تبیان، دستیار زندگی
مراسم عزاداری عاشورا به عنوان یکی از اصلی ترین باورهای شیعیان هرساله بازتاب های بسیاری در بین مردم سایر کشورها دارد. رسانه های زیادی تصاویر این عزاداری ها را پوشش می دهند. اما گاهی برخی رسانه ها با کمی شیطنت پیامی را منتقل می کنند که خودشان می خواهند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تصویر وحشتناک از عاشورا و ایران


مراسم عزاداری عاشورا به عنوان یکی از اصلی ترین باورهای شیعیان هرساله بازتاب های بسیاری در بین مردم سایر کشورها دارد. رسانه های زیادی تصاویر این عزاداری ها را پوشش می دهند. اما گاهی برخی رسانه ها با کمی شیطنت پیامی را منتقل می کنند که خودشان می خواهند.

روایت رسانه های غربی با عنوان فستیوال عاشورا

اتفاقی که امسال در خبرگزاری ها و سایت های غربی بسیاری رقم خورد و با نام "فستیوال عاشورا" ذهن ها را به سمتی برد تا تصویر ارائه شده از مسلمانان در این رسانه ها خلاف آن چیزی که وجود دارد باشد.

رسانه ها با هر ظاهر و ساختاری که داشته باشند تصویری، صوتی، مکتوب و... قابلیت بالایی برای تصویر سازی در ذهن مخاطب دارند. تصویری که رسانه به نمایش می گذارد تأثیرگذاری بالایی دارد، به ویژه زمانی که مخاطب هدفِ آن هیچ اطلاعی از پیامی که او را نشانه گرفته نداشته باشد. وقتی ذهنی نسبت به یک موضوع هیچ برداشت و تصوری نداشته باشد با اولین تصویری که از رسانه می بیند براساس همان قضاوت می کند و باورش طبق تصویری که در ذهنش ایجاد شده شکل می گیرد. مراسم ها و آیین های خاصی که در قالب ادیان و فرهنگ های مختلف تعریف می شود از همین پیام ها می باشند که تعداد بسیاری از مردم در نقاط مختلف از آنها مطلع نیستند و از طریق رسانه ها با این مراسم ها و آیین ها آشنا می شوند. حال اگر رسانه ای که این پیام را مخابره می کند در رساندن اصل ماجرا شیطنت کند و واقعیت را طبق میل و خواسته خودش منتشر کند، آنچه که منعکس کرده خلاف آن چیزی است که وجود دارد و ذهن ها را به بیراهه می کشاند. اتفاقی که معمولا در رسانه های غربی در رابطه با مسائل مربوط به دین اسلام اتفاق می افتد.

مراسم عزاداری ماه محرم از اصلی ترین اعتقادات شیعیان است که هر ساله بازتاب های گسترده ای در رسانه های مختلف دارد. رسانه های غربی همیشه از میان تصاویر مربوط به مجالس عزاداری تصاویر خاصی را منعکس می کنند که حتی برای خود شیعیان و علمای دین هم قابل قبول نیست. در سالهای قبل این اتفاق در چند سایت خلاصه می شد اما امسال سایت ها و خبرگزاری های بسیاری این تصاویر را منتشر کردند و با نام " فستیوال عاشورا" تمام اعتقادات و باورهایی را که نسبت به امام حسین (ع) و جریان عاشورا وجود دارد در چند تصویر خلاصه کردند. این تصاویر نه تنها هیچ شباهتی به اصل ماجرا نداشت بلکه تنها برگرفته از صحنه هایی بود که قمه زنی و برخی تحریفات را به تصویر می کشید.

اگر فردی بی اطلاع از یک موضوع در معرض پیامی از آن قرار بگیرد، باورش از آن موضوع طبق همان پیامی که برایش ارسال شده شکل می گیرد. در مورد تصاویری که با نام فستیوال عاشورا در خبرگزاری ها و سایت های غربی منعکس شد این اتقاق را می شود در بین نظرات و واکنش هایی که کاربران داشتند به خوبی دید
روایت رسانه های غربی با عنوان فستیوال عاشورا

در اینجا چند نکته مطرح است: اول، اینکه رسانه های غربی از میان انبوه مجالس عزاداری که بین مسلمانان برگزار می شود تنها این صحنه ها را انتخاب می کنند نکته ای است که غرض ورزی آنها را در بازتاب این موضوع نشان می دهد .

با نمایش این تصاویر نه تنها به دنبال وظیفه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی نیستند بلکه می خواهند تصویری از اسلام و باورهای شیعیان به نمایش بگذارند که خودشان به دنبال آن هستند. تصویری که شیعیان را افرادی خرافی و بی منطق معرفی می کند که در مسائل دینی و باورهایشان دچار افراط هستند.

نکته دیگر اینکه در حالی که در کشور ما، مراسم های روز عاشورا به شکل گسترده ای در تمام کشور برگزار می شود و ایران تنها کشور شیعه ای است که به این شکل در این ایام مراسم عزاداری دارد اما تقریبا در هیچ یک از عکس ها تصویری از این مجالس و مراسم ها منعکس نشده است و اغلب عکس ها مربوط به کشورهای پاکستان و افغانستان است که قمه زنی در آنها رواج دارد.

واکنش کاربران خارجی به تصاویر قمه زنی

نکته بعدی و مهم دیگری که وجود دارد نظراتی است که کاربران خارجی در انتهای تصاویر منتشر شده مطرح کرده اند، نظراتی که به درستی نشان می دهد که اگر فردی بی اطلاع از یک موضوع در معرض پیامی از آن قرار بگیرد باورش از آن موضوع طبق همان پیامی که برایش ارسال شده شکل می گیرد.

در مورد تصاویری که با نام فستیوال عاشورا در خبرگزاری ها و سایت های غربی منعکس شد این اتقاق را می شود در بین نظرات و واکنش هایی که کاربران داشتند به خوبی دید. با نگاهی به تعدادی از نظرات  این نتیجه حاصل شد که: خیلی از کاربران سریع نسبت به این تصاویر واکنش نشان دادند و تصویری که از اسلام در ذهنشان شکل گرفت چیزی جز خون و خشونت و جنگ طلبی نبود. در میان سایت هایی که این تصاویر را منتشر کردند اکثر کاربران این جریان را محکوم کردند و اسلام را دینی خشن معرفی کردند که به دنبال خشونت است. از آنجایی که عنوان تروریسم برای مسلمانان و کشورهای خاورمیانه از جمله کشور ما متاسفانه القائی جا افتاده در بین کشورهای غربی است تعدادی از کاربران خارجی انجام چنین حرکت هایی را امری جدا نشدنی از مسلمانان بیان کردند که به ضرر مردم سایر کشورها است.

اما در مقابل نگاه دیگری هم وجود دارد و آن کاربرانی هستند که یا مسلمان هستند و یا اینکه با دین اسلام آشنایی دارند. نظرات این گروه کاملا متفاوت است و این تصاویر را حرکت عده ای افراطی می دانند و معتقدند اسلام واقعی اینچنین نیست.

روایت رسانه های غربی با عنوان فستیوال عاشورا

از آن سو کاربران کشور خودمان هم حرکت های اینچنینی به ویژه قمه زنی را امری ناپسند می دانند و معتقدند انتشار چنین تصاویری موجب وهن دین و بدنام شدن چهره مسلمانان می شود .

تمام مراجع ما این عمل را جایز نمی دانند و حتی در نظرات رهبری هم در مورد قمه زنی آمده است که: " هركاری كه برای انسان ضرر داشته یا باعث وهن دین و مذهب گردد حرام است و مومنین باید از آن اجتناب كنند. قمه‌زنی علاوه بر این‌كه از مظاهر حزن و اندوه محسوب نمی‌شود و سابقه‌ای در عصر ائمه علیهم‌السلام، و زمان‌های بعد از آن ندارد و تأییدی هم به شكل خاص یا عام از معصوم علیه‌السلام، در مورد آن نرسیده است، در زمان حاضر موجب وهن و بد نام شدن مذهب می‌شود و در هیچ حالت جایز نیست."

با وجود اینکه در دنیای امروز رسانه ها نقشی قدرتمند در ارائه و انتشار مفاهیم خود دارند و در این راه هر رسانه ای سیاست های فکری و فرهنگی خودش را مد نظر دارد پس بهتر است از انجام چنین اعمالی که حتی بزرگان دین هم با انجام و انتشار آن موافق نیستند جلوگیری کرد تا تصویر منتشر شده از مسلمانان و تعریفی که از اسلام در سایر کشورها ارائه می شود تنها بر اساس تحریفات و افراطی گری ها نباشد و خودمان دستاویزی برای شیطنت رسانه های غربی ایجاد نکنیم.

زهرا فرآورده

بخش ارتباطات تبیان


مطالب مرتبط:

رسانه هایی که عاشورا را به بیراهه می برند