تبیان، دستیار زندگی
در پایان این جلسه انتظار می رود دانش آموزان بدانند رقابت در جایی اتفاق می افتد كه خریداران و فروشندگان زیادی برای یك كالای مشابه وجود داشته باشند...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قیمت گذاری برق - جلسه سوم

 ساخت توربین بادی - جلسه اول

اهداف

پس از اتمام این جلسه دانش آموزان موارد زیر را خواهند دانست:

رقابت در جایی اتفاق می افتد كه خریداران و فروشندگان زیادی برای یك كالای مشابه وجود داشته باشند.

تشخیص تجارت و كسب و كار رقابتی در جامعه

رقابت میان فروشندگان منجر به قیمت های پایین تر، كیفیت بالاتر كالا و ارائه خدمات بهتر به مشتری خواهد شد.

زمان عملیاتی

1 ساعت

وسایل لازم

روند کار

در این جلسه دانش آموزان مفهوم رقابت در محیط بازار را خواهند آموخت. آنها خواهند دانست كه رقابت زمانی اتفاق می افتد كه خریداران و فروشندگان زیادی برای یك كالای مشخص وجود داشته باشند. هم چنین یاد می گیرند كه چگونه رقابت میان فروشندگان منجر به قیمت های پایین تر و كیفیت بالاتر كالاها و ارائه خدمات بهتر به مشتری خواهد شد.

1- دانش آموزان را در چندین گروه مساوی تقسیم بندی نمایید.

2- با این سوال كلاس را آغاز كنید. " رقابت در محیط بازار به چه معناست و چگونه اتفاق می افتد؟"

3- از هر گروه بخواهید درباره این سوال با هم بحث كنند و سپس نتیجه بحث را در كلاس مطرح كنند.(رقابت بین فروشندگان زمانی اتفاق می افتد كه بیش از یك فروشنده برای یك نوع كالا وجود داشته باشد. در این صورت فروشندگان برای جذب مشتری با یكدیگر رقابت خواهند نمود. در ضمن رقابت بین خریداران نیز می تواند صورت بگیرد و این در صورتی است كه یك فروشنده وجود داشته باشد، اما مشتریان زیادی برای یك كالای محدود وجود داشته باشد.)

4- از هر گروه بخواهید به این سوال پاسخ دهند كه رقابت بین فروشندگان در چه مواردی است؟ فروشندگان و بنگاه ها در موارد متعددی به رقابت با یكدیگر می پردازند. هدف آنها آنست كه مشتریان به سمت آنها جذب شده و محصولات آنها را بخرند. دانش آموزان ممكن است مثالهایی از موارد رقابت بین فروشندگان را به این ترتیب نام برند:

كاهش قیمت ها

ارایه محصولات بهتر

ارایه خدمات بهتر

تبلیغات

ایجاد انگیزه های اقتصادی

و ...

5- درباره هر یك از مواردی كه دانش آموزان ذكر می كنند در كلاس گفتگو كنید. شما نیز می توانید مواردی را كه دانش آموزان ذكر نكرده‌اند، اضافه نمایید.

6- از دانش آموزان بخواهید مثالی از كاهش قیمت ها در اثر رقابت ارایه نمایند. فرضا اگر یك مغازه هر تی شرت را 2000 تومان دهد و مغازه دیگری همان تی شرت را 1500 تومان یا كمتر دهد، بدین ترتیب مغازه دوم با كاهش قیمت به رقابت با دیگری پرداخته است. البته باید مغازه ها توجه كنند كه كاهش قیمت آنها در حدی باشد كه بتوانند هزینه تهیه تی شرت، دستمزد كارمندان، مالیات مغازه و ... را بپردازند.

7- از دانش آموزان بخواهید به روش فوق، مثالی از ارایه محصولات بهتر در نتیجه رقابت به كلاس ارایه دهند. (ساخت محصولاتی كه دارای كاركرد بهتری بوده و بادوام ترند، یكی از روش های رقابت فروشندگان با یكدیگر است. در این صورت، قیمت ها می تواند یكسان باشد. حتی ممكن است قیمت كالایی كه كیفیت بهتری دارد، بالاتر باشد اما مصرف كننده این كالا را خریداری نماید. بنابراین فروشندگان با ارایه كالاهای با كیفیت بهتر می توانند مصرف كنندگان را به سمت خود جذب نمایند. )

8- از دانش آموزان بخواهید مثالی از ارایه خدمات بهتر به مشتریان در اثر رقابت ارابه كنند. (بنگاه ها با ارابه خدمات به مصرف كننده نیز می توانند به رقابت بپردازند. فرضا ارابه خدمات پس از فروش، حمل و نقل رایگان تا منزل و ....)

9- ایجاد انگیزه برای مشتریان، یكی دیگر از روش های رقابت بنگاه هاست. از دانش آموزان بخواهید در این مورد نیز مثال هایی ارایه نمایند. فرضا ارایه نوشابه مجانی به همراه غذا یا ارائه یك جعبه كوچك اسباب بازی به صورت رایگان در یك رستوران، یا پخش موزیك در یك مغازه یا بعضا ارایه بلیط های قرعه كشی و ... نیز می تواند در جذب مشتری موثر باشد.

10- تبلیغات نیز می تواند مصرف كنندگان را به سمت یك محصول سوق دهد. تبلیغات تلویزیونی، رادیویی، تبلیغات در رسانه های گروهی و روزنامه ها، تابلوهای بزرگ و كوچك تبلیغاتی و ... مثال هایی است كه دانش آموزان در این مورد می توانند ارایه كنند.

11- كلاس را با این سوال ادامه دهید. "رقابت فروشندگان در بازار چه اثری بر مصرف كنندگان دارد؟" از هر گروه بخواهید درباره این سوال گفتگو كنند و نتایج به دست آمده را به كلاس توضیح دهند. (معمولا وقتی رقابت در بازار وجود دارد، مصرف كنندگان در شرایط بهتری قرار می گیرند. چراكه هر یك از بنگاه ها تلاش می كند كه آنها را با روش هایی كه ذكر شد، به سمت محصولات خود جذب كند.

با ایجاد رقابت، مشتریان امكان انتخاب دارند. آنها می توانند قیمت و كیفیت كالاها و نوع خدمات قابل ارایه به مشتری را پیش از خرید منظور نظر قرار دهند. البته گاهی ممكن است برخی بنگاه ها با وجود زمینه های مختلف برای رقابت، تنها به كاهش قیمت محصولات جهت جذب مشتری بپردازند كه در این صورت با كاهش بیش از حد قیمت، یا دچار زیان شده و از بازار حذف می شوند و یا مجبورند كیفیت كالای ها را پایین بیاورند كه در هر دو صورت مطلوب نخواهد بود. این امر منجر به زیان مصرف كنندگان هم خواهد شد.چراكه تعداد انتخاب های كمتری خواهند داشت. )

12- فعالیت زیر را در كلاس طرح كنید: از دانش آموزان بخواهید فرض كنند یك شهر كوچك وجود دارد كه مردم آن عاشق پیتزا هستند. تا به امروز تنها یك پیتزافروشی در این شهر بوده اما از امروز قرار است یك مغازه ی بزرگ دیگر باز شود. حال از آنها بخواهید به این سوالات پاسخ دهند:

باز شدن این مغازه چگونه بر مغازه ی قبلی اثر می گذارد؟

باز شدن این مغازه چه اثری بر كسانی می گذارد كه پیتزا دوست دارند؟

باز شدن این مغازه چه تاثیری بر قیمت پیتزا می گذارد؟

این دو مغازه چگونه با یكدیگر رقابت خواهند كرد؟

از دانش آموزان بخواهید تا جلسه ی آینده به سوالات زیر فكر كنند و پاسخ آنها را در چند سطر بنویسند: رقابت در بازار به چه معناست؟

آیا رقابت به مشتریان كمك می كند؟

آیا حالتی وجود دارد كه رقابت بین فروشندگان به مصرف كنندگان كمك نكند؟

اگر به جای یك مغازه سه یا چهار مغازه پیتزافروشی در مثال فوق باز شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

بخش پژوهش های دانش آموزی سایت تبیان

تنظیم: یگانه داودی

قیمت گذاری برق - جلسه اول

قیمت گذاری برق – جلسه دوم

قیمت گذاری برق – جلسه سوم

قیمت گذاری برق – جلسه چهارم

قیمت گذاری برق – جلسه پنجم

قیمت گذاری برق – جلسه ششم

قیمت گذاری برق – جلسه هفتم

قیمت گذاری برق – جلسه هشتم