تبیان، دستیار زندگی
بسیاری از واکنش های شیمیایی برای کامل شدن به زمان بسیار زیادی نیاز دارند و برای سرعت دادن به انجام واکنش معمولا از گرما استفاده می کنند. ترکیب های آلی معمولا به دلیل فشار بخار بالا و نفطه ذوب پایین فرار می باشند و زمانی که به مقدار معینی به آن ها گرما...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رفلاکس چیست؟

دانش پژوهان عزیز! خوبست بدانید یکی از روش های انجام واکنش های شیمیایی روش رفلاکس است که در اینجا می خواهیم شما را با آن آشنا سازیم...

بسیاری از واکنش های شیمیایی برای کامل شدن به زمان بسیار زیادی نیاز دارند و برای سرعت دادن به انجام واکنش معمولاً از گرما استفاده می کنند. ترکیب های آلی معمولاً به دلیل فشار بخار بالا و نفطه ذوب پایین فرار می باشند و زمانی که به مقدار معینی به آن ها گرما داده شود شعله ور شده و منجر به انفجار می گردند. بنابراین روش دادن گرما باید به طریق خاص انجام شود تا حلال زیادی تبخیر نشود و شرایط بهینه باشد.

رفلاکس به معنی گرما دادن به یک واکنش شیمیایی برای زمان مشخص و به طور همزمان سرد کردن بخارهای آزاد شده توسط کندانسور یا مبرد و بازگشت آن ها به حالت مایع به ظرف واکنش می باشد.

رفلاکس چیست؟

بخارهایی که در طی حرارت دادن به نمونه تولید می شوند، توسط جریان ورودی آب که از پایین وارد می شود سرد شده و مجدداً به صورت مایع وارد بالن نمونه می شوند و آبی که گرم شده است از سیستم خارج می شود .و بدین ترتیب دمای واکنش ثابت می ماند.

مواد مورد استفاده برای رفلاکس می توانند به صورت جامد در مایع یا هردو به صورت مایع باشند. معمولا در داخل بالن یک عدد مگنت با پوشش پلاستیکی قرار می دهند تا نمونه هم بخورد و دما در تمام نقاط، یکنواخت باشد. گاهی اوقات بالن حاوی نمونه را به طور مستقیم بر روی شعله قرار نمی دهند و آن را در حمام آب یا روغن سیلیکون به منظور همگن سازی حرارت داده شده قرار می دهند.

از حمام شن یا ماسه در مواقعی که به دمای زیاد احتیاج است استفاده می شود.

رفلاکس چیست؟

در طی بخار شدن حلال در واکنش، بخشی از آن قبل از اینکه به داخل بالن برگردد سرد می شود و در بالای این منطقه مبرد خشک می باشد. مرز میان این دو ناحیه، حلقه رفلاکس نامیده می شود. دمای واکنش باید به گونه ای تنظیم شود که حلقه رفلاکس یک سوم از نصف مسیر بالای مبرد باشد.

حباب های آزاد شده در محلول واکنش نشان دهنده رسیدن محلول به دمای جوش خود می باشد. همان طور که می دانید هنگامی که مایع به نقطه جوش خود برسد دمای آن ثابت باقی می ماند. بنابراین افزایش دمای منبع حرارتی تاثیری در سرعت واکنش ندارد.

رفلاکس چیست؟

رفلاکس در صنایع شیمیایی و پتروشیمی کاربرد های بسیار زیادی دارد. ستون رفلاکس در صنایع، به منظور جداسازی مولکول های سبک با نقطه جوش پایین به کار می رود. بدین منظور سینی هایی در مبرد قرار داده می شود و جداسازی انجام می شود.

رفلاکس چیست؟

مزیت این تکنیک این است که واکنش طی مدت زمان بسیار طولانی می تواند نگه داشته شود، بدون اینکه نیاز به اضافه کردن حلال یا انرژی گرمایی اضافی داشته باشد. علاوه بر این، به علت اینکه هر حلالی در دمای مشخص خود به جوش می آید، ما از ثابت بودن دمای واکنش مطمئن هستیم و با انتخاب دقیق حلال می توانیم بازده و راندمان مناسبی از واکنش به دست بیاوریم. عبارت "حالت پایا" برای واکنش های رفلاکس به کار می رود که به معنای تعادل در وضعیت تبخیر و میعان به طور همزمان می باشد.

مطالب مرتبط:

طیف سنجی رزونانس مغناطیس هسته ای

تجزیه حرارتی به روش DSC

مولکول های قطبی و ناقطبی

خاصیت های جریان متناوب

هدایت سنجی

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: نفیسه مدانلو

تنظیم: نسرین صادقی