تبیان، دستیار زندگی
برای یک تبلیغ موفق لازم است به این نکته توجه داشت که رنگ ها نه تنها ظاهر کالا را زیبا تر جلوه می دهند, بلکه بر عملکرد و رفتار نیز تأثیر می گذارند. بنابراین آگاهی از تاثیر رنگ های مورد استفاده بر مخاطب اهمیت بسیاری دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هر رنگ، یک پیام


برای یک تبلیغ موفق لازم است به این نکته توجه داشت که رنگ‌ها نه تنها ظاهر کالا را زیبا‌تر جلوه می‌دهند, بلکه بر عملکرد و رفتار نیز تأثیر می‌گذارند. بنابراین آگاهی از تاثیر رنگ های مورد استفاده بر مخاطب اهمیت بسیاری دارد.

هر رنگ، یک پیام

آیا تا بحال به این نکته توجه کرده‌اید که رنگ‌بندی در هر چیزی چه تاثیری می تواند بر روی بیننده داشته باشد؟ یا اینکه هر رنگ چه احساسی را به بیننده القا کرده و چه پیامی را به مخاطب می‌رساند؟ آیا تاکنون به این مسئله پی برده‌اید که رنگ‌ها کاملا با احساسات در ارتباطند و با دیدن هر شیء، پیامی که رنگ آن به ضمیر ناخودآگاه ما می‌رساند، باعث بروز احساسات مختلفی از قبیل شادی، غم، آرامش، هیجان، ترس، امنیت، اطمینان و … در ما می‌شود؟

هر رنگی حاوی پیام های ارتباطاتی است و معانی خاصی را با خود به همراه دارد. اهمیت استفاده از رنگ ها و آگاهی از معنا های خاص هر رنگ به خصوص در ارتباطات اقناعی و تبلیغات که افراد به دنبال اثرگذاری مستقیم بر روی مخاطبان خود هستند،‌ بیشتر است.

اثر رنگ می‌تواند بیننده را ترغیب به خرید یک جنس یا کالای خاص کند. شرکت‌های بزرگ پیش از شروع یک فروش جدید یا ارائه یک محصول جدید به بازار هزینه‌های زیادی صرف مطالعه و تأثیر رنگ‌ها در فرهنگ‌های مختلف می‌کنند. چرا که استفاده از رنگ‌های نامناسب باعث از دست دادن مشتری برای آن‌ها و خسارت فراوان خواهد شد.

رنگ قدرتمند است و پاسخ‌های عاطفی را فرا می‌خواند که به مشتریان و انتظارات افراد  کمک می‌کند تا انجمن‌هایی با برندهای خاص بسازند. در حقیقت رنگ‌ها به افراد کمک می‌کنند تا برندها را برای مدت زمان بیشتری در خاطر داشته باشند.

اهمیت رنگ ها در ارتباطات و تبلیغات به اندازه ای است که محققان بازاریابی در آمریکا روز خاصی را به گردش علمی اختصاص داده‌اند که در آن به شناسایی رنگ‌ها و تأثیرات احتمالی آن‌ها بر انسان می‌پردازند.

رنگ ها و تاثیرگذاری پیام

برای پی بردن به تاثیرگذاری پیام رنگ ها کافی است که نمونه هایی از تحقیقات اثبات شده در زمینه خرید کالا و ارتباط آن با رنگ ها را مورد توجه قرار دهیم.

رنگ ها بر روی عادات خرید مردم نیز تأثیر می‌گذارد. کسانی که تنها از سر هوا و هوس خرید می‌کنند در برابر رنگ‌های قرمز, نارنجی, سیاه و آبی مایل به ارغوانی عکس‌العمل بهتری از خود نشان می‌دهند. اما, کسانی که حساب شده و با در نظر گرفتن توان مالی‌شان خرید می‌کنند در برابر رنگ‌های صورتی, آبی مایل به سبز, آبی آسمانی و سرمه‌ای عکس‌العمل نشان می‌دهند.

رنگ‌های ساده مانند هشت رنگی که در جعبه‌ های مداد رنگی استفاده می‌شود، منتقل کننده پیام برندهایی هستند که سلطه جو، پرهیاهو و پویا هستند. برندهایی مانند آبمیوهJamba و مک دونالد از این رنگ‌ها بهره می‌برند. برندهایی که به دنبال انتقال ویژگی‌های پیچیده‌تر مانند ظرافت و صمیمیت هستند، به رنگ‌های غنی‌تر منشعب می‌شوند یعنی همان رنگ‌هایی که در جعبه های 64 رنگ مداد رنگی وجود دارد. در شرایطی که خصوصیات برند کمی محتاط و متفکرانه است، بنابراین رنگ‌های پیچیده این صفات را تقویت می‌کنند و تاثیرگذاری بیشتری دارند.

اهمیت رنگ ها در ارتباطات و تبلیغات به اندازه ای است که محققان بازاریابی در آمریکا روز خاصی را به گردش علمی اختصاص داده‌اند که در آن به شناسایی رنگ‌ها و تأثیرات احتمالی آن‌ها بر انسان می‌پردازند

نمونه هایی از تاثیر رنگ در تبلیغات موفق

بیشتر رستوران‌های عرضه کننده خوراک حاضری (fast food) در دکوراسیون خود از رنگ‌های قرمز روشن و نارنجی استفاده می‌کنند. سرعت بالای این رنگ‌ها در تأثیر بر روی مشتری, ابداً تصادفی نیست. مطالعات نشان داده‌اند که رنگ‌های قرمز و نارنجی, مشتری‌ها را تشویق می‌کند تا هر چه زودتر غذایشان را بخورند و رستوران را ترک کنند یعنی درست همان کاری که صاحبان این قبیل رستوران‌ها انتظار دارند.

هم چنین رنگ قرمز نماد هیجان است و به همین دلیل شرکت‌های تبلیغاتی برای تولید کننده‌های فست فود نیز از رنگ قرمز به عنوان رنگ اصلی استفاده می‌کنند. برای نمونه می توان به پپسی، کوکا کولا و مک‌دونالد اشاره کرد .

و یا در مثالی دیگر، آیا تاکنون متوجه شده‌اید که در اسباب بازی‌ها, کتاب‌ها و وب‌سایت‌های ویژه‌ی کودکان معمولاً از تکه‌های بزرگ رنگ‌های روشن زنده و اصلی استفاده می‌شود؟ جوان‌ترها این رنگ‌ها را ترجیح می‌‌دهند و پاسخگویی مثبت آن‌ها به کالاهایی که این ویژگی را دارند بسیار بیشتر از کالاهایی است که با مداد شمعی یا ترکیبی از رنگ‌های بی‌روح و سرد رنگ‌آمیزی شده‌اند.

در آمریکا، رنگ آبی با وسایل اسباب بازی، غذاهای سالم، مواد غذایی لبنی، دسرها و خدمات مالی و رنگ قرمز به اسباب بازی‌ها، پیتزا و غذاهای گوشتی مربوط می‌شود؛ رنگ نقره‌ای به غذاهای لبنی، سبز به غذاهای بهداشتی، سبزیجات، اسباب بازی‌ها و خدمات مالی؛ زرد به غذاهای لبنی، غذاهای بهداشتی، دسرها، اسباب بازی‌ها و صورتی به لوازم آرایشی و باربی اختصاص دارد.

برخی رنگ ها دارای معانی خاص تجاری هستند؛ برای مثال سفید در تجارت رنگ خستگی‌گیر و انرژی‌بخش است. آبی به معنای ضمانت مالی است. سبز در تجارت بیانگر مقام و ثروت است. خاکستری در تجارت سنت گرایی را به همراه دارد. بنفش به معنای بزرگ نشان دادن است و یا طلایی که نشانگر گران بودن و پرستیژ است.

هر رنگ، یک پیام

رنگ در سایت های اینترنتی

سایت‌های دولتی و به طور کل، سایت‌هایی با بازدیدکننده بسیار بالا، معمولا از رنگ سفید برای زمینه صفحات و رنگ آبی برای لینک‌های صفحه و رنگ بنفش برای لینک‌های مشاهده شده استفاده می‌کنند.

سایت‌هایی که بیشتر جنبه شخصی دارند، از رنگ‌های مکمل استفاده می‌کنند. مثلا رنگ سبز پررنگ در کنار سرمه‌ای، جذابیت خاصی به سایت‌هایی با موضوع بازرگانی می‌دهد و یا در طراحی سایت‌های کودکان، از رنگ‌های خیلی شاد استفاده می‌شود. سایتی مانند یاهو که روزانه میلیون‌ها مخاطب دارد و از صدها بخش متنوع تشکیل شده است، برای هر بخش خود از یک چیدمان و رنگ‌بندی خاصی در طراحی صفحات اکتیو، استفاده کرده است. مثلا بخش کودکان یاهو با بخش بازرگانی آن بسیار متفاوت است. به هر حال توجه به کارکرد رنگ‌ها در طراحی صفحات وب از اهمیت مهمی برخوردار است.

انتخاب رنگ بر اساس نوع مطالب سایت و یا حتی صفحه‌های مختلف آن باید متفاوت و خاص باشد. تک رنگی، رنگ تیره و یا رنگ خنثی بسیار خسته کننده و مخاطب را کسل می‌کند. از طرفی، در استفاده از رنگ‌های تند نیز نباید زیاده‌روی کرد، چرا که تأثیرات نامناسبی را روی چشم افراد می‌گذارد. برای نمونه یک ‌سایت با پس‌زمینه سیاه و نوشته‌های صورتی رنگ را در نظر بگیرید، این تصویر به قدری ناخوشایند است که می‌خواهید هرچه زودتر از شر آن خلاص شوید! اینطور نیست؟

ممکن است افراد عادی از اهمیت استفاده رنگ‌ها در طراحی سایت‌ها اطلاع خاصی نداشته باشند، ولی دست اندرکاران  سایت‌ها  و طراحان آن ورای هر رنگ و لحنی، موجی از تأثیرات روانی را به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم به مخاطبان و خوانندگان خود منتقل ساخته و بر آن‌ها تاثیر می‌گذارند .

در ادامه باید گفت که تاثیر رنگ ها در ارتباطات، تنها به تبلیغات محدود نمی شود. بلکه کاربرد رنگ در تمامی محتواهای رسانه ای تاثیرگذار است.

در پایان باید اشاره کرد که شناخت رنگ ها و معانی نمادین هر رنگ، یکی از راه هایی است که به ما کمک می کند در ارتباطات خود، کم تر تاثیر بپذیریم و بیش تر تاثیرگذار باشیم.

فرآوری:‌ زهرا مجدی زاده

بخش ارتباطات تبیان


منابع: همشهری آنلاین/ آکاایران/ کاوشگران روابط عمومی

مطالب مرتبط:

شکلک های مجازی