تبیان، دستیار زندگی
سقوط یکی از شایع ترین حوادثی است که در دوره سالمندی ممکن است برای افراد اتفاق بیفتد و البته براحتی هم قابل پیشگیری است. با این حال، خیلی ها به اشتباه...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پدر جان مراقب باش زمین نخوری


سقوط یکی از شایع‌ترین حوادثی است که در دوره سالمندی ممکن است برای افراد اتفاق بیفتد و البته براحتی هم قابل پیشگیری است. با این حال، خیلی‌ها به اشتباه تصور می‌کنند در این مورد کاری از دستشان ساخته نیست و با همین باور پیش می‌روند.

لیز خوردن روی برف

پاییز و زمستان فصل بارندگی است؛ گاهی کم و گاهی زیاد، اما بالاخره باید منتظر بارش برف و باران بود. البته نباید فراموش کنیم بارندگی و ریزش برف در کنار تمام خوبی‌هایی که دارد، ممکن است دردسرساز هم باشد؛ بخصوص برای کسانی که بیشتر در معرض خطر افتادن و سقوط هستند.

در چنین مواقعی که سطح معابر لیز و لغزنده است، سالمندان باید بیشتر مراقب باشند و سعی کنند از زمین خوردن پیشگیری کنند تا از این نظر مشکلی برایشان پیش نیاید.

از طرف دیگر، با توجه به این‌که بسیاری از سالمندان ممکن است دچار پوکی استخوان باشند، باید بیش از دیگران به این موضوع توجه داشته و به شیوه‌های مختلف از سقوط و زمین خوردن جلوگیری کنند.

عوامل زمینه‌ساز سقوط را حذف کنید

سقوط یکی از شایع‌ترین حوادثی است که در دوره سالمندی ممکن است برای افراد اتفاق بیفتد و البته براحتی هم قابل پیشگیری است. با این حال، خیلی‌ها به اشتباه تصور می‌کنند در این مورد کاری از دستشان ساخته نیست و با همین باور پیش می‌روند.

البته نباید این نکته را هم نادیده بگیریم که سالمندان به علت نداشتن تعادل، سرگیجه، ضعف جسمی و مشکلاتی از این قبیل بیشتر در معرض خطر افتادن هستند و نمی‌توانند براحتی از این مشکل پیشگیری کنند.

به همین دلیل هم متخصصان توصیه می‌کنند سالمندان عواملی را که باعث سقوط می‌شود و خطر زمین خوردن را افزایش می‌دهد، کنترل کرده و با حذف این موارد، احتمال سقوط را کاهش دهند.‌

توصیه می‌شود سالمندان هنگامی که از پله‌ها بالا و پایین می‌روند، نرده‌های کنار پله را بگیرند تا احتمال زمین‌خوردنشان کاهش یابد

دکتر پریسا طاهری، متخصص طب سالمندان با اشاره به این موارد می‌گوید:

باتوجه به این‌که سالمندان زمینه‌هایی از بیماری پوکی استخوان دارند، زمین خوردنشان می‌تواند به بروز شکستگی استخوان‌ها منجر شود و مشکلات زیادی را برای آنها فراهم می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌شود با حذف عوامل زمینه‌ساز سقوط، احتمال روبه‌رو شدن با چنین مشکلاتی را به حداقل برسانید.

سقوط سالمندان؛ داخل خانه یا بیرون از خانه؟

چنین حوادثی جا و مکان مشخصی ندارد. به این معنی که نباید تصور کنیم سالمندان فقط در آشپزخانه یا حمام زمین می‌خورند یا زمانی که بیرون از خانه هستند، احتمال روبه‌رو شدن با چنین مشکلی برایشان بیشتر می‌شود.

بنابراین یادتان باشد این‌گونه حوادث ممکن است در قسمت‌های مختلف خانه مانند حمام، راه‌پله‌ها، آشپزخانه و حتی داخل اتاق‌ها اتفاق بیفتد یا زمانی که فرد بیرون از خانه است با چنین مشکلی روبه‌رو شود.

افتادن از روی پله ها

دکتر طاهری با اشاره به این موضوع یادآور می‌شود: احتمال سقوط در بعضی از مسیرها مانند پله‌ها بیشتر است و به همین دلیل توصیه می‌شود موارد ایمنی را در این قسمت‌ها بیشتر مورد توجه قرار دهید. به‌عنوان نمونه اگر از کفپوشی مانند موکت برای پوشاندن پله‌ها استفاده می‌کنید، حتما آن را با استفاده از ابزار مناسب و مخصوص محکم کنید تا احتمال لیز خوردن و افتادن کاهش پیدا کند.

همچنین توصیه می‌شود سالمندان هنگامی که از پله‌ها بالا و پایین می‌روند، نرده‌های کنار پله را بگیرند تا احتمال زمین‌خوردنشان کاهش یابد.

داخل خانه هم مراقب باشید

همان‌طور که گفته شد، احتمال سقوط در تمام قسمت‌های خانه وجود دارد و نمی‌توان گفت سالمندان فقط باید در مناطقی که کف زمین لیز و لغزنده است مراقب باشند.

داخل اتاق‌ها هم ممکن است چنین مشکلی پیش بیاید و به همین دلیل در این قسمت‌ها هم باید سعی کرد عواملی که احتمال سقوط را افزایش می‌دهد، حذف کنیم.

دکتر طاهری در این زمینه یادآور می‌شود: کلید برق اتاق باید در نزدیک‌ترین محل نسبت به در ورودی قرار گرفته باشد تا به محض ورود اتاق روشن شود.

همچنین به هیچ عنوان نباید پتو یا روفرشی را روی فرش‌ها پهن کنید؛ چون این کار احتمال زمین خوردن آنها را بیشتر می‌کند.

زمانی که برف یا باران می‌بارد، باید ‌سالمندان کفش مناسب بپوشند و با احتیاط قدم بردارند. همچنین خوب است در صورتی که می‌توانند از عصا کمک بگیرند

وی ادامه می‌دهد: لوازم خانه نیز باید طوری چیده شود که در مسیر رفت و آمد سالمند پراکنده نباشد و در مسیرهای پرتردد که بخصوص طی شب ممکن است سالمند از آنجا عبور کند، قرار نگیرد.

سیم لوازم برقی مانند تلویزیون، تلفن و رادیو نیز به گفته این پزشک متخصص باید از کنار دیوار رد شود و اتاق‌ها هم باید نور کافی داشته و روشن باشند تا از زمین خوردن سالمند جلوگیری کند.

از طرف دیگر توصیه می‌شود تلفن در نزدیکی محل خواب سالمند یا جایی که در طول روز می‌نشیند، قرار بگیرد تا براحتی بتواند در صورت نیاز از آن استفاده کند.

علاوه بر این موارد، آن‌طور که دکتر طاهری توصیه می‌کند سالمندان باید از پوشیدن لباس‌های بلندی که باعث زمین خوردن می‌شود، اجتناب کنند و از عینک یا لوازم کمکی مناسب که بر اساس شرایط جسمی‌شان تجویز می‌شود، کمک بگیرند.

همچنین زمانی که برف یا باران می‌بارد و سطح خیابان‌ها لیز و لغزنده است نیز سالمندان باید مراقب باشند زمین نخورند.

در چنین مواقعی توصیه می‌شود سالمندان کفش مناسب بپوشند و با احتیاط قدم بردارند. همچنین خوب است در صورتی که می‌توانند از عصا کمک بگیرند تا احتمال زمین‌خوردنشان کمتر شود.

شکستگی لگن

زمین خوردن سالمندان باعث شکستگی لگن می شود

افتادن و زمین خوردن در تعداد زیادی از افراد مسن موجب شکستگی استخوان لگن (تصویر روبرو) شده و توانایی حرکت آنها را کاهش داده و توانایی زندگی مستقل را از آنها می گیرد.

تعداد زیادی از افراد مسنی که همه ساله به خانه سالمندان سپرده می شوند، به دنبال آسیب های بعد از زمین خوردن راهی این مراکز مراقبتی می شوند.

احتمال شکستگی لگن بدنبال زمین خوردن در زنان 2 تا 3 برابر مردان است.

نکاتی برای پیشگیری از زمین خوردن سالمندان

برای پیشگیری از زمین خوردن دقت به نکات زیر لازم است:

- شرایطی را که موجب افزایش احتمال زمین خوردن در خانه می شود را به حداقل برسانید.

- فعالیت ورزشی روزانه به مقدار کافی داشته باشید تا قدرت و تعادل خود را حفظ کنید.

- هر ساله معاینه چشم شوید و هر ساله توسط پزشک خود یک معاینه کلی شوید.

- عوارض جانبی داروهایی را که مصرف می کنید، از پزشک خود سوال کنید.

- کفش های اندازه پا و غیر لغزنده بپوشید.

- به اندازه کافی کلسیم و ویتامین دی مصرف کنید.

- سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید.

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع:

جام جم - نیلوفر اسعدی‌بیگی

ایران ارتوپد - دکتر مهرداد منصوری ، متخصص ارتوپدی

مطالب مرتبط:

در زمستان به این نکات توجه کنید

چه چکمه‌ای بخریم؟

4 خطر حمام برای سالمندان

شکستگی لگن در سالمندی شایع است

شکستگی مچ دست؛ شایع‌ترین شکستگی

8 بیماری که تعادل بدن را به هم می زنند

5 خطری که در خانه‌تکانی وجود دارد

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.