تبیان، دستیار زندگی
خادمی مسجد افتخاری بزرگ است که انبیاء عظام این افتخار را بر دوش می کشند. حضرت مریم علیها السلام خادم مسجد بود. در قرآن داریم، نذر می کردند که خادم مسجد شوند. مادر حضرت مریم(علیها السلام) نذر کرد که مریم(سلام الله علیها) خادم مسجد شود
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خادم مسجد باید استاد دانشگاه و آیة الله باشد !


سخن را با کلامی از رسول خدا صلی الله علیه و آله آغاز می کنم که فرمودند: هر کس در مسجدی از مسجد های خدا چراغی بیفروزد تا زمانی که پرتوی از آن چراغ در مسجد است فرشتگان و حاملان عرش پیوسته برایش طلب آمرزش می کنند. (نهج الذکر؛محمدی ری شهری)

مسجد

امر خدمت و خدمت رسانی در اسلام از اهمیت فراوانی برخوردار است، تا جایی که شریف ترین عبادت خدمت به مومنین شمرده شده است و محبوبترین مردم نزد پروردگار پرمنفعت ترین آنان برای برادران مومن اند‏(کلینی، ج2، ص164)، باید بدانیم که این خدمت رسانی نه زمان می شناسد و نه مکان، بلکه در تمام موارد خدمت پسندیده است یکی از مصادیق پررنگ خدمت رسانی، خدمت در مسجد است.( نقش خادم مسجد ،سید مهدی بهشتی) با این وجود لازم به ذکر است، فردی که در مسجد افتخار خدمت رسانی به مردم را دارد از آنجایی که در مکانی بسیار مهم و تأثیر گذار نقش آفرینی می کند ضروری است متصف به صفات ارزنده ای باشد که در ادامه بدین صفات اشاره می کنیم.

چه كسی حق دارد بانی مسجد باشد؟

خداوند متعال در سوره توبه پاسخ این پرسش را میدهد که چه کسی شایسته است بانی مسجد باشد: «إِنَّما یَعْمُرُ مَساجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ أَقامَ الصَّلاةَ وَ آتَى الزَّكاةَ وَ لَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ فَعَسى‏ أُولئِكَ أَنْ یَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدینَ» (توبه/18) از این آیه می توان چنین برداشت نمود که بانی مسجد شرایطی دارد: 1- از نظر اعتقادی ایمان داشته باشد 2- از نظر علمی «أَقامَ الصَّلاةَ» خودش اهل نماز باشد 3- از نظر مردمی «وَ آتَى الزَّكاةَ» اهل زكات باشد 4- از نظر انقلابی «وَ لَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ» از هیچ كس نترسد.

الف) ایمان چیست؟

خادم مسجد می بایست با ایمان باشد، اما ایمان چیست و ماهیت آن کدام است؟ «حضرت علی علیه السّلام فرمود: انسان حقیقت ایمان را نمی چشد، مگر آن که در او سه ویژگی باشد: تفقه در دین و صبر بر مصائب و تقدیر و تدبیر نیکو در امر معاش». (بحار، ج 71، ص 85) ایمان سه ویژگی به همراه خود می آورد: اول. باریک بینی و تیزبینی در امور دینی است. به عبارت دیگر شخص مومن هم دین و مسایل دینی ـ اعم از اعتقادی و امور عملی ـ را خوب می شناسد، و هم در تشخیص مسائلی که در حیات فردی یا اجتماعی او رخ می دهد و تطبیق آن ها بر امور دینی، بینا است؛ دوم. بر مشکلات و مصائب، صبور است؛ یعنی ناگواری ها و دشواری های زندگی را هدفدار می بیند؛ چرا که مشکلات یا برای تکامل انسان است، یا کاهش بار گناه را به دنبال دارد؛ سوم. این که مومن عاقل است و در معاش خود حساب و کتاب دارد و برای امور زندگی با برنامه است؛ نه این که مبتلا به روزمرگی و آنچه پیش آید، باشد. در این حدیث می فرماید: نه تنها مومن تقدیر و برنامه دارد، بلکه دارای حسن تقدیر و تدبیر است. نکته جالب توجه در این حدیث، تعبیر «ذوق ایمان» است که اشاره به این نکته دارد که ایمان چشیدنی و یافتنی است. (ایمان و چالش های معاصر،محمدتقی فعالی)

خادم مسجد بودن مهم است. خادم مسجد باید استاد دانشگاه و آیة الله باشد. بله یک وقت خادم دایمی می‌خواهد به عنوان سرایدار که کلید دستش باشد، اما خادم افتخاری فرق می‌کند. مثل غبارروبی حرم امام رضا(علیه السلام)، غبارروب امام رضا(علیه السلام) کیست؟ مقام معظم رهبری یا ریاست جمهوری است. غبارروبی مساجد نیز باید بر عهده شخصیت‌ها باشد

ب) اهل نماز کیست؟

وقتى كمال و سعادت ما در «بندگى خدا» است، این بندگى و عبادت، در شكل «نماز» و انجام این فریضه الهى آشكار مى‏شود. پس نماز، همان عبودیّت و پرستش و راز و نیاز به درگاه آفریدگار، و توجّه به او و نعمت‏هایش مى‏باشد كه روزى چند مرتبه انجام مى‏گیرد. این عبادت، ما را همواره به یاد خدا مى‏اندازد، و یاد خدا ما را از پستى و ستم و گناه و فساد، باز مى‏دارد.آنكه بنده خدا باشد، دیگر اسیر شیطان و برده هوا و هوس نمى‏شود.(آشنایی با نماز، محسن قرائتی) از این رو فردی که اهل نماز است به جز بندگی خدا بنده ی دیگری نخواهد شد و اوست که لیاقت خادمی خانه خدا را دارد.

ج) چه کسی اهل زکات است؟

دادن زكات در راه خدا، مبارزه با هوس هاى نفسانى و جنگ و ستیز با شیطان مى باشد و علامتش این است كه قبل از پرداختن زكات، زكات دهنده به شدت زیر فشار و وسوسه شیطان قرار مى گیرد ولى هنگامى كه زكات را پرداخت و بر شیطان پیروز شد، احساس سبكى و راحتى مى كند. ویژگى عابدان و خداپرستان حقیقى و محوریت بندگى آنان در هر زمان بر دو اصل ارزشى اسلام راستین یعنى نماز و زكات استوار مى باشد. از سوى دیگر زكات ، موجب پاكیزگى مال و جان مو منان شناخته شده است تا جایى كه هر جا واژه زكات و تزكیه و یزكى به كار برده مى شود سخن از پاكى جسم ، و جان ، و فكر و اندیشه درست به میان مى آید.(زکات در اسلام ، احمد محسنی گرگانی)

د) از هیچ کس نترسد

شجاعت از كمالاتى است كه آدمى را استوار مى سازد و عزتش را نگه مى دارد چنانكه در سخنان على علیه السلام وارد شده است: شجاعت یكى از دو عزت است. شجاعت چنان عزت آفرین است كه خود برابر با تمام عزت هاى دیگر است؛ و نمى گذارد آدمى تن به خوارى و پستى دهد كه امام على علیه السلام فرموده است: شجاعت عزتى است مهیا و آماده.(عوامل عزت و ذلت از دیدگاه قرآن كریم، موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت علیه السلام)

چهار ویژگی که برشمردیم از صفات اصلی و اساسی است که یک خادم واقعی مسجد باید در خود نهادینه سازد تا لیاقت نام خادم مسجد را پیدا کند. اینجاست که می بینیم خادمان راستین مساجد اولیاء الهی بوده اند و هستند.

بانی مسجد شرایطی دارد: 1- از نظر اعتقادی ایمان داشته باشد 2- از نظر علمی «أَقامَ الصَّلاةَ» خودش اهل نماز باشد 3- از نظر مردمی «وَ آتَى الزَّكاةَ» اهل زكات باشد 4- از نظر انقلابی «وَ لَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ» از هیچ كس نترسد

اولیاء الهی خادمین  مساجد!‌

خادمی مسجد افتخاری بزرگ است که انبیاء عظام این افتخار را بر دوش می کشند. حضرت مریم علیهاالسلام خادم مسجد بود. در قرآن داریم، نذر می‌کردند که خادم مسجد شوند. مادر حضرت مریم(علیهاالسلام) نذر کرد که مریم(سلام الله علیها) خادم مسجد شود. حضرت ابراهیم و اسماعیل علیهماالسلام از سوی خدای متعال به این مقام نائل می آیند؛ که خدا به آنها مى‏فرماید: «طَهِّرَا بَیْتِى لِلطَّائِفِینَ وَالْعَاکِفِینَ وَالرُّکَّعِ السُّجُودِ» (بقره/ 125) مسجد را تطهیر کنید براى کسانى که براى نماز و طواف مى‏آیند. حضرت زکریا علیه السلام نیز خادم مسجد است، که متکفل مریم عذرا، آن خادمه ی قدّیسه ی مسجد می شود: «إِنِّى نَذَرْتُ لَکَ مَا فِى بَطْنِى مُحَرَّرًا» (آل‏عمران/ 35)

از همین روست که حجت الاسلام محسن قرائتی در درس هایی از قرآن می فرمایند: خادم مسجد بودن مهم است. خادم مسجد باید استاد دانشگاه و آیة الله باشد. بله یک وقت خادم دایمی می‌خواهد به عنوان سرایدار که کلید دستش باشد، اما خادم افتخاری فرق می‌کند. مثل غبارروبی حرم امام رضا(علیه السلام)، غبارروب امام رضا(علیه السلام) کیست؟ مقام معظم رهبری یا ریاست جمهوری است. غبارروبی مساجد نیز باید بر عهده شخصیت‌ها باشد.

مریم پناهنده                   

کارشناس ارشد فلسفه         

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


مطالب مرتبط:

نظر آیت الله حائری در باره‏ مسجد جمكران

سادگی مسجد بهتر است یا زینت آن؟

مسجد مال من است نه تو

آیا برای زنان بهتر است مسجد نروند؟!‌

شکایت‌نامه مسجد در قیامت

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.