تبیان، دستیار زندگی
ام‏سلمه به پیامبر اكرم(ص) عرض كرد: چرا مردان به جهاد مى‏روند، ولى زنان جهاد نمى‏كنند. اى كاش ما هم مانند مردان به جهاد مى‏رفتیم، و چرا براى ما نصف مردان ارث تعیین شده است؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
آشنایی با قرآن کریم برای نوجوانان

سوره ی نساء - آیات 32 الی 34

خدا به همه چیز آگاه است

ام‏سلمه به پیامبر اكرم(ص) عرض كرد: چرا مردان به جهاد مى‏روند، ولى زنان جهاد نمى‏كنند. اى كاش ما هم مانند مردان به جهاد مى‏رفتیم، و چرا براى ما نصف مردان ارث تعیین شده است؟

بعضى از مردان مسلمان هم مى‏گفتند: اى كاش اجر و پاداش معنوى ما، مثل سهم ارث، دو برابر زنان بود و بعضى از زنان مى‏گفتند: اى كاش مجازات و كیفر ما نصف مجازات مردان بود. خداوند سبحان، به آنان و به تمام مردان و زنانى كه در آرزوى موقعیت یكدیگر هستند، پاسخ مى‏دهد:

و آن چیزهایى را كه خدا به وسیله‌ی آن‏ها بعضى از شما را بر بعضى دیگر برترى داده است، آرزو نكنید. مردان از آن‏چه به دست مى‏آورند، نصیبى دارند و زنان نیز از آن‏چه به دست مى‏آورند، نصیبى دارند. و فضل خدا را بخواهید به راستى خداوند بر همه چیز داناست.

آیه‌ی 32

خدا گواه است

پیش از اسلام، در میان اعراب، پیمانى به نام «ضمان جریره» وجود داشت. در این پیمان دو نفر با هم قرار مى‏گذاشتند كه در زندگى، برادرانه به یكدیگر كمك كنند و بعد از مرگ، براى هم ارث بگذارند. این پیمان به این صورت بسته می شد كه یك نفر مى‏گفت: «با تو پیمان بستم كه مرا یارى كنى و من ترا یارى كنم و در پرداختن غرامت‏ها(3)، به من كمك كنى و من نیز به تو كمك كنم و از من ارث ببرى و من نیز از تو ارث ببرم.» نفر دیگر نیز مى‏گفت: « قبول كردم.»

این پیمان دوستى و برادرى بعد از اسلام نیز برقرار بود. خداوند مهربان به كسانى كه عهد و پیمانى با دیگران دارند مى‏فرماید:

و براى هر كس وارثانى قرار دادیم كه از میراث پدر و مادر و خویشان، ارث ببرند، و سهم هر كس را كه با او پیمانى بسته‏اید، بپردازید به راستى خدا بر هر چیزى گواه است.

آیه‌ی 33

مردان، سرپرست زنانند

خانواده یك واحد كوچك اجتماعى است و باید مسئول و سرپرست داشته باشد. خداوند، این مسئولیت را به عهده‌ی مردان گذاشته است. مردان در مورد تأمین خانه، لوازم زندگى، پرداختن هزینه‏هاى زندگى و تأمین هر چیزى كه براى یك زندگى آبرومند لازم است، مسئول هستند.

زنان هم در خانواده وظایفى به عهده دارند و از نظر انجام این وظایف دو دسته هستند:

دسته اول زنان صالح و درستكارى كه مسئولیت‏هاى خود را به خوبى انجام مى‏دهند و حافظ خانواده، مال و آبروى مردان هستند. این زنان باید مورد حق‏شناسى و احترام مردان باشند.

دسته دوم زنانى كه از انجام وظایف خود سرپیچى مى‏كنند و ناسازگار هستند. در این صورت مردان وظیفه دارند اول آنان را نصیحت كنند، و اگر صحبت و نصیحت تأثیرى نداشت، با آنان قهر كنند، و در صورتى كه سركشى و ناسازگارى ادامه پیدا كرد و هیچ راهى براى وادار كردن آنان به انجام وظایفشان باقى نماند، آنان را تنبیه كنند.

البته مردان نباید از موقعیت سرپرستى خود در خانواده سوءِ استفاده كنند و به بهانه‏هاى گوناگون به زنان ظلم و ستم كنند. آنان باید بدانند بالاترین قدرت‏ها، قدرت خداوند بزرگ است و او چنین مى‏فرماید:

مردان سرپرست زنانند، به خاطر برترى‏هایى كه خداوند براى بعضى نسبت به بعضى دیگر قرار داده است، و به این جهت كه از مال خود نفقه مى‏دهند. پس زنان شایسته، فرمانبردارند و به پاس آن‏چه خدا حفظ كرده، اسرار را حفظ مى‏كنند. و آن زنان را كه از نافرمانى آنان بیم دارید، اندرز دهید و از خوابگاهشان دورى كنید و آنان را بزنید و اگر فرمانبردارى كردند، راهى براى ستم به آنان نجویید. به راستى خدا بلندمرتبه‌ی بزرگ است.

آیه‌ی 34

فرزانه زنبقی
نشر لک لک


آشنایی با قرآن کریم برای نوجوانان
سوره ی نساء - آیات 24 الى 147

سوره ی نساء - آیات 24 الى 31

سوره ی نساء - آیات 17 الى 23

سوره ی نساء - آیات 9 الى 16

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.