تبیان، دستیار زندگی
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش گفت: یک حرکت ملی برای نگهداشت دفاع مقدس و شهدا نیاز است؛ بنده معتقدم در جمهوری اسلامی ایران این عشق و علاقه وجود دارد و باید دائما متذکر شویم که این موضوعات جدی گرفته شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نگاه آموزش و پرورش به اردوی راهیان نور تربیتی و اجتماعی است.

نگاه آموزش و پرورش به اردوی راهیان نور تربیتی و اجتماعی است


معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش گفت: یک حرکت ملی برای نگهداشت دفاع مقدس و شهدا نیاز است؛ بنده معتقدم در جمهوری اسلامی ایران این عشق و علاقه وجود دارد و باید دائما متذکر شویم که این موضوعات جدی گرفته شود.


اردوهای راهیان نور نقش به سزایی در انتقال فرهنگ جبهه و شهادت به نسل جوان را دارند و ادارات و دستگاه های مربوطه باید اهتمام جدی در راستای یاردوی راهیان نور داشته باشند. دانش آموزان باید فرهنگ عاشورایی و قیام امام حسین (ع) و اهداف شهیدان هشت سال دفاع مقدس را در برنامه زندگی خود نهادینه کنند.

در همین رابطه به گفت و گو با حمیدرضا کفاش معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش نشستیم تا راجب به برگزاری این اردوها بپرسیم؛ مشروح این گفت و گو را می خوانید:

آقای دکتر کفاش به نظر شما چرا اردوهای راهیان نور باید در فضاهای خاک ریز و عملیاتی برگزار شود؟

سوال بسیار خوبی مطرح شد البته نسل ما دفاع مقدس را ایجاد و حاصل کرد. برای بنده نیز باعث افتخار است که پا به پای عزیزان رزمنده در طول دفاع مقدس در همین مکان هایی که نوجوانان و جوانان توفیق بازدید را دارند، داشتم.اکنون هم باعث افتخار است؛ اما گرفتاری های کاری اجازه نداد که با عزیزان مازندرانی بتوانیم بازدید کنیم. امید دارم این توفیق حاصل شود تا بتوانیم خاطرات را مرور کنیم. درست این است که پا به پای عزیزان باشیم و دوران دفاع مقدس را برای آن ها حمایت کنیم.اما اکنون به نحوی رزمندگان دیروز که مدیران امروز هستند می توانند خاطرات را در هر زمانی به نسل بعدی منتقل کنند و حس زیبای دوران دفاع مقدس را زنده نگه دارند. برای من باعث توفیق و فرصت منتغمی است که بتوانم همراه این عزیزان باشم.

ضرورت برگزاری اردوهای راهیان نور را در چه چیزی می بینید؟ اگر این اردوها برگزار نشود، اتفاقی می افتد؟

دفاع مقدس یک واقعیت ملی و دینی است. بنده به این جمله معتقدم، نگاه ما به دفاع مقدس یک نگاه اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی است نه سیاسی. ما با دفاع مقدس زنده شدیم و هویت پیدا کردیم. با دفاع مقدس از دین و کشورمان حفاظت کردیم.

باید این نگاه استمرار پیدا کند تا جمهوری اسلامی مستمر شود. تصور عینی دفاع مقدس در مناطق جنگی و مرزی است و باید دائم برای هم نسل قدیم و هم برای نسل جدید برای متوجه کردن ارزش ها و مفاهیم تکرار کنیم. به نظر بنده حضور به معنای تکرار آن لحظه های ناب و به معنای زنده نگه داشتن یاد و خاطرات است.نه در دفاع مقدس بلکه در مجموع عقایدمان، باید خاطرات گذشته تکرار شود زیرا از هویت ملی و دینی ما است که تکرار این مسایل باعث زندگی و حیات شود.

دفاع مقدس یک واقعیت ملی و دینی است. بنده به این جمله معتقدم، نگاه ما به دفاع مقدس یک نگاه اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی است نه سیاسی. ما با دفاع مقدس زنده شدیم و هویت پیدا کردیم. با دفاع مقدس از دین و کشورمان حفاظت کردیم.

چقدر دیدگاه برخی خانواده ها برای اعزام نکردن فرزندان خود به مناطق مرزی درست است؟ و برای این دسته از فرزندان باید چه کاری انجام داد؟

این عزیزان دو دسته می شود؛ برخی از افراد در دوره دفاع مقدس این دیدگاه را داشتند و مانع از اعزام آن ها به جبهه ها می شدند، بنده با این دسته افراد حرفی ندارم زیرا دیر یا زود به شرمندگی مبتلا می شوند.اما به آن دسته افراد که حضور داشته و به نظام اسلامی و هویت ملی اعتقاد دارند، می توان گفت دفاع مقدس را با اعتقادات دینی نگه می دارند.توصیه ای که می شود به اینگونه خانواده ها کرد این است که یک بار شده خود فرزندان را همراهی کنند، مطمئنا اعتقاد پیدا می کنند و دیدگاه آن ها تغییر پیدا می کند. جدا از دفاع مقدس اردو و حرکت جمعی دانش آموزان حرکت سازنده است و دانش آموزان در این حرکت ها زندگی اجتماعی را یاد می گیرند.

دکتر کفاش در راستای فرمایشات شما، قبل از اعزام دانش آموزان و بعد از برگشت آن ها، مربیان برای ماندگاری اثرات دفاع مقدس چه کارهایی باید انجام دهند؟

نقش اول را برای ماندگاری اثرات دفاع مقدس خود خانواده ها دارند. اعتقاد به اینکه مرزهای دینی و ملی ما باید محفوظ بماند نیاز به عشق و علاقه ملی و میهنی دارد. خانواده ها باید دائم این موضوع را تکرار و ضرورت حمایت از مرزهای اعتقادی را با خاطرات تاریخی خود گوشزد کنند.رسالت دوم مربوط به نسلی است که در دفاع مقدس حضور داشتند. رزمندگان، ایثارگران، خانواده معظم شهدا و جانبازان به عنوان باقی مانده دفاع مقدس رسالت بزرگی دارند.اینگونه افراد باید در جلسات و مجامع دانش آموزی حضور پیدا کرده و با جاذبه خاطرات آن زمان را با مهربانی و صمیمیت برای دانش آموزان نقد کنند.رسالت بعدی مربوط به ما آموزش و پرورشی ها است. آموزش و پرورش با بیش از 36 هزار شهید دانش آموز در دفاع مقدس و بیش از 5 هزار فرهنگی برای دفاع از هویت ملی اسلام، می تواند نقش موثری در نقل خاطرات دفاع مقدس به صورت مکرر داشته باشد.رسالت بعدی از آن هنرمندان است. این صحنه ها باید با ابزار هنر به تصویر کشیده شود.

یک حرکت ملی برای نگهداشت دفاع مقدس و شهدا نیاز است؛ بنده معتقدم در جمهوری اسلامی ایران این عشق و علاقه وجود دارد و باید دائما متذکر شویم که این موضوعات جدی گرفته شود.

با توجه به تفاهم مشترکی بین آموزش و پرورش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رویکرد شما برای ارتقای سطح کیفی سازی نقاط ضعف و قوت برگزاری اردوهای راهیان نور، چیست؟

نگاه ما در آموزش و پرورش به اردوهای راهیان نور یک نگاه تربیتی و یک حرکت کاملا اجتماعی است و معتقد هستیم برخی از ساحت های تربیت مانند ساحت تربیتی سیاسی و اجتماعی در این حرکت محقق می شود.سطح تفکر و مهارت های سبک ایرانی اسلامی در این اردوها به چشم می خورد، دانش آموزان در این اردوها از رفتارها و برخوردهای هم الگو و شکل و شمایل اجتماعی می گیرند و با دوران دفاع مقدس به عنوان هویت ملی آشنا می شوند.

در بعد تدارک با حمایت دولت و همکاری 2 نهاد می توان مشکلات را رفع کنیم آنچه بسیار مهم است سطح کیفی این اردوها، برگزاری فعالیت های فرهنگی و جمعی و همراهی بزرگان آشنا با دفاع مقدس با دانش آموزان است که باید در این زمینه جدی تر کار شود.

اگر بتوان سطح کیفی اردوها را به لحاظ روایت اصیل فرهنگی، معنوی و علمی و تاریخی بالا ببریم، دانش آموزان استقبال خوبی خواهند کرد و می توان این موضوع را به صورت یک جریان مستمر تبدیل کنیم.برای خانواده آموزش و پرورش اردوهای هدف دار مهم است. جنس اردوهای راهیان نور از جنس اردوهای زیارتی است.

گاهی برای دانش آموزان اعزامی به اردوهای راهیان نور ضعف امکانات وجود دارد، دلیل این عدم پشتیبانی چیست؟

باید تلاش کرد تا این مشکلات رفع شود اما بخش از سختی هایی که رزمندگان در دوره دفاع مقدس داشتند باید برای دانش آموزان حس شود. در اردوها دانش آموزان باید روش و سبک زندگی را بیاموزند لذا در این بخش، کمبود امکانات عمد است

در آخر به نام حمیدرضا کفاش رزمنده با دانش آموزان حرف بزنید...

دوران ما با امروز فرق می کرد. من به آن زمان تا این عناوین امروزی بیشتر افتخار می کنم. همراه با دانش آموزان به جبهه رفتم و خاطرات خوشی را همراه دارم. به فرزندان و دانش آموزان امروز توصیه می کنم که قدر لحظات جوانی خود را بدانند به خصوص زمانی که در این خاک مقدس قم می گذارند.این خاک خاکی است که هزاران نفر هم سن و سالان دانش آموزان ما زمین افتاده اند تا جمهوری اسلامیف انقلاب و ارزش ها بماند.به نظر بنده حضور در این مکان فرصت خوبی برای فکر کردن است. قدم زدن در این خاک تغییرات لازم را در دانش آموزان ایجاد می کند. دانش آموزان امروز ما معتقد و عاشق هستند ما باید گذشته ها را برایشان خوب تشریح کنیم تا نسل ما نیز آگاه شوند.


منبع : خبرگزاری پانا

بخش سفیران تبیان