تبیان، دستیار زندگی
صفحه اول روزنامه ها حکم ویترینی است که ماحصل آنچه در صفحات بعدی آمده است را نشان می دهد. با توجه به چند خبر مهم در چند روز گذشته صفحات اول روزنامه های شنبه را مرور می کنیم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یک نامه و یک ابهام


صفحه اول روزنامه ها حکم ویترینی است که ماحصل آنچه در صفحات بعدی آمده است را نشان می دهد. با توجه به چند خبر مهم در روزهای گذشته: نامه ی رهبری به جوانان غربی، فوت ملک عبدالله و باخت تیم ملی ایران مقابل عراق، بازتاب این سه خبر  به ویژه نامه رهبری را در صفحات اول روزنامه های شنبه مرور می کنیم.

نامه ای رهبری, مرگ ملک عبدالله در روزنامه های داخلی

در آخرین ساعات چهارشنبه هفته گذشته نامه ای از طرف رهبری در صفحه فیس بوک و توئیتر منسوب به ایشان منتشر شد. مورد خطاب در این نامه جوانان غربی بودند و موضوع اصلی دعوت آنها به شناخت اسلام واقعی.

با توجه به اینکه این نامه در آخرین ساعات روز چهارشنبه منتشر شده بود و امکان پرداخت به آن در روزنامه های روز پنجشنبه وجود نداشت، ابتدا تنها در خبر گزاری ها مطرح شد و کمی با تأخیر در رسانه های داخلی بازتاب پیدا کرد اما رسانه های خارجی از همان ساعات اولیه به بازتاب و تحلیل این نامه پرداختند. روزشنبه هر کدام از روزنامه ها با توجه به چند اتفاق مهمی که در دو روز گذشته اتفاق افتاده بود تحلیل ها و بازتاب هایی که نسبت به نامه مطرح شده بود را منتشر کردند. با توجه به باخت تیم ملی ایران مقابل عراق و حذف تیم ملی کشورمان از بازی های آسیایی و مرگ ملک عبدالله پادشاه عربستان، تا حدودی انعکاس این نامه در رسانه های داخلی تحت الشعاع قرار گرفت.

در اکثر روزنامه ها سه خبر مربوط به بازتاب نامه رهبری به جوانان غربی ، مرگ ملک عبدالله پادشاه عربستان، باخت تیم ملی فوتبال ایران مقابل عراق عکس و تیتر اول صفحه اول را در بر می گیرد و هر کدام از روزنامه ها بر اساس سیاست های خود یکی از این اخبار را بُلد کرده است. تعدادی از روزنامه ها هر سه خبر را مورد توجه قرار داده اند و تفاوتشان تنها در نوع اهمیتی است که برای هر کدام از این اخبار قائل شده اند اما بعضی از روزنامه ها هم به یک یا دو خبر اکتفا کرده اند که در تعدادی از آنها نامه رهبری یا فراموش شده و یا چندان توجهی به آن نشده است. در ادامه تیترهای اصلی تعدادی از روزنامه را که به بازتاب این اخبار پرداخته اند مرور می کنیم:

روزنامه ایران

هر سه خبر را  منعکس می کند و عکس اول خو درا به خبر فوت ملک عبدالله اختصاص می هد و تیتر یک را با عنوان : "چرا تیم ایران حذف شد؟ " به حذف تیم ملی ایران از بازی های آسیایی اختصاص می دهد. نامه رهبری در بالای عکس اول در گوشه سمت چپ با این عنوان آمده است: " پیام رهبر معظم انقلاب به جوانان اروپا و آمریکای شمالی".

باید دید در روزهای آینده روزنامه ها برای این نامه مهم که در برخی رسانه ها با نامه تاریخی امام خمینی (ره) به گورباچف مقایسه شده است تحلیل و بررسی دارند یا اینکه نامه رهبری در سایه اخبار دیگر فراموش می شود

روزنامه وطن امروز

وطن امروز که چندی قبل بخاطر تیتری با عنوان : "خبر مرگش" در مورد بیماری پادشاه عربستان جنجال آفریده بود تیتر و عکس اول خود را به مرگ وی اختصاص داد: عبدالله مُرد/ تأیید خبر مرگش و آغاز عصر پادشاهی ضعیف حجاز.

نامه رهبری در وطن امروز پایین عکس و تیتر اول با این عنوان آمده است : "بازتاب گسترده نامه رهبر انقلاب به جوانان اروپا و آمریکای شمالی".

نامه ای رهبری, مرگ ملک عبدالله در روزنامه های داخلی

روزنامه اعتماد

اعتماد هم هر سه خبر را در صفحه اول خود به این شکل منتشر میکند که عکس اول را با عنوان " شکست قهرمانانه" به بازی تیم ملی فوتبال کشورمان با عراق اختصاص می دهد و تیتر یک را با عنوان: "ملک سلمان پادشاه عربستان" به فوت ملک عبدالله پادشاه عربستان.

نامه رهبری در بالای عکس اول با این عنوان آمده است: "رهبر انقلاب در بیانی خطاب به جوانان در اروپا و آمریکای شمالی: "سخن من با شما درباره اسلام است".

روزنامه کیهان

کیهان تنها روزنامه ای است که عکس و تیتر اول خود را به نامه رهبری اختصای می دهد. و با وجود اینکه در زمان بیماری ملک عبدالله چندین بار در تیتر و عکس یک خود به این موضوع پرداخته بود اما خبر فوت ملک عبدالله را در اولویت بعد از خبر نامه رهبری قرار می دهد.

روزنامه شرق

با عنوان "پایان پادشاه" تیتر یک خود را به فوت ملک عبدالله اختصاص می دهد و نامه رهبری را با عنوان "بازتاب جهانی پیام مهم مقام معظم رهبری به جوانان غربی" در گوشه سمت راست بالای صفحه می آورد. عکس اول در روزنامه شرق مربوط به موضوعات دیگری است.

روزنامه هفت صبح

هفت صبح هیچ مطلبی در رابطه با نامه رهبری ندارد و در عکس و تیتر یک خود با عنوان" چه قدر در آن 30 دقیقه دوستتان داشتیم"  به بازی تیم ملی فوتبال ایران با عراق پرداخته است.

و خبر غوت ملک عبدالله را در سمت راست صفحه با عنوان "بازی تاج و تخت در ریاض" ( گزارشی از مرگ سلطان 90 ساله و جانشنی ولیعهد 79 ساله) آورده است.

نامه ای رهبری, مرگ ملک عبدالله در روزنامه های داخلی

روزنامه همشهری

همشهری از معدود روزنامه هایی است که تیتر یک خود را با عنوان: "بازتاب نامه رهبری به جوانان اروپا و آمریکاه" به نامه رهبری اختصاص داده  و در عکس اول خود تصویری از بازی ایران و عراق را آورده است.

فوت ملک عبدالله نیز در گوشه سمت چپ پایین صفحه با این عنوان: " تاج و تخت سعودی به برادر پنجم رسید" آمده است.

روزنامه آفتاب

آفتاب در تیتر یک خود را با عنوان "پادشاه مُرد؛ نفت چند سنت گران شد" به خبر فوت ملک عبالله پرداخته و در عکس اولش بدون اعتنا به این سه خبر به اتهامات رحیمی معاون اول احمدی نژاد پرداخته است. نامه رهبری سمت راست صفحه در بالای تیتر یک با این عنوان آمده: " درباره انگیزه های سیاه نمایی گسترده علیه اسلام کاوش کنید".

روزنامه جام جم

عکس اول در جام جم مربوط به بازی ایران و عراق است و در تیتر یک در بالای سمت راست صفحه با عنوان" نامه مهم رهبر انقلاب به جوانان غرب" نامه رهبری و بازتاب آن در رسانه های خارجی را مطرح کرده است.

روزنامه اطلاعات

تیتر یک خود را با عنوان "نگذارید تروریست ها را به عنوان نماینگان اسلام به شما معرفی کنند" به نامه رهبری پرداخته و برخلاف سایر روزنامه ها در عکس اول خود تصویری از راهپیمایی بعد از نماز جمعه که در اعتراض به توهین به پیامبر انجام شده بود پرداخته است. خبر فوت ملک عبدالله در گوشه بالای سمت چپ صفحه آمده است.

هدف از مرور تیترهای یک روزنامه ها دیده نشدن نامه ی مهمی است که آنطور که باید دیده نشد؛ با توجه به آنچه گذشت، در صفحات اول روزنامه های داخلی روز شنبه نامه مهم رهبری به جوانان غربی آنطور که باید دیده نشد در حالیکه تعداد زیادی از رسانه های خارجی در همان ساعات اولیه به بازتاب این خبر پرداختند. شاید علت اصلی این نگاه کمرنگ به نامه رهبری تعطیلی پنجشنبه و جمعه ای است که تا انتشار نامه در روزنامه ها فاصله می اندازد و همزمانی انتشار این نامه با فوت ملک عبدالله پرداختن به این نامه را تحت الشعاع قرار می دهد. البته باید دید در روزهای آینده روزنامه ها برای این نامه مهم که در برخی رسانه ها با نامه تاریخی امام خمینی (ره) به گورباچف مقایسه شده است تحلیل و بررسی دارند یا اینکه نامه رهبری در سایه اخبار دیگر فراموش می شود.

واقعیت آن است که این نامه نه فقط یک نامه دینی صرف بلکه حرکتی کاملا تاکتیکی برای شکستن فضای رسانه ای غرب در مساله اتهام خشونت به اسلام بود؛ مساله ای که به نظر می رسد بعضی از روزنامه های وطنی، نتوانستند آن را خوب درک کنند...

زهرا فرآورده

بخش ارتباطات تبیان


مطالب مرتبط:

بازتاب نامه رهبری در رسانه های خارجی