تبیان، دستیار زندگی
پمپ های دنده ای از گروه پمپ های انتقال دهنده با حجم ثابت هستند، با این تفاوت كه طرح و ساختمان آن ها ساده تر و احتیاج به شیر یك طرفه مكش ندارند و جریان خروجی آن ها یكنواخت است. این پمپ ها در اندازه های مختلف و با دنده های متفاوت ساخته می شوند ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پمپ دوار

دانش پژوهان گرامی در این جا قصد داریم شما را با وسیله ای به نام پمپ دوار آشنا نماییم.

پمپ های دوار به سه دسته تقسم می شوند:

1-   پمپ پیچی

2-   پمپ های دنده ای

3-   پمپ های تیغه ای

پمپ های دنده ای از گروه پمپ های انتقال دهنده با حجم ثابت هستند، با این تفاوت كه طرح و ساختمان آن ها ساده تر و احتیاج به شیر یك طرفه مكش ندارند و جریان خروجی آن ها یكنواخت است. این پمپ ها در اندازه های مختلف و با دنده های متفاوت ساخته می شوند چون دنده ها ممكن است دارای دو یا چند دنده باشند.

پمپ دوار

چرخ دنده به وسیله محور دوار به حركت درآمده و پس از مكش مایع آن را تحت فشار گذاشته و به طرف خروجی می راند. مایع به وسیله دنده هایی كه آزاد هستند از ورودی به طرف خروجی برده می شود. دنده هایی كه بـه ترتیب آزاد  می شوند خلاء جزئـی در مكش ایجاد كـرده و مایع سریع تر وارد دنده های آزاد می گردد چون در این نوع پمپ ها دنده ها خیلی به هم نزدیک هستند اگر در كارگذاری آن ها دقت كافی نشود تماس دنده ها با یكدیگر باعث خرابی آن ها خواهد شد. این نكته مهمی است كه در مورد پمپ های دنده ای بایستی رعایت نمود، و هنگامی كه لازم است پمپ تحت تعمیر قرار گیرد باید دقت كافی نمود كه برای تعویض واشرها و سایر مصالح این فواصل بطور ثابت و معین باقی بمانند.

پمپ دوار

باید توجه داشت كه این دنده ها همواره روغن كاری شده كه خشک عمل ننمایند و اگر مایع پمپ شونده خاصیت روغن كاری داشته باشد، عمر پمپ دورانی زیاد می شود.

این پمپ ها برای ظرفیت هایی نسبتاً كم با فشار متوسط موارد استفاده زیاد دارند.

پمپ های انتقال دهنده با حجم ثابت كه از نظر اصول كاركرد با پمپ های چرخ دنده ای شباهت زیادی دارند، پمپ های تیغه ای می باشند. حركت این پمپ ها دورانی بوده و نیروی محركه شان از الكترو موتورها تأمین می گردد. تیغه ها كه دارای حركت خارج از مركز می باشند می توانند در داخل شیارهایی حركت رفت و برگشتی داشته باشند. تیغه وقتی كه به بالا می رسد كاملاً داخل شیار جای گرفته و همین كه از آن نقطه دور می گردد در اثر فشار فنر داخل شیار بیرون آمده و سیال را از قسمت ورودی به طرف قسمت خروجی با خود می برده. تیغه ها در اثر نیروی فشار فنری كه در پشت آن هاست همواره با جداره پمپ در تماس اند.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تنظیم: اعظم اژدری

مطالب مرتبط:

شیب سنج

میخ پرچ (1)

میخ پرچ (2)

باران نگار