تبیان، دستیار زندگی
هنوز زمان زیادی از انتشار فیلم منزجر کننده زنی در یکی از بیمارستان های جنوب کشور نگذشته است که فیلم جدیدی از لحظات جان کندن یک بیمار دیگر بر تخت بیمارستان در یوتیوب قرار گرفته است!منتظر سایر فیلم ها باشید... چه کسی پاسخگو خواهد بود؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیماران مراقب انتشار فیلم هایشان باشند!

هنوز زمان زیادی از انتشار فیلم منزجر کننده زنی در یکی از بیمارستان های جنوب کشور نگذشته است که فیلم جدیدی از لحظات جان کندن یک بیمار دیگر بر تخت بیمارستان در یوتیوب قرار گرفته است!منتظر سایر فیلم ها باشید... چه کسی پاسخگو خواهد بود؟

فراوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
بیمارستان

انتشار این دو فیلم در یک بازه زمانی کوتاه، از بروز یک بحران اخلاقی در بیمارستان های کشور حکایت دارد و آن نبودن امنیت روانی بیماران است ، در حالی که بیمارستان می بایست محل آرامش و تسکین و بهبود آلام بیماران باشد.

متأسفانه شرایط به گونه ای است که هر لحظه ممکن است فیلمی از یک بیمار در شبکه های اجتماعی نشر یابد و به نوعی درد و رنجی دیگر برای بیماران و خانواده شان باشد.

هنوز هم نمی‌دانم دیدن لحظه جان دادن یک هنرمند و یا به زعم عده‌ای درد کشیدن او در ساعات پایانی عمرش چه لذت و جذابیتی دارد که برخی با هیجانی خاص به دنبال فیلم آن هستند تا جایی که وقتی نام مرحوم پاشایی را در موتورهای جستجوگر ثبت می‌کنیم با یافته‌هایی همچون «دانلود فیلم لحظه مردن مرتضی پاشایی»رو به رو می‌شویم!

با توجه به اینکه در فیلم منتشر شده مرحوم پاشایی در بخش ICU بستری بوده و معمولاً در این بخش جز پرسنل بیمارستان کسی اجازه ورود ندارد، احتمال تصویربرداری و انتشار این فیلم از سوی پرسنل بیمارستان بیشتر قوت می‌گیرد.

برایمان قابل درک نیست که این فرد یا افراد با چه هدفی اقدام به انجام این کار کرده‌اند اما ای کاش هنگام گرفتن فیلم، لحظه‌ای خودشان را جای پدر و مادر مرتضی می‌گذاشتند.

این مساله انتشار فیلم ها را از دو منظر می‌توان بررسی کرد:

نگاه اول بحث حقوقی و احترام افراد به زندگی انسان‌هاست. اینکه ما بدون توجه به نیات فرد دیگری فیلمی یا تصویری را از وی منتشر کنیم که خودش علاقه‌ای به انتشار آن ندارد و حتی امکان دارد یک راز خصوصی را برملا کند، قطعا یک ناهنجاری‌ و رفتاری غلط است و می‌توان از لحاظ قانونی نیز آن را پیگیری کرد.

متأسفانه شرایط به گونه ای است که هر لحظه ممکن است فیلمی از یک بیمار در شبکه های اجتماعی نشر یابد و به نوعی درد و رنجی دیگر برای بیماران و خانواده شان باشد

وی ادامه داد: نگاه دوم این است که امروز با گسترش وسایل ارتباط جمعی و استفاده از امکاناتی همچون فیسبوک، وایبر و سایر امکانات؛ مرز بین حریم خصوصی و عمومی بسیار باریک شده و این امر در جامعه سنتی مانند ایران که به نوعی اندرونی و بیرونی دارد، بسیار حساسیت برانگیز شده است.

در جامعه ایران؛ بسیاری از ما اعتقاد داریم که مسائل باید نامرئی باشد و دوست نداریم خیلی از راز‌ها و مسائل شخصی‌مان را دیگران بدانند اما فضای مجازی مسائل نامریی را مرئی می‌کند. به همین دلیل مدت‌ها زمان می‌برد تا جامعه ایرانی عادت کند به چنین وضعیتی و اینکه از امکانات ارتباطی امروز چگونه درست استفاده کند تا مرز بین حریم خصوصی و عمومی متعادل شود.

در مواردی این چنین مانند کسانی که فیلم‌هایی پنهانی از مکان‌هایی کاملا خصوصی مانند استخرهای زنانه تهیه و منتشر می‌کنند؛ مرتكب جرم شده و و اقدامشان می‌تواند خاصیت مجرمانه داشته باشد.

در کشورهای غربی و اروپایی حریم خصوصی کاملا مشخص است و عکاسانی که به پاپاراتزی معروف هستند هرگز وارد حریم خصوصی نمی‌شوند هرچند شاید یک ستاره سینما از انتشار عکس خود راضی نباشد اما عکاسی که عکس وی را گرفته؛ زمانی این عکس را تهیه کرده که آن ستاره سینما در یک مکان عمومی حاضر شده است.

در کشور ما قانون‌گذار افشای اسرار مردم را از سوی اشخاصی که به مناسب شغل و حرفه‌شان اسرار مردم را به دست می‌آورند جرم می‌داند و مرتکب را قابل تعقیب و مجازات می‌شناسد چرا که در این مشاغل مردم به واسطه نیازشان به این افراد مراجعه می‌کنند و باید به این افراد اطمینان داشته باشند و بر مبنای همین اطمینان راز و اسرار خود را بیان کنند تا از راهنمایی‌های آنان در جهت حل مشکل خود برخورد شوند و اگر قرار باشد پزشک یا هر شخص دیگری که از اسرار مردم آگاه می‌شود آن را به دیگران بازگو کند موجب بی‌اعتمادی مردم می‌شود.

برابر قانون مجازات اسلامی پزشکان، جراحان، ماماها و داروفروشان و کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه‌شان محرم اسرار می‌شوند، هرگاه در غیر موارد قانونی اسرار مردم را افشا کنند به 3 ماه و یک روز تا یک سال حبس یا به جزای نقدی یک میلیون و 500 هزار تا 6 میلیون ریال محکوم می‌شوند.

در کشورهای غربی و اروپایی حریم خصوصی کاملا مشخص است و عکاسانی که به پاپاراتزی معروف هستند هرگز وارد حریم خصوصی نمی‌شوند هرچند شاید یک ستاره سینما از انتشار عکس خود راضی نباشد اما عکاسی که عکس وی را گرفته؛ زمانی این عکس را تهیه کرده که آن ستاره سینما در یک مکان عمومی حاضر شده است

حسینعلی شهریاری رییس کمیسیون بهداشت مجلس درباره فیلمهای اخیر منتشر شده از بیماران در بیمارستانها گفت : قطعا انتشار هر گونه فیلم از بیمار بدون رضایت وی ، مصداق ورود به حریم خصوصی افراد بوده و با اصل امانت و امنیت بیمار در بیمارستان در تعارض است .

همچنین سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت در رابطه با فیلم‌های منتشر شده در بیمارستان‌ها گفت: از معاون حقوقی وزارت بهداشت خواسته‌ام که پیگیر ماجرا باشد و حتماً لایحه‌ای را به مجلس پیشنهاد دهیم البته این لایحه ممکن است باعث شود تا دیگر رسانه‌ها نتوانند به راحتی به بیمارستان‌ها ورود کنند.

وی ادامه داد: صنعتی شدن عوارضی دارد که فقط به بیمارستان‌ها اختصاص ندارد چرا که می‌بینیم از حریم خصوصی افراد در خانه، مجالس عروسی و مراسم مختلف به صورت غیر اخلاقی تصاویری را تهیه می‌کنند که با آبرو و حیثیت افراد بازی می‌کنند این همان خط قرمزی است به عنوان اخلاق مد نظر ما قرار دارد.

وزیر بهداشت گفت: در بیمارستان‌ها عیادت‌کنندگان وجود دارند که نمی‌توانیم جلوی آنها را بگیریم. همراهان بیمار هم هستند بنابراین آنچه مسلم است نباید این اقدام را به پرستاران که جامعه شریف و محترمی هستند یا به کارکنان بیمارستان‌ها نسبت دهند.

هاشمی افزود: اگر موردی در بیمارستان‌ها وجود داشته حتماً با آن برخورد خواهد شد، ما چنین چیزی را نه می‌پذیریم و نه وجود داشته و نه وجود خواهد داشت البته کسی نباید مطلق ادعایی کند و ممکن است خطایی وجود داشته باشد از طرفی مجازات نیز برای آن مشخص نیست.

وی گفت: باید لایحه‌ای زودتر با همکاری وزارت دادگستری تهیه شود تا مجازات آن تعیین شود.


منابع: تنگستان نما / عصر ایران / ایلنا /جهان نیوز