تبیان، دستیار زندگی
مقاله حاضر اطلاعات مورد نیاز مربی برای برگزاری اردوی نیم روزه موزه تاریخ کودک را در اختیارش قرار می دهد....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اطلاعات اردوی نیم روزه موزه تاریخ کودک

موزه تاریخ کودک

«مربی عزیز با توجه به این که یکی از اهداف اردوهای دانش آموزی بالا ‌بردن سطح اطلاعات عمومی، تاریخی، علمی و یا مذهبی دانش ‌آموزان در مورد مکان‌ اردوها و موارد مرتبط با آن هاست ما پس از ارایه هر بسته پیشنهادی سفر و اردو، مقاله ای تحت عنوان اطلاعات همان سفر و اردو بر روی سایت قرار خواهیم داد که مربی می تواند با مطالعه آن در زمان حضور دانش آموزان در اتوبوس یا وارد شدن به هر یک از مکان ‌ها، اطلاعات مورد نیاز دانش ‌آموزان را به آنان انتقال داده و به سئوالات احتمالی آن ها پاسخ دهد».

مقاله حاضر نوشتار دیگری از این مقالات است و اطلاعاتی را در مورد بسته پیشنهادی « موزه تاریخ کودک» از بخش اردوهای تاریخی فرهنگی ارایه می نماید.

در مورد معماری ساختمان موزه:

معماری ساختمان این موزه بسیار جالب است. صرفنظر از نمای بیرونی آن که شبیه به قلعه های قدیمی است طراحی داخلی آن نیز به طرز جالبی مخاطب را تحت تاثیر خود قرار می دهد. بازدید کننده در همان ابتدای ورود موقعیت جغرافیایی خود را از دست می ‌دهد و درگیر فضا می ‌شود.

در کل مسیر بازدید این موزه هیچ اثری از تابلوهایی با مضمون «به اشیاء دست نزنید» و «سکوت را رعایت کنید» دیده نمی شود. بچه ها آزادند همه چیز را لمس کنند، اشیاء، کتاب ها و مهرها را بردارند، روی دیواره تونل ها دست بکشند.

تونل زمان:  تونل زمان راهرویی با سقفی کوتاه و تاریک است که بازدیدکنندگان را به آن سوی تاریخ می ‌برد. در این راهرو همزمان با صر و صدا و حرکت بچه ها موسیقی خاصی پخش می شود که هیجان عبور از تونل را بیشتر می ‌کند. بچه ها آزادند هر چقدر دوست دارند بخندند و فریاد بکشند. بچه ها در این قسمت با نحوه زندگی مردم در دوران قدیم آشنا می شوند. در طول مسیر راهنمای موزه داستان های جذاب و بامزه ‌ای را از آن دوران برای بچه ‌ها تعریف می ‌کند.

موزه تاریخ کودک

تونل تاریخ: پس از گذر دانش آموزان از تونل زمان، همگی وارد تونل تاریخ می ‌شوند. این تونل نیز تاریک است و بر روی دیوارهای آن ابتدا تصاویری از نقوش اولیه انسان در غارها و رفته رفته تصاویر دیگری مانند آتش و خط و دستگاه های الکترونیک و ... نمایش داده می شود. راهنما در این قسمت در مورد پیشرفت انسان در طول تاریخ برای بچه ‌ها توضیح می دهد.

اتاق کره: اتاق کره اتاقی مدور است با یک سکوی گرد. این قسمت از بازدید برای بچه ها جذابیت فوق ‌العاده ‌ای دارد. بچه ‌ها دورتادور سکو می نشینند و در سکوت کامل و در تاریکی آسمان شب به تماشای کهکشان، سیاره ها و ستاره ‌هایی که برق می زنند می چرخند خیره می ‌شوند.

کارگاه سفال: در این قسمت که دارای دکوری سفالی است بچه ‌ها با مراحل ساخت وسایل سفالی در قدیم کاملاً آشنا می شوند.

مکتبخانه تاریخ: اصلی ترین بخش موزه مکتبخانه تاریخ است. در ورودی این بخش سه تابلوی بزرگ از نقشه قدیم ایران، تاریخ هجرت و تاریخ امت اسلامی نصب شده است. اما هنگام ورود به این سالن همه جا تاریک است و با رسیدن بچه ‌ها به مقابل هر تابلو چراغ ها روشن می شود. تابلوهای دیگر تصاویری از دانشمندان و ادیبان معروف از جمله زکریای رازی و فردوسی طوسی است. راهنما در این سالن نیز در مورد ارزش آثار تاریخی و قدمت آن ها برای بچه ‌ها صحبت می ‌کند.

در بخش دیگر نمایش خلاق اجرا می شود. در این نمایش که با استفاده از البسه و وسایل قدیمی اجرا می ‌شود بچه ها نیز مشارکت دارند. در این نمایش سرگذشت برخی لوازم قدیمی، مثل صابون، ترکه تنبیه، تراش و... نیز شنیده می ‌شود.

فروشگاه: در انتهای موزه فروشگاهی وجود دارد که در آن برخی آثار سفالی از جمله ظروف و حیوانات سفالی به فروش می رسند. دانش ‌آموزان می ‌توانند با احتیاط لازم وارد این بخش شده و از این آثار به عنوان سوغات اردو و یادگاری خرید نمایند.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور

تنظیم: نسرین علی فرد