تبیان، دستیار زندگی
عوامل مختلفی می تواند بر میزان کشش افراد به سمت آموزش الکترونیکی موثر باشد که در قسمت قبل به خود دانشجو، عوامل رفتاری در وی، میزان آموزش قبلی و اعتماد به نفس در استفاده از فناوری های روز اشاره کردیم و در ادامه به سایر عوامل می پردازیم.....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ارزیابی میزان گرایش دانشجویان به آموزش الکترونیکی (2)

هدف استفاده از آموزش الکترونیکی افزایش موفقیت و بهبود یادگیری کاربران با توجه به نیازهای آن هاست تا بتوانند در هر زمان و مکانی یادگیری داشته باشند. در این نوع از آموزش دانشجویان به عنوان اولویت اصلی باید رضایتشان جلب شود و فاکتورهای مهم این زمینه مورد بررسی قرار داده می شود.

ارزیابی میزان گرایش دانشجویان به آموزش الترونیکی 2

اساتید:
از دیگر ابعاد میزان گرایش افراد به استفاده از آموزش مجازی، اساتید هستند. محتوا و دوره های آموزشی ممکن است سوالاتی برای دانش پژوهان پیش آورد که برای پاسخگویی به آنها نیازمند افرادی مجرب و مسلط به دروس ارایه شده هستیم.

کسانی که بتوانند پاسخگوی سوالات افراد باشند، مسلمأ این وظیفه برعهده اساتید بوده و به عنوان یک تسهیل گر در سیستم آموزش مجازی ایفای نقش می کنند.
در حقیقت اساتید این حوزه از آموزش می بایست به فناوری مورد استفاده نگرش درستی داشته و شیوه آموزشی را به خوبی درک کنند تا بتوانند بعد پاسخگویی را به خوبی کنترل کنند.

داشتن نگرش خوب و موثر اساتید از فناوری و ابزارهای مورد استفاده از آن جهت ضروری شناخته شده است که تعامل میان اساتید و داشنجویان بالا بوده و اساتید به نوعی الگوهای رفتاری دانشجویان به حساب می آیند. هرچه نگرش اساتید مثبت تر باشد بر میزان گرایش کاربران نیز تاثیر مثبت خواده داشت از این رو این عامل یکی از فاکتورهای موفقیت آموزش مجازی شناخته شده است. هر چه اساتید حضور فعال تر و پر رنگ تری در آموزش داشته باشند و در شیوه تدریس از محرک های تشویقی بیشتری استفاده شود و به موقع پاسخگویی و رفع مشکلات را انجام دهند، بازخورد بهتری را خواهند دید و بر میزان گرایش افراد به سیستم مجازی نیز تاثیر می گذارد.

در حقیقت اساتید این حوزه از آموزش، می بایست به فناوری مورد استفاده، نگرش درستی داشته و شیوه آموزشی را به خوبی درک کنند تا بتوانند بعد پاسخگویی را به خوبی کنترل کنند.


شرایط تدریس:
علاوه بر معیارهای خود دانشجو و هم چنین اساتید و شرایط تدریس آنها، محتوای دروس، کیفیت واحدهای آموزشی و میزان انعطاف پذیری دورس که می توان آن ها را در دسته بندی واحدهای آموزشی نام گذاری کرد نیز بر میزان گرایش افراد به استفاده از آموزش الکترونیکی تاثیر دارد.

داشتن کیفیت مناسب دروس ارایه شده در دوره ها سبب ارتقای آموزش افراد می شود. هرچه کیفیت محتوای آموزشی بالا رود به همان میزان می توان به برآورده شدن نیازهای دانش پژوهان امیدوار بود. هم چنین از ویژگی های اصلی یک سیستم آموزشی می توان به انعطاف پذیر بودن آن اشاره داشت. یکی از دلایلی که افراد به سمت استفاده از سیستم مجازی سوق پیدا می کنند ان است که بتوانند دوره ها را در هر مکان و زمانی و به روش های دلخواه بگذرانند.

ارزیابی میزان گرایش دانشجویان به آموزش الکترونیکی 2

زیرساخت اصلی سیستم آموزش مجازی:
علاوه بر تمامی موارد مطرح شده توجه به زیرساخت اصلی سیستم آموزش مجازی یعنی فناوری نیز حایز اهمیت است. در صورتی که بتوان از ابزارهای فناوری برای آسان کردن ارتباطات میان شرکت کنندگان و اساتید استفاده نمود می توان سرعت یادگیری را افزایش داد.

کیفیت فناوری را نیز می توان دارای ابعاد دسترسی به اینترنت، پهنای باند، امنیت و ... دانست. زمانی که از کیفیت فناوری سخن به میان می آید می توان به سودمندی و میزان کارایی ابزارها هم چون رایانه ها، گوشی ها و .. اشاره داشت و زمانی  که می گوییم اینترنت، منظور میزان دسترسی به افراد به اینترنت است که از چه میزان سرعت و پهنای باندی می توانند استفاده کنند. البته از آنجایی که کیفیت فناوری پایه که اینترنت است به حد خوبی نرسیده است می تواند در این آموزش اختلال ایجاد کند.

در صورتی که بتوان از ابزارهای فناوری برای آسان کردن ارتباطات میان شرکت کنندگان و اساتید استفاده نمود می توان سرعت یادگیری را افزایش داد.

رابط کاربری:
هم چنین ساختن رابط های کاربری که بتواند به راحتی در اختیار افراد قرار گیرد و نیازهای آنها را برطرف سازد می تواند برای سیستم های آموزش مجازی مفید باشد و از سوی کاربران سیستم ایده آل جلوه کند.
همواره در بررسی عوامل مختلف در سیستم مجازی به تعاملات اشاره می شود.


ارزیابی:
زمانی که ارتباط بین اساتید و دانش پژوهان برقرار باشد و درمورد انتخاب ابزارها و یا ارزیابی یادگیری دانشجویان صحبت شود در قالب بعد ارزیابی مورد بررسی قرار می گیرد.

تهیه: سیدخاموشی

بخش آموزش مجازی تبیان

منابع


Relationships between Students’ and Instructional Variables with Satisfaction and Learning from a Web-based Course
Exploring the Effects of Personality Type on Perceived Satisfaction with Web-based Learning in Continuing Professional Development “Kanuka, H., & Nocente, N”
www.aabri.com