی_ جلسه پنجم

در کل مجموعه ای از قوانین اساسی فیزیک در خیلی از بخش های زندگی ما دیده می شوند. همین روابط ساده ای که در کتاب های درسی می آموزیم، اساس بسیاری از طراحی ها  و مهندسی ها است. البته در سازه های بزرگ و واقعی، دقت محاسبات دارای اهمیت بسیاری می شود و همین است که کار را پیچیده می کند. اما نقطه شروع کار از همین روابط می باشد!


بسیار خوب، در این جلسه دیگر می خواهیم دست به کار ساختن ترن شویم.
به سراغ فوم های لوله ای مان می رویم و کارمان را شروع می کنیم. بهتر است هنگام استفاده از فوم ها برای ساختن ریل، تا جای ممکن از فوم یک تکه استفاده کنیم. یعنی طوری آن ها را برش دهیم که در یک مسیر نیار به چسباندن فوم ها نباشد. چون در این حالت پرشی در حرکت ترن (تیله) ایجاد می شود.
همان طور که در بررسی ترن های  واقعی داشتیم، دیدیم که اساس کار ترن ها همان قانون پایستگی انرژی و تبدیل انرژی پتانسیل به جنبشی می باشد، که در جلسات قبل در مورد آن ها صحبت شد. پس نکته قابل توجه در طراحی ریل ها این است که شروع حرکت می بایست از مرتفع ترین نقطه ممکن باشد.


  فعالیت:
چرا باید شروع حرکت از مرتفع ترین نقطه ممکن باشد؟ کدام انرژی بود که با افزایش ارتفاع زیاد می شد؟ در مورد این موضوع در کلاس گفتگو کنید.


همان طور که احتمالا در کلاس بحث کرده اید ارتفاع بیشتر یعنی انرژی پتانسیل بیشتر. پتانسیل بیشتر هم می شود انرژی جنبشی و در نتیجه سرعت بالاتر. بنابراین ترن شما می تواند مسافت بیشتری با سرعت بیشتری طی کند.
دانش آموزان می توانند با احتیاط از صندلی های کلاس و جعبه های خالی برای ایجاد مسیر تپه ماهوری استفاده کنند.
پس از انتخاب نقطه شروع، سر ریل را به آن جا وصل کنید.

ترن هوایی_ جلسه پنجم

ریل را با توجه به شکل محکم به نقطه شروع وصل کنید. توجه کنید که چنانچه لازم به ایجاد اتصال ریل در طول مسیر بود، این کار می بایست با دقت بسیاری انجام شود.

ترن هوایی_ جلسه پنجم

تکه ای چسب کاغذی را بگونه ای که نصف آن روی یک ریل باشد بچسبانید. تکه ریل دوم را به نیمه دیگر بچسبانید طوری که لبه آن با ریل دیگر کاملا مماس شود. با انگشت چسب را محکم کرده تا خوب بچسبد و صاف شود. سپس از زیر نیز محکم چسب بزنید تا ریل ها کامل به هم متصل شوند. 

ترن هوایی_ جلسه پنجم

ترن هوایی_ جلسه پنجم

این بخش نیز از کار هایی است که در حین آن قدر کار گروهی را خواهید دانست! مهم است که اتصالات کاملا یک دست و صاف باشند. لبه ها برجسته نباشد و پلکانی نشوند. این بخش را دست کم نگیرید. چون هر اندازه هم که طراحی شما خوب باشد اگر اتصالات ناهموار و ضعیف باشند، کار شما را خراب می کنند.

رسیدن به سطح صاف و پایدار:
مسلما در بخش هایی از مسیر ریل های شما پس از یک شیب تند به سطحی صاف می رسند. سعی کنید با چسب محل رسید ریل به زمین را محکم کنید تا فوم شکم نیندازد. دقت کنید که چسب ها در مسیر تیله قرار نگیرند و مزاحم حرکت نشوند. آن ها را به دیواره های بیرونی ریل وصل کنید و ریل را به زمین بچسبانید.

ترن هوایی_ جلسه پنجم

ترن هوایی_ جلسه پنجم

طراحی پیچ و خم ها:

ترن هوایی_ جلسه پنجم

یکی از بخش های پر هیجان ترن سواری پیچ و خم های تند آن است که مسافران را از این سو به آن سوی ترن می اندازد و حس افتادن را ایجاد می کند. برای طراحی این پیچ ها لازم است کمی مطالعه داشته باشیم. به پیچ های ترن تصویر بالا دقت کنید. به نظر شما ویژگی آنها چیست؟ فرق آن با پیچ معمولی در یک خیابان در چیست؟ تا به حال به پیچ های پیست های اتوموبیل رانی یا دوچرخه سواری دقت کرده اید؟

ترن هوایی_ جلسه پنجم

تا حالا با خود اندیشیده اید که این شیب روی پیست برای چیست؟ اگر اهل تماشای مسابقات دوچرخه سواری باشید، می بینید که حتی اگر زمین صاف باشد دوچرخه یا موتور سوار خودش شیب خاصی به خود و دوچرخه اش می دهد. دلیل این کار چیست؟


  فعالیت:

در مورد سوال فوق در کلاس با دوستان و معلم خود گفتگو کنید. آیا در جای دیگری نیز این مساله را دیده اید؟

فعالیت:

 برای درک بهتر این موضوع بهترین کار در صورت امکان تجربه آن است. اگر می توانید با دوچرخه در محلی امن و خلوت کمی سرعت بگیرید (البته همراه با رعایت نکات ایمنی از جمله کلاه و زانوبند!). سپس با احتیاط سعی کنید در مسیر دایره ای شکل بپیچید. چه چیزی را حس می کنید؟ چرا؟
چند بار دیگر آزمایش را تکرار کنید و هر بار شعاع دایره دور زدنتان را تغییر دهید. برای دقیق تر بودن می توانید مسیر حرکت را با گچ روی زمین مشخص کنید.
مشاهدات و احساس خود را هر بار به عنوان یک دوچرخه سوار ثبت کنید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
چه نتیجه ای می توانید بگیرید؟

در جلسه آینده به ادامه بررسی این بحث خواهیم پرداخت.

تکلیف:_________
محل بازدید/ اردو/ خرید: ________________
منابع مطالعه: ________________

مطالب مرتبط:

ترن هوایی_ جلسه اول
ترن هوایی_ جلسه دوم
ترن هوایی_ جلسه سوم
ترن هوایی_جلسه چهارم
ترن هوایی_ جلسه پنجم
ترن هوایی_ جلسه ششم
ترن هوایی_ جلسه هفتم


بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: سارا قیصری- تنظیم: علی سرمدی