تبیان، دستیار زندگی
دوازدهم دی ماه، اختتامیه نمایشگاه سه نگاه در گالری بوم است که آثاری از طاهره صمدی طاری، بهار بهبهانی و بیتا وکیلی در آن به نمایش گذاشته شده است. استاد کلانتری در مورد آثار خانم صمدی مطالب جالبی گفته که در ادامه خواهد آمد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کلانتری و شتابزدگی بی پایان

دوازدهم دی ماه، اختتامیه نمایشگاه سه نگاه در گالری بوم است که آثاری از طاهره صمدی طاری، بهار بهبهانی و بیتا وکیلی در آن به نمایش گذاشته شده است. استاد کلانتری در مورد آثار خانم صمدی مطالب جالبی گفته که در ادامه خواهد آمد.

فراوری: سمیه رمضان ماهی -بخش هنری تبیان
گالری بوم

نکته جالب در برگزاری این نمایشگاه که سه دیدگاه متفاوت سه هنرمند زن هم نسل و جوان را به معرض دید می گذارد، اظهار نظرها و نقدهایی است که اساتید مختلف نسبت به این نمایشگاه ابراز کرده اند.

استاد پرویز کلانتری که در حال حاضر در بیمارستان بستری هستند، یکی از نامدارانی است که نسبت به این نمایشگاه خصوصا آثار خانم صمدی طاری واکنش نشان داد. البته باید گفت استاد بعد از یک عمل جراحی حال مساعدتری دارند و امیدواریم در آینده نزدیک، خبر بهبود کامل این هنرمند دوست داشتنی و مرخص شدن ایشان را بشنویم.

همچنین لازم به ذکر است که طاهره صمدی طاری ، هنرمند فعال عرصه تجسمی است که این بار با پنج اثر از مجموعه شتابزدگی بی پایان در گالری بوم حاضر شده است. آثار وی که اصولا به ابعاد بزرگ و دقت در اجرا شناخته شده اند، تا کنون در نمایشگاه های مختلفی ارائه شده است.

طاهره صمدی طاری نقاشی است که به شیوه مدرن در نقاشی، جریان مدرنیته را به چالش می کشد و سرانجام در این روند تاریخی، انسان را در وضعیت از خود بیگانگی نشان می دهد.

صمدی دارای مدرک کارشناس ارشد نقاشی از دانشگاه هنر است و از سال 78 فعالیت هنری خود را آغاز کرده است و تا کنون در بسیاری نمایشگاه های داخلی و خارجی آثار خود را به نمایش گذاشته و با استقبال محافل هنری روبه رو شده است. از جمله نمایشگاه هایی که پذیرای آثار صمدی بوده اند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

حضور در پنج دوره حراج کریستیز و ساتبیز و همچنین شرکت در چندین نمایشگاه خارجی که از آن جمله می توان به نمایشگاه art fair volta در نیویورک، نمایشگاه دوحه در قطر، نمایشگاه Iran unbowed در لندن، دو دوره نمایشگاه Candlestar لندن اشاره کرد.

از جمله نمایشگاه های داخلی هنرمند نیز می توان به شرکت در سه دوره حراج تهران، نمایشگاه سرزمین عجایب گالری شکوه، نمایشگاه سه نسل نقاشان زن ایران در گالری پردیس ملت، نمایشگاه روبه پایان گالری شیرین، نمایشگاه هفت نگاه خانه هنرمندان و چندین نمایشگاه انفرادی در گالری دی اشاره کرد.

پرویز کلانتری

استاد پرویز کلانتری در آخرین یادداشت های خود در مورد آثار طاهره صمدی طاری اظهار داشت:

هنر معاصر ایران عمر زیادی ندارد. آغاز این جریان یا تشکیل دانشکده هنرهای زیبای تهران به سرپرستی آندره گدار، معمار فرانسوی مربوط است که پس از جنگ جهانی دوم در سال 1320 اتفاق افتاد. فارغ التحصیلان این دانشکده به اروپا رفتند و در بازگشت به ایران جلوه های گوناگون نقاشی مدرن قرن بیستمی را به ارمغان آوردند. خوشبختانه امروزه نقاشی معاصر ایران دارای تنوع بسیار زیادی است.

آثار طاهره صمدی طاری را دوست دارم. او صاحب سبک است. در نقاشی‌های وی در این نمایشگاه شاهد یک آرمانشهری هستیم که به مصاف مدرنیته رفته است.

فضاهای مدرن شهرهای به اصطلاح پیشرفته امروز هستند اما در عین حال، مسأله اساسی که در این کارها دیده می‌شود، از خود بیگانگی انسان است.

طاهره صمدی طاری نقاشی است که به شیوه مدرن در نقاشی، جریان مدرنیته را به چالش می کشد و سرانجام در این روند تاریخی، انسان را در وضعیت از خود بیگانگی نشان می دهد.

Alienation همان واژه ای است که از آغاز قرن بیستم تا امروز اغلب فلاسفه و صاحبنظران تاریخ سیاسی به تفصیل درباره آن نوشته اند و گفته اند. فضا و مکان در آثار او نمایشی است از آرمان شهرهای پس از انقلاب صنعتی. لذا شتابزدگی بی پایان نتیجه ضرباهنگ سیلندر و پیستون ماشین در عصر ماشینیزم است که با شتاب به سوی آینده پرتاب می شود. و اما طبیعی است که برای طاهره صمدی به عنوان نقاش، شخصیت های اصلی در این آثار، زن ها باشند که قربانی های اصلی این سرنوشت تاریخی شده اند. سر و صورت زن ها در زیر پوشش سیاه قرار دارد بنابراین دیده و شناخته نمی شوند. آنها حتی در فضا و جامعه به اصطلاح مدرن هم بی نام و نشانند، چرا؟ فقط تنها نشان زنانگی، کفش های پاشنه بلند آنهاست.

طاهره صمدی

در یکی از آثار، حضور یک عقاب شکارچی در حال حمله به قصد شکار را می بینیم. آن هم در فضا و مکان مدرن شهری!

چه کسی شکار است و شکارچی کیست؟

نقاش جلوه دیگری از جهان مدرن را به تصویر کشیده است. همچنان که یکی از صاحبنظران درباره جهان امروز گفته است: به هر حال یا هدف، شکار هستی یا شکارچی! از این دو حال خارج نیست.

در اینجا زن ها را در پناه چترشان می بینیم که متاسفانه در اثر تندباد حوادث چترشان را از دست می دهند. به این معنی که آنها هیچ پناهی ندارند.

عنصر دیگری که در این نقاشی ها آمده قطار مدرن سریع السیر است گواهی بر شتابزدگی بی پایان است.

از مهمترین موارد در آثار او، پاکیزگی اجرای اوست. نوع رنگ‌آمیزی او با تکنیک و تمیز است. با توجه به ابعاد بزرگ تابلوها، او فضای بزرگی برای کار ندارد. دو لتی (بخش، تکه) بودن تابلو‌ها نیز این امکان را دارد که یک جور بیان زیبایی شناسی مدرن را به بیننده منتقل کند.

از ویژگی آثار صمدی این است که زمانی که نقاشی‌هایش را بدون امضا ببینیم، می‌توانیم بفهمیم که کار، کار اوست.

اگر مشتاق هستید که این آثار را از نزدیک ببینید می توانید همه روزه (بغیر از شنبه ها) به گالری بوم واقع در ولیعصر، خیابان ارمغان غرب، شماره 11، از ساعت 4تا 8بعداز ظهر مراجعه کنید.


منابع:
روزنامه ایران
روزنامه شرق
وبسایت شخصی هنرمند

طاهره صمدی و هنر معاصر

فروش  میلیونی سرزمین عجایب

حراج کریستیز

حراج تهران، رکورددار فروش بی سابقه

هنرمندان جوان در حراج تهران

جزئیات حراج 13میلیاردی

سه نسل زنان نقاش ایران