تبیان، دستیار زندگی
روز گذشته مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی برگزار شد اما پیکر وی 12 ساعت پس از تشییع به خاک سپرده شد. از زمان درگذشت پاشایی تا آغاز مراسم تشییع 48 ساعت گذشت اما گویا برای برگزاری یک مراسم تدفین کم بود چراکه مسولان کشوری و شهری نتوانستند یک مراسم بدون حاشیه
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حواشی تشییع پاشایی

روز گذشته مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی برگزار شد اما پیکر وی 12 ساعت پس از تشییع به خاک سپرده شد. از زمان درگذشت پاشایی تا آغاز مراسم تشییع 48 ساعت گذشت اما گویا برای برگزاری یک مراسم تدفین کم بود چراکه مسولان کشوری و شهری نتوانستند یک مراسم بدون حاشیه و مناسب را برگزار کنند.

محسن جندقی - بخش اجتماعی تبیان

مراسم تدفیم مرتضی پاشایی

1. حاشیه های ایجاد شده در مراسم تشییع مرتضی پاشایی فراوان بود؛ ازدحام جمعیت، ترافیک، بی برنامگی در مراسم تشییع و تدفین، عدم هماهنگی دستگاه های ذیربط به خصوص مدیریت شهری، حضور کسانی که اصلا مرتضی پاشایی برایشان مهم نبود اما حضور سایرین برایشان مهم بود و صد البته موبایل ها و تبلت های مردم!

2. معمولا مراسم تشییع هنرمندان در تالار وحدت برگزار می شود اما نباید مراسم مرتضی پاشایی در این مکان برگزار می شد. پیش بینی این موضوع که مراسم تشییع وی پرازدحام تر از مراسم های مشابه دیگر برگزار شود اصلا سخت نبود. تالار وحدت در منطقه 6 تهران و یکی از شلوغ ترین نقاط تهران قرار دارد پس طبیعی بود با توجه به انبوه جمعیت مشکلات بسیاری نظیر ترافیک رخ دهد. برای یک مراسم تشییع با این جمعیت تالار وحدت بدترین گزینه بود.

درصد قابل توجهی از کسانی که دیروز در مراسم تشییع پاشایی شرکت کرده بودند وی را چند ماه پیش اصلا نمی شناختند. در این میان نباید نقش "شبکه های اجتماعی" را نادیده گرفت

مسوولان برگزارکننده باید به این نکته توجه می کردند که مرکز شهر نمی تواند میزبان خوبی برای تشییع مرتضی پاشایی باشد. بدتر از آن اتفاقاتی بود که در بهشت زهرا افتاد؛ جسد مرحوم پاشایی به علت عدم آمادگی مسوولان سازمان بهشت زهرا و عدم برنامه ریزی صحیح اصلا به قطعه هنرمندان نرسید. مسوولان می توانستند برای بهتر برگزار شدن مراسم مسیر ویژه ای برای عبور خودروی حامل پیکر مرحوم پاشایی تعبیه کنند اما این اتفاق رخ نداد تا 12 ساعت بعد از تشییع و در تاریکی شب خانواده پاشایی اقدام به خاکسپاری وی کنند. ترافیک سرسام آور اطراف تالار وحدت شهروندان را کلافه کرده بود و عبور و مرور در مسیرهای منتهی به این مکان تقریبا غیرممکن بود. جالب اینکه گروهی از علاقه مندان به پاشایی به صورت خودجوش بخشی از خیابان انقلاب را بسته بودند و ضمن تکرار کردن آوازهای پاشایی راهپیمایی کردند و نمی گذاشتند خودرویی از آن مسیر بگذرد. مشخص بود مسوولان تامین کننده نظم شهری اصلا پیش بینی خیلی چیزها را نکرده بودند.

مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی

3. مرتضی پاشایی برای خیلی ها عزیز بود اما برای خیلی های دیگر ناشناخته بود. بعد از بیماری پاشایی رسانه ها کمک کردند وی شناخته شود و بعد از مرگ وی پخش شدن برنامه هایی در صدا و سیما مزید بر علت شد که پاشایی بیش از پیش شناسانده شود. به عبارت بهتر درصد قابل توجهی از کسانی که دیروز در مراسم تشییع پاشایی شرکت کرده بودند وی را چند ماه پیش اصلا نمی شناختند. در این میان نباید نقش "شبکه های اجتماعی" را نادیده گرفت چراکه این شبکه ها به خوبی وظیفه خود که معرفی پاشایی به سایرین بود را انجام دادند. در همین شبکه های اجتماعی عزای عمومی گرفته شد و التهاب در آن نوید یک روز شلوغ را می داد.

بعضی از کسانی که در این مراسم حضور داشتند ذاتا به خاطر پاشایی نیامده بودند بلکه برای دید و بازدید و نشان دادن خودشان آمده بودند

این پدیده روز گذشته آن روی سکه خود را پررنگ تر از قبل نشان داد و آن مساله " من هم هستم" بود. به عبارت بهتر خیلی ها به مراسم تشییع آمده بودند که به اعضای گروه های شبکه های اجتماعی بگویند که ما هم در مراسم هستیم و نفس مراسم برایشان مهم نبود. به قول یکی از کاربران شبکه های مجازی در واقع این مردم ایران نیستند که برای شبکه‌های اجتماعی و نوع فعالیت کاربران در آن فرهنگ می‌سازند؛ بلکه این خود شبکه‌های اجتماعی هستند که فرهنگ مدنظر خود را به کاربران ایرانی تحمیل کرده و آنان را به انجام یکسری اقدامات مشترک که نهایتا منجر به شکل‌گیری سبک زندگی می‌شود، وادار می‌کند.  آنهایی که در هر صحنه و موقعیتی فورا گوشی تلفن همراه خود را از جیب بیرون می‌آورند و مشغول فیلم برداری می‌شوند، به نظر می‌رسد بیش از آنکه به دنبال ثبت یک لحظه باشند برای یادآوری و خاطره، به دنبال این هستند تا ثابت کنند که این روز در این جمع مشخص یا این مکان مشخص حضور داشتند و از این فضا برای خود اعتباری (هرچند فرضی) کسب کنند.  پرداختن به این موضوع فرصت جدایی می طلبد که در آینده به آن می پردازیم.

مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی

4. چیزی که در روز یکشنبه در مراسم مرحوم پاشایی دیدیم اصلا در شان این مراسم نبود. به دلایلی که در بالا گفته شد بعضی از کسانی که در این مراسم حضور داشتند ذاتا به خاطر پاشایی نیامده بودند بلکه برای دید و بازدید و نشان دادن خودشان آمده بودند. مثلا بسیاری از خانم ها اصلا ظاهر مناسب یک مراسم تشییع را نداشتند. در مراسم تشییع مرتضی پاشایی که به قول پدرش عاشق امام علی و اهل بیت بود اصلا مناسب نبود که موسیقی پخش شود. جالب اینکه بعضی ها با خود گیتار آورده بودند و برای روح آن مرحوم موسیقی پخش کردند. طبق رسومات ما، بهترین کار در تشییع خواندن قرآن و فاتحه است اما هجوم کسانی که برای نشان دادن خود و نه برای شادی روح آن مرحوم آمده بودند آن قدر زیاد بود که مراسم در بعضی دقایق به یک شو بدل شده بود که اصلا در شان خانواده محترم آن مرحوم نبود. حتی بعد از انتقال پیکر پاشایی حواشی ادامه داشت و افرادی که خود را شبیه این خواننده فقید کرده بودند معرکه گرفتند و جالب اینکه مردم با استقبال از آنها عکس سلفی و یادگاری می گرفتند. حتی یکی از این افراد در گوشه ای ایستاده بود و آوازهای پاشایی را می خواند و مردم دور وی جمع شده بودند و او را همراهی می کردند! آیا خواندن فاتحه به جای این اتفاقات روح آن مرحوم را شاد نمی کرد؟ کاش با توجه به تعالیم دینی ما مرگ یک انسان درس های بیشتری به ما می داد تا حواشی دور از شان دیروز رخ نمی داد و مراسم تشییع بهتر برگزار می شد.

مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی
مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی

مراسم تشییع مرحوم مرتضی پاشایی