تبیان، دستیار زندگی
تبلیغات استفاده از “وایبر” بین اقشار مختلف چنان رونق دارد که می توان گفت: گاها اولین سؤال در گسترش دادن تعاملات،دوستی ها و یا حتی ارتباطات کاری و …بین افراد به « آیا وایبر داری؟» تبدیل شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شکسته شدن قبح دوستی های مجازی

تبلیغات استفاده از “وایبر”‌ بین اقشار مختلف چنان رونق دارد که می توان گفت: گاها اولین سوال در گسترش دادن تعاملات،دوستی ها و یا حتی ارتباطات کاری و …بین افراد  به « آیا وایبر داری؟» تبدیل شده است.

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
ازدواج اینترنتی، دوستی شبکه های اجتماعی

هرچه ابزارها و شبکه‌های اجتماعی گسترده شده در عوض دایره روابط اجتماعی و کلامی افراد محدودتر شده است؛ آدم‌هایی که برخی از آنها برای یافتن یک همراه نیز به تلفن همراهشان پناه برده‌اند و در میان میلیون‌ها کاربر شبکه‌های اجتماعی به دنبال دوست می‌گردند تا شاید آنچه را در زندگی حقیقی از رسیدن به آن محروم بوده‌اند با جستجو در دنیای مجازی به دست بیاورند؛ دنیایی که گسترش روزافزون نرم‌افزارها و ابزارها آن را پیچیده‌تر نیز کرده است.

در این میان هم گرچه ممکن است برخی با هویت حقیقی و نیت یافتن دوست وارد یک فضا شوند اما افراد سودجویی نیز حضور فعالی دارند و با جعل هویت یا سوءاستفاده از اعتماد دیگران مشکلاتی ایجاد می‌کنند؛، اتفاقاتی که با نگاهی به بخش حوادث روزنامه‌ها و سایت‌ها می‌توان وقوع روزانه آنها را رصد کرد.

و حالا در چنین فضایی یکی از نرم‌افزارهای داخلی و پرطرفدار موبایلی کشور که با هدف خرید و فروش اجناس دست دوم فعالیت می‌کند، بخشی را ایجاد کرده تا کاربران در کنار انتشار آگهی‌های فروش خانه، ماشین و لوازم دست دوم، امکان به آگهی گذاشتن خودشان را نیز فراهم کنند.

آگهی‌هایی که در آن کاربران با معرفی خود و اعلام مشخصاتشان درخواست دوست و هم‌صحبت می‌کنند و حتی برخی می‌خواهند همسفر مسیر خانه تا محل کارشان را نیز از میان گزینه‌های اینترنتی انتخاب کنند.

" مردی 45 ساله هستم و می‌خواهم یک دوستی صمیمی و عاطفی با همراهی و همدلی داشته باشم... " ، "دنبال دوستی با فرهنگ و منطقی هستم، لطفا شرایطتان را فقط اس‌ام‌اس کنید تا در صورت تشابه خودم تماس بگیرم."، " دنبال فردی خوش‌سفر برای سفری خارجی هستم، لطفا مشخصاتتان را ایمیل کنید"، " ساکن تهرانم و در اراک درس می‌خوانم، دنبال کسی هستم که با من همسفر شود و هزینه‌ای هم دریافت نکند"، اینها تنها گوشه‌ای از این آگهی‌هاست که به طور متوسط در هر ساعت دو مورد آن در فضای این نرم افزار بارگذاری می‌شود و همچنان نیز این روند ادامه دارد.

انتظار میرود دست اندرکاران توجه داشته باشند دنیای مجازی، بسیاری از مرزهای حال حاضر زندگی واقعی را شکسته است که فضای مجازی، گرچه هنوز مجازی است، اما گره خورده به واقعیت است و در حال حاضر می توان تاثیرات آنرا کمرنگ شدن ارزش ها در جامعه مشاهده کرد

موضوع قابل توجه دیگر توضیحات ارائه‌شده درباره نحوه فعالیت این مجموعه است که در بخشی از آنها تیم گرداننده به کاربر خود این اطمینان را می‌دهد که درج آگهی در این فضا پیگرد قانونی نیز ندارد؛ توضیحی که گرچه ممکن است در نگاه اول کنایه‌ای به نوشته‌های هشدارآمیز « پیگرد قانونی برای نصب آگهی» روی محل‌های ممنوعه شهری باشد اما در ادامه صراحتا تاکید می‌کند که در این مدل از خرید و فروش، این سایت کلاً بی‌تقصیر است و خود کاربران باید جنبه‌های مختلف امنیتی را در نظر بگیرند.

توضیحی که گرچه در بحث خرید و فروش کالا منطقی به نظر می‌رسد اما در موضوع دوستیابی چندان نمی‌توان آن را معقول دانست.

آدم‌ها تنها شده‌اند

اما چرا افراد به چنین فضاهایی روی می‌آورند و به جای یافتن دوست در محیط‌های واقعی آن را در محیط اینترنت و در قالب آگهی جستجو می‌کنند؟ دکتر امیرمحمود حریرچی، جامعه‌شناس در این باره می‌گوید: علاوه بر افرادی که از نظر من بیمارند و برای سودجویی به چنین فضاهایی می‌آیند، به نظر می‌رسد دیگر کاربران آدم‌های تنها هستند؛ افرادی که از برچسب خوردن از سوی جامعه وحشت دارند و ترجیح می‌دهند دوستان خود را نیز از راه کم‌هزینه و آسان‌تری به نام اینترنت و آگهی‌های دوست یابی پیدا کنند.

وی با بیان اینکه این موضوع در جوامعی که شهروندان معمولا با موانعی برای دورهم بودن مواجه می‌شوند بیشتر دیده می‌شود، تصریح کرد: این فضاها قابل اعتماد نیستند و من نامش را شبکه‌های دلالی محبت می‌گذارم؛ شبکه‌هایی که شکل مفسدانه دارند و ضررهای آن به مراتب بیشتر از فوایدشان است، ضمن اینکه جای دوستیابی در فضاهای حقیقی است و افراد باید توانایی و مهارت پیداکردن دوست در فضاهای حقیقی را داشته باشند.

حریرچی در عین حال معتقد است که چنین فضاهایی از سوی اکثریت جامعه نیز پذیرفته نخواهد شد. او در این باره توضیح می‌دهد: این موضوع و ترویج آن جای تاسف دارد اما جای نگرانی نه، این اتفاق نشان می‌دهد که برخی تنهایی بیمارگونه دارند. من معتقدم دوستیابی از طریق آگهی نه تنها پذیرفته‌شده نیست بلکه افرادی که دست به این کار می‌زنند علاوه بر تنهایی دچار یکسری مشکلات نیز هستند.

این جامعه‌شناس با اشاره به دیگر امکانات این سایت اظهار می‌کند: دیگر بخش‌های این سایت مشکلی ندارد و اتفاقا مفید هم هست اما به نظرم این بخش را باید مسوولانش تعطیل کنند.

مساله دیگری که وجود دارد این است که طبق عرف جامعه ارزشی‌ها که مبتنی بر احکام دینی است، روابط پسر و دختر و مرد و زن در محدوده‌های مشخصی تعریف شده است ولی متاسفانه در سایت های دوست یابی و شبکه های اجتماعی که منجر به شکسته شدن قبح ارتباط با نامحرم و عادی شدن روابط دختر و پسر می شود و نیاز به نام بردن آنها نیست و در حال حاضر بیش از 10 ها سایت وجود دارد که تمام آنها متاسفانه دارای مجوز هم هستند که فعال می باشند و در کمترین و بدترین حالت به طور متوسط در هرکدام از این سایت ها در هر ساعت از شبانه روز بیش از 10 هزار نفر فعال هستند و قالب آنها هم روابط دختر و پسر می باشد و کمتر محدودیتی داخل این سایت ها وجود دارد که کاربران دختر و پسر به راحتی و به صورت مداوم با چت‌های چندین ساعته با یکدیگر ارتباط دارند که این ارتباط ها در این سایت ها پس از آشنایی معمولاً از طریق ایمیل ادامه می‌یابد و پس از مدتی با ارتباطات تصویری یعنی استفاده از وب كم شكل تازه‌ای به خود می‌گیرد كه سرانجام به ملاقات حضوری هم می‌انجامد که برای کاربران آنها تبدیل به یک تفریح شده است!

دکتر امیرمحمود حریرچی، جامعه‌شناس در این باره می‌گوید: علاوه بر افرادی که از نظر من بیمارند و برای سودجویی به چنین فضاهایی می‌آیند، به نظر می‌رسد دیگر کاربران آدم‌های تنها هستند؛ افرادی که از برچسب خوردن از سوی جامعه وحشت دارند و ترجیح می‌دهند دوستان خود را نیز از راه کم‌هزینه و آسان‌تری به نام اینترنت و آگهی‌های دوست یابی پیدا کنند

ظاهرا عزیزانی که به این سایت ها مجوز داده اند و یا دوستانی که متاسفانه در فیلتر این سایت ها کوتاهی میکنند فراموش کرده اند یا نمیدانند که پشت تک تک کلماتی که در این فضا نوشته میشود آدمی نشسته است زن یا مرد! دختر یا پسر! و آیا نمیدانند که ادامه این ارتباطات در بلند مدت، تاثیری زیادی در رشد شخصیت کاربران آنها خواهد داشت!؟

انتظار میرود دست اندرکاران توجه داشته باشند دنیای مجازی، بسیاری از مرزهای حال حاضر زندگی واقعی را شکسته است که فضای مجازی، گرچه هنوز مجازی است، اما گره خورده به واقعیت است و در حال حاضر می توان تاثیرات آنرا کمرنگ شدن ارزش ها در جامعه مشاهده کرد.

راهکار پیشنهادی این است که عزیزان اعضای شورای مجازی در اجرای فرمان رهبر دلسوز انقلاب و اشاره به جمله تکان دهنده ایشان که فرمودند برای بنده حوزه فضای مجازی به اندازه‌ی انقلاب اسلامی اهمیت دارد برای انجام تدابیر لازم به‌منظور حفظ از فضای مجازی کشور در خصوص ظرفیت‌های سایبری برای رشد، شناساندن فضای مجازی ، فرهنگ سازی های لازم بر اساس تعالیم دینی و اخلاقی و توسعه ایران اسلامی و فارغ از روندهای خسته‌کننده ، به‌طور مسمم و مستمر اقدامات کارشناسی شده و تولید فکر با ایجاد زیر ساخت های قوی و برنامه ریزی و طراحی برنامه مدون راهبردهای لازم را تعیین کنند.


منابع : ایسنا / فرارو

جولان مواد فروشان در انستاگرام

پیامک های ضد دختران!

ازدواج اسان در اینستاگرام