تبیان، دستیار زندگی
در تماس های جنسی الوده برخی افراد پتانسیل زیادی برای رفتارهای پرخطر و محافظت نشده جنسی وجوددارد که آنها را در معرض ابتلا به بیماری خطرناکی قرار می دهد....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

12 تا 40 ساله ها قربانی تماس جنسی

در تماس های جنسی الوده برخی افراد پتانسیل زیادی برای رفتارهای پرخطر و محافظت‌نشده جنسی وجوددارد که آنها را در معرض ابتلا به بیماری خطرناکی قرار می‌دهد....

فرآوری : طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
ایدز

اردیبهشت 93 آمار جدیدی از ایدز به گوش رسید که خبر از افزایش تصاعدی این بیماری از طریق روابط جنسی داشت. مینو محرز، رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران، از کاهش سن ایدز در ایران خبر داده و نسبت به افزایش تعداد نوزادانی که با بیماری ایدز متولد می‌شوند هشداد داده است.

قدمت ایدز در ایران و افزایش شیوع آن در جامعه، فراتر از یک بیماری، با مسائلی فرهنگی و اجتماعی در هم تنیده شده است که ما را با سئوالاتی اجتماعی رو در رو می‌کند.

تغییرات در الگوی مصرف مواد مخدر و رفتارهای جنسی در سال‌های اخیر آمار مبتلایان به بیماری ایدز را هم دگرگون کرده است. به طوری که ابتلا به این بیماری به دلیل اعتیاد تزریقی به سمت ابتلا بیشتر از راه ارتباط جنسی شیفت پیدا کرده است. اما اثر تغییرات اجتماعی بر سن مبتلایان نیز در آمار مشخص است. دبیر علمی سمینار پنجمین سمینار سراسری ایدز با بیان اینکه 35 میلیون نفر در جهان به ایدز مبتلا هستند، گفت: بررسی 30 ساله پس از اپیدمیHIV نشان می‌دهد که موارد ابتلا در پنج سال اخیر در محدوده سنی 12 تا 24 سال در حال افزایش بوده است.

وی ادامه داد: از حدود 28 هزار نفر مبتلا به HIV در ایران پنج هزار نفر فوت کرده‌اند و حدود 23 هزار نفر نیز در قید حیاتند.

بسیاری از افراد جرات آزمایش HIV را ندارند و این نگرش به دلیل قبح آن است. همچنین با توجه به کاهش سن ابتلا به HIV در کشور لازم است آموزش لازم در این زمینه داده شود.

56 درصد موارد ابتلا به ایدز از طریق تزریق غیرایمن بوده است. 34 درصد به روابط جنسی محافظت نشده اختصاص دارد و 10 درصد نیز مربوط به همجنس‌بازان است

خوشبختانه 67 درصد زنان باردار در کشورهای جهان سوم به داروهای کنترل‌کننده این بیماری دسترسی پیدا کرده‌اند تا جنین آنها گرفتار این بیماری نشود و دسترسی به دارو توسط این افراد انقلابی در تاریخ 30 ساله اپیدمی HIV محسوب می‌شود.

HIV مثبت در ایران با یک دارو درمان می‌شود و خوشبختانه برای واردات این دارو مشکلی وجود ندارد. در سال‌های گذشته نیز با وجود مشکلاتی که در وارد کردن داروهای مورد نیاز در این زمینه داشتیم اما دست از تلاش بر نداشتیم.

56 درصد موارد ابتلا به ایدز از طریق تزریق غیرایمن بوده است. 34 درصد به روابط جنسی محافظت نشده اختصاص دارد و 10 درصد نیز مربوط به همجنس‌بازان است.

زنان، قربانی تماس جنسی آلوده هستند

وزارت بهداشت می‌گوید كه اکثر زنانی که ایدز دارند، از طریق تماس جنسی با همسران‌شان به این بیماری مبتلا شده‌اند. همسر این زنان به دلیل اعتیاد تزریقی یا تماس‌‌های جنسی آلوده شده‌اند و این ویروس را به آنها منتقل کرده‌‌اند.

همچنین رئیس مرکز تحقیقات ایدز وزارت بهداشت هم با اشاره به افزایش ابتلا به ایدز در زنان کشور گفته كه «از بین بیماران مراجعه کننده به بنده 99 درصد موارد جدید از طریق رابطه جنسی مبتلا شده‌اند.»سازمان جهانی بهداشت هم تأکید كرده كه بیشترین راه انتقال ویروس ایدز در ایران از طریق برقراری روابط ناسالم جنسی صورت می‌گیرد.

وزیر بهداشت سابق هم بر این باور است كه رشد انتقال ایدز از طریق رابطه جنسی خیلی بیشتر و خطرناک شده است و هشدار داده كه اگر همین روند رشد ایدز از طریق روابط جنسی ناسالم طی شود در 10 سال آینده 50 درصد مبتلایان به ویروس ایدز در کشور ما از طریق جنسی مبتلا شده‌اند.

ویژگی جسمانی زنان در ابتلای بیشتر به ایدز

زنان از نظر جسمانی آمادگی بیشتری نسبت به مردان برای دریافت ویروس HIVرا دارا هستند. این واقعیت یک پیام با خود به همراه دارد و آن این است که بایستی توجه خاصی به زنان در مبارزه با ایدز شود و از آنان حمایت بیشتری به عمل آید.

زنان از نظر جسمانی آمادگی بیشتری نسبت به مردان برای دریافت ویروس HIVرا دارا هستند. این واقعیت یک پیام با خود به همراه دارد و آن این است که بایستی توجه خاصی به زنان در مبارزه با ایدز شود و از آنان حمایت بیشتری به عمل آید

تأثیر مستقیم دیگری که آلودگی در زنان به وجود می‌آورد، انتقال ویروس از طریق مادر به جنین است که این نیز خود دلیل دیگری است برای توجه بیشتر به آسیب پذیری زنان و زنگ خطری است در افزایش آمار کودکان آلوده و مبتلا به ایدز. اطلاعات به دست آمده از تحقیقات متفاوت نشان می‌دهد که در تماس جنسی بین زن و مرد، زنان در مقایسه با مردان به میزان دو برابر بیشتر امکان دریافت ویروس از شریک جنسی آلوده خود را دارند.

در این میان برخی از كارشناسان نسبت به شیوع ویروس ایدز در محیط‌های آرایشگاه‌های زنانه هم هشدار می‌دهند و می‌گویند در صورت عدم رعایت بهداشت در این مكان‌ها، خدماتی مانند پدیکور، مانیکور و انواع تاتو مستعد انتقال بیماری‌هایی مانند ایدز است.به هرحال در اینجا هم آمار سلامت به نفع جامعه و به ویژه زنان نیست و صدای یک زنگ خطر دیگر هم شنیده می‌شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد حساس‌ کردن جامعه نسبت به پرهیز از رفتارهای پرخطر جنسی با استفاده از امکانات محلی در مناطق استانی و ملی در سطح کشور در زمینه پیشگیری از ابتلا به HIV موثر خواهد بود. همچنین اجرای برنامه گروه‌های همسان در حوزه دانشجویان و جوانان می‌تواند در کاهش ابتلا به این بیماری موثر باشد.

توجه بیشتر به برنامه HIV در گروه‌های در معرض خطر و توصیه ارایه‌دهندگان خدمت برای بررسی HIV در مراجعه‌کنندگان بیماری‌های عفونی و مشارکت بخش‌های دولتی و خصوصی سهم موثری در کاهش ابتلا به این بیماری دارد.

مواد روانگردان علاوه بر اینکه الگوی اعتیاد را تغییر داده نقش موثری نیز در ابتلا به HIV داشته است. کسانی که در حوزه درمان اعتیاد فعالیت می‌کنند باید بدانند که بیمارانی که از مواد محرک و روانگردان استفاده می‌کنند پتانسیل زیادی برای رفتارهای پرخطر و محافظت‌نشده جنسی دارند که آنها را در معرض ابتلا به HIV قرار می‌دهد.


منابع : مهرخانه / تابناک / فرارو

مشکوکان به ایدز بخوانند!

ایدز و آزمایشات قبل از ازدواج

مواد مخدر، محرک‌های جنسی و ایدز!