تبیان، دستیار زندگی
معمولا افراد زمانی به رمال یا فالگیرها مراجعه می کنند که خود را در برابر حل مشکلات ناتوان دیده ودر یک پروسه زمانی نمی توانند مسائل را حل کنند، بنابراین به دلیل ویژگی های هیجان مداری خود، تصورمی کنند که رمالان می توانند در این زمینه معجزه کرده و با پیش بین
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رمال ها به بهشت نمی روند!

معمولا افراد زمانی به رمال یا فالگیرها مراجعه می‌کنند که خود را در برابر حل مشکلات ناتوان دیده ودر یک پروسه زمانی نمی توانند مسائل را حل کنند، بنابراین به دلیل ویژگی‌های هیجان‌مداری خود، تصورمی کنند که رمالان می‌توانند در این زمینه معجزه کرده و با پیش بینی امور، مشکلات را در کوتاه‌ترین زمان ممکن حل کنند.

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
رمالی

قصه رمالی ابتدا یک قصه ابتدایی و ساده بود. قصه‌ای از جنس اعتماد افراد ساده‌دل یا حتی خرافه پرست به افرادی که ادعا می‌کردند قدرت پیش بینی آینده، سرنوشت، بخت، اقبال، بالین و تصمیمات پنهان ونهان را دارند. دختر دم بختی که تمام خواستگارانش را به بهانه‌های گوناگون از دست داده، زنی که بعد از گذشت ده سال از ازدواجش هنوز صاحب بچه نشده و انگ «اجاق کوری» را به یدک می‌کشد، مادری که همیشه از مریضی خردسالش گرفتار دوا ودرمان شده است، زن جوانی که از دخالت‌های همیشگی خانواده همسرش خسته شده است، همگی بعد از اینکه به قول خودشان از گرفتاری و بدشانسی‌ها بریده‌اند، حتی برای یک بار هم که شده سراغ رمال‌ها، دعا نویسان و سرکتاب بازکن‌ها رفته اند. زنی که مطمئن است بخت و اقبال دخترش را بسته، دیگری اطمینان دارد که همسرش را جادو کرده اند و صدها دلیل دیگر برای اینکه به سراغ فالگیرها بروند.

این روزها فال قهوه، ورق، تاروت، چای، دعا خوانی، سرکتاب باز کنی، جادو  وجنبل، دمیدن روی هزاران شیء بی‌جان و... جملگی جای فال حاف1 استخاره به قرآن مجید و کمی صبر، استقامت و دعا در برابر سختی و مشکلات را گرفته و با گذشت زمان و تغییر و تحولات شیوه‌های سنتی زندگی، دغدغه برای با خبر شدن از آینده و تغییر سرنوشت یا سحر و جادو طرفداران بیشتری دارد.

این یک واقعیت است که زنان و دختران جوان مشتریان اصلی این سودجویان محسوب می شوند. زنان تاثیرپذیرتر از مردانند و هنگامی که احساس شکست کنند، با روی آوردن به فال و خرافه و رمل و اسطرلاب برای حل مشکل خود ممکن است دچار صدمات و پیامدهای ناگوارتری شوند

سودجویانی که نه ماهانه بلکه ساعتی و روزانه از بسیاری افراد ساده لوح و زودباور سوء استفاده کرده و پول‌های هنگفتی به جیب می‌زنند. هر فال قهوه از  30هزار تومان در مناطقی از شهر شروع و به بیش از 200  هزار تومان در مناطق بالا نشین کلان‌شهر‌ها رسیده است.باز کردن سحر و جادو که از سوی زنان و حتی برخی از مردان طرفداران پرو پاقرصی داشته از 300 هزار تومان شروع و به 800 هزار تومان به بالا ختم می‌شود. چه بسیار افرادی که با اتکا و اعتماد به این فال‌ها زندگی خود را نابود کرده و با ساده لوحی تمام به آنها اعتماد کرده اند.

همگام با تکنولوژی

سال هایی نه چندان دور، کولی ها در حالی که تعدادی سیخ جگر و قیچی و انبر و فرفرک در دست داشتند در خیابان ها ولو می شدند و با دیدن زنان و دختران جوان جلوی آن ها را گرفته و مخشان را تریت می کردند: «فالت بگیرم»، «عزیزوم، کف دستت ببینم»، «کلید باز شدن بختت دست منه»، «بختت بلنده، اگه دروغ گفتم پولم نده»، «فالت فاله، بختت امساله»، «بیا! فالت بگیرم!»، اما امروزه روش های تیغ زدن افراد ساده لوح تغییر کرده! زنان کولی جای خود را به مردان و زنان شیک پوشی داده اند که به جای ایستادن سرچهارراه، بر کاناپه های چرمی شان لمیده اند. با دادن وقت قبلی مشتریان را ویزیت کرده و برای پیش گویی آینده فال قهوه و «تاروت» می گیرند! یکی از قدیمی ترین روش های پیشگویی در گذشته، «تاروت» بوده که بیشتر اعیان و اشراف به آن می پرداختند.

رمال های با کلاس بالای شهر

یک دفتر شیک و پیک با مبلمان و دکوراسیون آنچنانی و نورپردازی تاریک و روشن، آیفون تصویری برای ورانداز و اسکن کردن اولیه مشتریان، یک سایت شخصی برای تبلیغ، یک منشی دماغ عمل کرده که خیلی تیتیش مامانی حرف بزند، اینترنت بلد باشد و برای کلاس گذاشتن بیشتر به مشتریان وقت های طولانی دهد! و... بوی تند قهوه! حالا باید کارت های ویزیت را بالای شهر پخش کرد و منتظر ماند تا طعمه ای گیج و منگ، نزدیک شود و به دام بیفتد!

مشتری های سانتی مانتال

مراجعان این گونه مراکز اغلب به سه گروه تقسیم می شوند. دسته اول دختران دم بخت که فکر و ذکرشان موجود دوپا و کمیابی به نام خواستگار است. با شنیدن نام داماد یا شوهر، آب از دهانشان کش می کند و دوست دارند بیشتر در مورد او و آینده خود بشنوند. می خواهند بدانند که کی با اسب سفید می آید؟ و... گروه دوم زنان شکاکی هستند که می خواهند بدانند آیا زن دیگری پا در کفششان کرده است یا نه! تا خیلی زود آن را قلم کنند!! جالب این که پیش گوهای کارکشته به این نقاط ضعف واقفند و همیشه جملات و ترفندهای مناسبی در آستین دارند.

مطابق قانون مصوب سال 1324 هرگونه اقدام به رمالی، جن گیری و فالگیری جرم محسوب می شود و بر اساس بند 18 ماده سه آیین نامه این قانون کسانی که از طریق رمالی و پیشگویی در مغازه و منزل اقدام به فریب مردم کنند و این کار را به عنوان کسب و پیشه خود قرار دهند مرتکب جرم شده و قانون برای این افراد مجازات حبس و جزای نقدی را پیش بینی کرده است

روان شناسی می گفت: کم پیش می آید که افراد بر اساس گفته های فالگیران تصمیم بگیرند، مگر در مواردی که صحبت های فالگیر با خواست و تصمیمات آن ها سازگار باشد. یک نوع مشتری دیگری هم هست که برای وقت گذرانی و سرگرم شدن و حرام کردن پول های اضافی به آن جا می روند، آن ها با شنیدن خبرها و جملاتی در مورد آینده ذوق زده می  شوند. گرچه می دانند همه حرف های پیش گو کشک است! اما به دلیل بعضی کمبودها، از شنیدن آن لذت می برند!

این یک واقعیت است که زنان و دختران جوان مشتریان اصلی این سودجویان محسوب می شوند. زنان تاثیرپذیرتر از مردانند و هنگامی که احساس شکست کنند، با روی آوردن به فال و خرافه و رمل و اسطرلاب برای حل مشکل خود ممکن است دچار صدمات و پیامدهای ناگوارتری شوند.

چرا از رمالان کمک می‌خواهیم؟

عوامل مختلف فرهنگی واجتماعی در گرایش بعضی از افراد جامعه به رمالی نقش دارند ولیکن بررسی این موضوع از منظر روان شناختی نیز خالی از فایده نیست؛  درماندگی آموخته شده وبی اعتمادی به  ظرفیت وتوانمندی‌های شخصیتی افرادی که در حل مشکلات زندگی با شکست‌های زیادی مواجه می‌شوند به مرور زمان این تصورغیر منطقی را در وجودشان القاء می‌کند که در کنترل پدیده‌ها وحوادث زندگی نمی توانند نقشی ایفا کنند، این افراد در مواجهه با مسائل زندگی احساس نا کارآمدی وبی کفایتی می‌کنند ودر این شرایط به ظرفیت‌های خدادادی وتوانمندی‌ها ی شخصیتی خود بی اعتماد می‌شوند بنابراین با کوچکترین استرس، آرامش روانی خود را از دست می‌دهند وفقط می‌خواهند با تقاضای کمک از دیگران، خیلی زود مسائل خود را حل کنند، بنابراین احتمال بیشتری وجود دارد که در این شرایط به رمالی نیز پناه ببرند.

رمال ها به بهشت نمی روند، به زندان می روند!!

به گفته مقامات قضایی هر گونه اقدام به رمالی و فالگیری خلاف قانون است. با این گونه افراد طبق قانون برخورد خواهد شد. مطابق قانون مصوب سال 1324 هرگونه اقدام به رمالی، جن گیری و فالگیری جرم محسوب می شود و بر اساس بند 18 ماده سه آیین نامه این قانون کسانی که از طریق رمالی و پیشگویی در مغازه و منزل اقدام به فریب مردم کنند و این کار را به عنوان کسب و پیشه خود قرار دهند مرتکب جرم شده و قانون برای این افراد مجازات حبس و جزای نقدی را پیش بینی کرده است. بالاتر این که اگر این افراد با فالگیری و رمالی مرتکب کلاهبرداری و شیره مالیدن بر سر مردم نیز شوند علاوه بر مجازات ذکر شده به عنوان کلاهبردار نیز تحت تعقیب قضایی قرار می گیرند.

با بررسی اجمالی پرونده ها و صفحات حوادث واقعیت تلخ دیگری رخ می نماید که در بیشتر موارد احتمال مورد تعرض قرار گرفتن زنان و دختران مراجعه کننده به رمال و جن گیر و دعانویس کم نیست.


منابع : تابناک / خراسان نیوز