تبیان، دستیار زندگی
رییس کمیته ملی المپیک ایران در خصوص مسایل مختلف ورزش ایران صحبت کرد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کیومرث هاشمی:

ورزش دچار سکته فرهنگی شده است


رییس کمیته ملی المپیک ایران در خصوص مسایل مختلف ورزش ایران صحبت کرد.

کیومرث هاشمی

کیومرث هاشمی در خصوص مباحث فرهنگی در ورزش گفت: مقام معظم رهبری در خصوص رسانه‌های مکتوب نظری دارند که مضمون آن به این صورت است: مطالبی را در روزنامه‌های‌تان انعکاس بدهید که سطح معرفتی جامعه را بالا ببرد و از چاپ مطالبی که سطح معرفتی جامعه را پایین بیاورد یا به آن آسیب برساند، پرهیز کنید. ایشان مثال‌هایی هم ذکر می‌کنند: تصویر یا عکسی از یک ورزشکار را که پرخاشگری کرده، به صورت تیتر و عکس مهم روزنامه چاپ می‌کنند. اینها نه تنها کمکی به جامعه ورزشی نمی‌کند بلکه مخرب آن نیز هست آن نگاه عمیق فرهنگی‌ای که شخص رهبری دارند، به زبان ساده به ما می‌فهماند که شما به موضوعاتی ورود پیدا کنید که به رشد و توسعه ورزش کمک می‌کند. این به معنای عام ورزش است و به معنای خاص هم در ورزش قهرمانی، رشد و توسعه یک نوع تعریف شده، در ورزش همگانی یک نوع تعریف شده و در ورزش تربیتی هم یک نوع دیگر تعریف شده است. در مجموع، این نگاه کارشناسی باید در بدنه ورزش کشور حاکم شود.

در عمل ثابت شده که هر زمان که تفاهم بیشتر بوده، منیت‌ها و تقابل‌ها کمتر بوده، خب نتایج بهتر و بیشتری داشتیم حتی از لحاظ اخلاقی آرامش بیشتری هم بر ورزش کشور حاکم شده است. این هم به عنوان یک اصل، همواره مدنظر مجموعه‌ای است که ما الان داریم آن را راهبری می‌کنیم. همکارانی هم که در هیئت اجرایی هستند، همین کار را انجام می‌دهند.

اگر بر نگاه ما اصولی حاکم باشد و در محور اصلی، خدا و انقلاب و نظام، مد نظر قرار بگیرد و منیت‌ها در کار نباشد، خیلی از مشکلات به حداقل خواهد رسید. نمی‌گوییم که تمام مشکلات حل می‌شود زیرا بعضی از معضلات، مدیریتی است. با توجه به 27 سال تجربه‌ای که در عرصه مدیریت ورزش کشور داشتم و با توجه به تجربیاتی که سایر اعضای هیئت اجرایی جدید داشتند و از روز اول هم قرارمان براین بود که آن چیزی که به نفع ورزش کشور است، ترجیح دارد بر منافع شخصی، لذا این را به عنوان یک اصل در دستور کار قرار دادیم و احساس‌مان براین بود که ذات ورزش در شرایط عادی هم، تنش و بحران دارد. اگر هیچ صحبت و مشکلی هم که نباشد ورزش در شرایط عادی هم بحران و تنش دارد.

در عمل ثابت شده که هر زمان که تفاهم بیشتر بوده، منیت‌ها و تقابل‌ها کمتر بوده، خب نتایج بهتر و بیشتری داشتیم حتی از لحاظ اخلاقی آرامش بیشتری هم بر ورزش کشور حاکم شده است. این هم به عنوان یک اصل، همواره مدنظر مجموعه‌ای است که ما الان داریم آن را راهبری می‌کنیم. همکارانی هم که در هیئت اجرایی هستند، همین کار را انجام می‌دهند

* شما الان این آرامش را بوجود آورده‌اید. یک زمان ما صبح به صبح که خبرگزاریها را نگاه می‌کردیم پر از مسائل حاشیه‌ای بود. ما می‌خواهیم بدانیم رئیس کمیته ملی المپیک در پی برطرف کردن این مشکلات است یا از کنار آنها عبور می‌کند؟

هاشمی: اینجا بحث بنده مطرح نیست و یک مجموعه کاری مشغول فعالیت است. هر چیزی که در راستای قانون نباشد و خطا باشد، بنده موظفم که از آن خطا جلوگیری کنم و در غیر این صورت، روال عادی خودش را طی خواهد کرد. این موضوعاتی که بعضا در اینجا اتفاق افتاده یا مثلا شما می‌گویید، ممکن است با رفتن آدمها دوباره اتفاق بیفتد، شما فکر نکنید که این موضوعات، خواست ایران بوده است. ما در اجلاس اخیر که اجلاس اتحادیه انجمنهای بین‌المللی بود و حضور داشتیم بزرگان ورزش دنیا آن جا بودند و روسا، دبیران کل کمیته ملی المپیک، رئیس و مسئولان آی او سی حضور داشتند. در آن اجلاس این مسأله مطرح شد که بیش از 40 کشور همچنان با بدنه دولتهای خود- به معنی عام- و با ورزش خود- به معنی خاص- مشکلاتی را دارند. این مسأله، خاص کشور ما نبوده و نیست. توصیه کلی و نگاه ما این است که به هر حال کمیته‌های ملی المپیک باید خود را همراستا با مجموعه ورزشی کشور و دولت‌های خود بدانند، که بنده در ابتدای صحبتم عرض کردم که واقعا آن هدایت و حمایت‌های مجموعه دولت را همیشه باید در کنار خودمان ببینیم در عین حالی که استقلال خودمان را باید حفظ کنیم.

* شنیدن این حرفها از زبان شما خیلی جالب است چون به ما این طور القا شده بود که کمیته ملی المپیک مخالف چنین مباحثی است.

هاشمی: ما در مملکت جمهوری اسلامی ایران زندگی می‌کنیم و دولت ما منتخب ملت است. امکاناتی که در این نظام هست، با پول مردم بوجود آمده که در اختیار مجموعه‌های ورزشی ما هستند. الان فدراسیونهای ورزشی ما به صورت ان جی او هستند و در عین حالی که استقلال دارند، از امکانات و فضای اعتبارات دولتی و فضای فیزیکی دولت استفاده می‌کنند.

کیومرث هاشمی

اگر نگاهی غیر از این باشد، بی‌انصافی است، شاید بعضا سلایقی در اجراها وجود داشته باشد. ما باید این اختلاف سلایق را تلطیف کنیم تا نگاهها به هم نزدیک شود. ما همه به این کشور متعلق هستیم و باید افتخار کنیم در این کشور زندگی می‌کنیم که حاصل خون شهداست. اگر غیر از این عمل کنیم و در کنار یکدیگر نباشیم، به ورزش این کشور ظلم کرده‌ایم لذا باید هم‌راستا بود و با این نگاه، کارها را پیش برد.

* در این مدتی که شما مسئول کمیته ملی المپیک بوده‌اید، توقعاتی از شما وجود دارد، فکر می‌کنید توانایی موجود در کمیته ملی المپیک جوابگوی این توقعات است؟

هاشمی: اگر ما برنامه‌ریزی درستی داشته باشیم، به شرایط ایده‌آل خودمان نزدیکتر می‌شویم. این تفکر توأم با برنامه، در سایه آرامش بدست می‌آید. هر گروه جدیدی که وارد می‌شود، با نگاه خاص خود ورود پیدا می‌کند. آن چیزی که الان بعضا در افکار عمومی وجود دارد - در کل ورزش کشور - چند درصد از رسانه‌های ما، یا افکار عمومی، حوزه‌ ورزش همگانی را مورد نقد قرار داده‌اند؟ در صورتی که در دنیای امروزی خیلی به عرصه ورزش همگانی توجه می‌شود (ورزش برای همه).

شاید این موضوع همگانی کردن ورزش یک اصل باشد که در سخنان مقام معظم رهبری هم بوده که امر به ورزش، امر به معروف است. این امر به ورزش، عمومیت ورزش است. همواره، نگاهی که به مدیریت ورزش کشور می‌شده، نگاه صرفا قهرمانی بوده است؛ حتی از کمیته ملی المپیک هم سوال می‌کنند که بازیهای المپیک یا آسیایی یا جوانان چه شد؟ در حالی که این تفکر باید اصلاح شود. به هر حال حضور در عرصه بین‌المللی و موفقیت در آن، یک نماد محسوب می‌شود و اثرگذار هم هست - هیچ شکی هم در این موضوع نیست.

حرف اصلی ما این است که بگوییم همه ورزش این چیزها نیست. آیا در عرصه فرهنگی ورزش، ما رشدی داشته‌ایم یا نه؟ ما می‌گوییم نه تنها رشد نداشته‌ایم بلکه سکته‌هایی هم در این زمینه داشته‌ایم و بعضا مشکلاتی هم وجود داشته است. آیا در عرصه ورزش تربیتی، توانسته‌ایم منویات خودمان را بخوبی اجرا کنیم و تاثیر آن را عینا ببینیم؟ این مسائل الان در ورزش کمرنگ شده است لذا ما باید نگاه‌مان را اصلاح کنیم. اگر نگاه همه جانبه‌ای نسبت به ورزش وجود داشته باشد و همه بخواهند این نگاهها را تقویت کنند، آن وقت کار، خیلی سخت‌تر و پیچیده‌تر خواهد شد. ایده‌آلی که بنده عرض می‌کنم، اینهاست. ما برای رسیدن به این ایده‌آلها، به خیلی ملزومات دیگر نیاز داریم. اگر بپذیریم که ورزش، یک عنصر فرهنگی است، بایستی که به بخش اعتبارات و زیرساختهای آن توجه ویژه شود. ما باید نگاه همه جانبه‌ای به این رویکرد داشته باشیم.

اگر ما برنامه‌ریزی درستی داشته باشیم، به شرایط ایده‌آل خودمان نزدیکتر می‌شویم. این تفکر توأم با برنامه، در سایه آرامش بدست می‌آید. هر گروه جدیدی که وارد می‌شود، با نگاه خاص خود ورود پیدا می‌کند. آن چیزی که الان بعضا در افکار عمومی وجود دارد - در کل ورزش کشور - چند درصد از رسانه‌های ما، یا افکار عمومی، حوزه‌ ورزش همگانی را مورد نقد قرار داده‌اند؟ در صورتی که در دنیای امروزی خیلی به عرصه ورزش همگانی توجه می‌شود (ورزش برای همه)

* جنابعالی ضعف بزرگی را در کمیته ملی المپیک سراغ دارید که دغدغه شما باشد؟

هاشمی: دغدغه من، کمبود اعتبارات ورزش است. وقتی که ما می‌دانیم ورزش این همه اثرگذاری در جامعه دارد، شادابی و نشاط به همراه خودش می‌آورد، سرود ملی نواخته می‌شود، پرچم کشور به اهتزاز در می‌آید و علاقه‌مندان بسیاری را جذب می‌کند، باید در این حوزه سرمایه‌گذاری هم بشود. واقعیت این است که ورزش کشور ما با حداقل‌های مالی اداره می‌شود. الان بنا بر تحریم‌هایی که بر کشور حاکم شده شرایط سختی را می‌گذرانیم و بر اساس این وضع و منابع خودمان باید مدیریت کنیم. در بخش توسعه ورزش همگانی و عمومی شدن ورزش باید نگاه وسیعتری داشته باشیم.

* بعنوان سوال پایانی می‌خواهیم بپرسیم این بحث که؛ شما علاقه‌مند به ورود به مدیریت فوتبال هستید، درست است.

هاشمی: من فوتبال را خوب می‌فهمم و فوتبالی‌ام، اما آدم باید ببیند در کجا اثرگذارتر است. فوتبال نیاز به فضای آرام دارد البته ذات فوتبال حاشیه دارد.

بهمن اسدی

بخش ورزشی تبیان