تبیان، دستیار زندگی
برخی از مکروهات نماز عبارت اند از: 1. گرداندن صورت به مقدار کم به طرف راست یا چپ، 2. بستن چشم ها، 3. گرداندن چشم به چپ و راست، 4. فوت کردن محل سجده، 5. خمیازه کشیدن، 6. بازى کردن با ریش یا دست، 7. داخل هم کردن انگشتان، 8. آب دهان انداختن، 9. گرفتن آب بین
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فشار ادرار هنگام نماز از مکروهات در نماز

نماز

برخی از مکروهات نماز عبارت‌اند از: 1. گرداندن صورت به مقدار کم به طرف راست یا چپ، 2. بستن چشم‌ها، 3. گرداندن چشم به چپ و راست، 4. فوت کردن محل سجده، 5. خمیازه کشیدن، 6. بازى کردن با ریش یا دست، 7. داخل هم کردن انگشتان، 8. آب دهان انداختن، 9. گرفتن آب بینى و خلط سینه، 10. نگاه کردن به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشترى و هرکار دیگرى که خضوع و خشوع را از بین ببرد، 11. نماز خواندن در حال غلبه‌ خواب، 12. نماز خواندن در حال غلبه و فشار ادرار یا مدفوع، بلکه فشار باد معده.


سوال: اگر هنگام نماز خواندن ادرار داشته باشیم نمازمان باطل می‌شود؟

در نماز، رعایت برخی از امور، لازم و ضروری است که از آن به واجبات نماز تعبیر می‌شود، همچنین رعایت برخی از کارها، بهتر و خوب است که رعایت آن موجب ثواب بیشتر برای نمازگزار می‌شود، البته اگر رعایت نشود ضرری به نماز نمی‌زند، از این امور به مستحبات نماز تعبیر می‌شود، برخی از امور نیز ترک و نبودشان بهتر از بودنشان است که اگر وجود پیدا کنند موجب کم شدن ثواب نماز می‌شوند که از آنها به مکروهات در نماز تعبیر می‌شود.

برخی از مکروهات نماز عبارت‌اند از: 1. گرداندن صورت به مقدار کم به طرف راست یا چپ، 2. بستن چشم‌ها، 3. گرداندن چشم به چپ و راست، 4. فوت کردن محل سجده، 5. خمیازه کشیدن، 6. بازى کردن با ریش یا دست، 7. داخل هم کردن انگشتان، 8. آب دهان انداختن، 9. گرفتن آب بینى و خلط سینه، 10. نگاه کردن به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشترى و هرکار دیگرى که خضوع و خشوع را از بین ببرد، 11. نماز خواندن در حال غلبه‌ خواب، 12. نماز خواندن در حال غلبه و فشار ادرار یا مدفوع، بلکه فشار باد معده.[1]

غیر از اموری که ذکر نمودیم مکروهات دیگرى هم در کتاب‌هاى مفصّل ذکر شده است، جهت اطلاع بیشتر به آنها رجوع نمایید.[2]

بنابر این، فشار ادرار هنگام نماز خواندن از مکروهات در نماز است، که موجب کم شدن ثواب نماز می‌شود، ولی نماز را باطل نمی‌کند.

سوال: آیا بر زنان واجب است که هنگام نماز کف و روی پا را بپوشانند؟

امام خمینی(ره):

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست. اما برای این که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر را هم بپوشاند.

آیة الله بهجت(ره):

احتیاط مستحب است.

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست. ولی احتیاط در این است که کف پا باز نباشد. امّا برای آنکه یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند.

آیة الله خامنه ای(دام ظلّه):

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن آن لازم نیست.

آیة الله سیستانی(دام ظلّه):

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست. امّا برای آن که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند.

برای نماز واجب نیست.

آیة الله شبیری زنجانی(دام ظلّه):

در صورتی که نامحرم نباشد احتیاط مستحب آن است که کف پاها را بپوشاند، ولی پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست.

آیة الله صافی گلپایگانی(دام ظلّه):

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست، اما برای آن که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند.

اگر نامحرمی که ناظر است نباشد واجب نیست. والله العالم

آیة الله فاضل لنکرانی(ره):

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست، اما برای آن که یقین کند مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر از مچ راهم بپوشاند.

خیر. ولی در مقابل نامحرم باید بپوشانند.

آیة الله مکارم شیرازی(دام ظلّه):

پوشاندن پاها تا مچ لازم نیست، امّا برای آن که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است احتیاط این است که پایین تر از مچ را هم بپوشاند و در صورت وجود نامحرم اگر منشأ فسادی شود پوشاندن آن لازمست.

آیة الله نوری همدانی(دام ظلّه):

خیر، لازم نیست.

در صورتی که نامحرم نباشد پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست، امّا برای آن که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند.

آیة الله وحید خراسانی(دام ظلّه):

در صورتی که نامحرم نباشد، احتیاط مستحب آن است که کف پاها را بپوشاند، ولی پوشاندن پاها تا مچ پا لازم نیست؛ اما برای آن که اطمینان کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید قدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند.

سوال: اگر شخصی در نماز برای جلوگیری از صدای خنده حالتش تغییر كند مثلاً رنگش سرخ شود نمازش چه حكمی پیدا می‌كند؟

جواب: چنانچه از صورت نمازگزار بیرون رود، باید نمازش را دوباره بخواند. (توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, م1151)

سوال: آیا اضافه كردن مطالبی به نماز، نماز را باطل می‌كند؟

جواب: اگر چیزی كه جزء نماز نیست وارد نماز كنیم نماز باطل می‌شود. مگر اینكه دعا و ذكر باشد كه به قصد قربت گفتن آن اشكال ندارد. (توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, م1263)

سوال: آیا گریه كردن در نماز اشكال دارد؟

جواب: اگر از خوف خدا باشد اشكالی ندارد ولی در غیر این صورت نماز را باطل می‌كند. (توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, ص650)

پی نوشت :

[1] . بهجت، محمد تقى‌، رساله توضیح المسائل،‌ ص 186

[2]. قمّى، شیخ عباس‌، الغایة القصوى فی ترجمة العروة الوثقى،‌ محقق و مصحح: اسد اللهى‌فرد‌، على رضا، ج 2، ص 20 – 21

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم

سایت اسلام کوئیست

سایت اندیشه قم

توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1

مطالب مرتبط:

احکام نماز جماعت

ثواب نماز جماعت

مکروهات نماز جماعت

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.