تبیان، دستیار زندگی
این روزها این پیام در گوشی های ما رد و بدل می شود با هر نیتی در عزاداری ها شرکت می کنید! لطفا ظروف یک بار مصرف رو داخل سطل زباله بیندازید! پاکبان محله جزء لشکریان یزید نبود!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مونا توسلی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پاکبان محله جزء لشکریان یزید نبود!


این روزها این پیام در گوشی های ما رد و بدل می شود " با هر نیتی در عزاداری ها شرکت می کنید! لطفا ظروف یک بار مصرف رو داخل سطل زباله بیندازید! پاکبان محله جزء لشکریان یزید نبود!" این پیام که گاهی آن را می خوانیم وساده از کنار آن عبور می کنیم برای ما دو وجهه دارد یک وجه انسانی و یک وجه زیست محیطی.

محیط زیست

مسلما همه ما با این صحنه ها مواجه بوده ایم و هستیم که بعد از اتمام مراسم و پخش نذورات ، سطح معابر و خیابانهای ما با ظروف یکبار مصرف و ته مانده غذا ها و روزنامه هایی که به عنوان زیرانداز از آن ها استفاده کرده ایم ، تزیین می شود، که صحنه های آزار دهنده ای از زندگی شهری و شهروندی ایجاد می کند. و بعد از اتمام این گونه مراسم، پاکبان محله با دلی پرخون از دست ما مشغول جمع آوری آن ها و نظافت خیابان ها می شود . اگر یک روز بعد از اتمام مراسم به چهره های آن ها نگاه کنیم خستگی و ناراحت بودن را از صورت آن ها می خوانیم . همه ی ما خرسندیم که خداوند به ما توفیق داد و توانستیم نذرهای خود را اداکنیم و در مراسم های عزاداری شرکت کنیم . اما رعایت نکردن و فراموشی برخی از آموزه های دینی که ارتباطی تنگاتنگ با سبک زندگی ما دارد گاهی ممکن است ما را از هدف اصلیمان دور کند. طبق آموزه های دینیمان که بارها آن ها را خوانده و شنیده ایم نیامده است که برای راحتی خود دیگران را به زحمت بیندازیم.

پیامبر اکرم (ص) که این روزها ما در مراسم عزای فرزند ایشان شرکت می کنیم به اصحاب خویش فرموده اند:

«اَلا اُنبّئکُمْ مَنِ المُسْلِمُ؟ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِموُنَ مِنْ یَدِهِ وَ لِسانِه»(1)

آیا شما را خبر دهم که «مسلمان» کیست؟ مسلمان کسی است که مسلمانان از دست و زبانش آسوده باشند.

فرقی نمی کند که این آزاررسانی ما با حرف باشد یا عمل، مادی باشد یا روحی، برای فرد باشد یا جامعه، از سوی فرد باشد یا جمع، آگاهانه باشد، یا غافلانه، با حسن نیت باشد یا سوء نیّت. مهم این است کاری نکنیم که باعث به سختی افتادن دیگران شویم، می توان خود را به زحمت انداخت ، چند قدم آن طرف تر رفت و زباله های خود را در جای مخصوص به خود ریخت که جمع آوری آن ها هم راحت تر باشد . یا افرادی که می خواهند نذورات پخش کنند بهتر است کیسه جمع آوری ظرف نذورات را به همراه داشته باشند تا اهالی به علت دوری از سطل زباله اقدام به ریختن در معابر نکنند.این کار یک اقدام شایسته در جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست و همچنین رعایت بهداشت عمومی و احترام به سایر همشهریان است. این وجه انسانی قضیه است و وظایفی است که ما نسبت به همنوعان خود داریم . اما آن طرف قضیه این است که استفاده از این ظروف و رها شدن آن در طبیعت، خسارت جبران ناپذیری است که ما به محیط زیست خود وارد می کنیم در صورتی که آموزه های دینی ما مملو از توصیه هایی است برای حفاظت از آنچه که خدا خلق کرده است و این به مفهوم حفاظت از محل زیستن مخلوقات و یا همان حفاظت از محیط زیست است.

از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است که: «تحفظوا من الارض فإنها أمکم» از زمین حفاظت کنید به درستی که آن مادر شماست. (2) برای حفاظت از محیط زیست که تنها برای ما نیست بلکه به نسل بعد از ما نیز متعلق است بهتر است از همین امروز شروع کنیم.

بهتر است از ظروف سلولوزی و یا چند بار مصرف استفاده کنیم . چون ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در طبیعت باقی می مانند اما ظروف سلولزی به دلیل ترکیبات ساخت، قابل تجزیه خواهد بود و خساراتی را به طبیعت وارد نمی کند

طبق گزارش سازمان محیط زیست ؛ تخریب محیط زیست، آلودگی منابع آب و خاک، تهدید سلامت عمومی و امنیت غذایی از عواقب رها سازی ظروف پلاستیکی یک بار مصرف در محیط زیست و طبیعت است و در این ایام ، که استفاده از ظروف یکبار مصرف برای پخش نذورات افزایش می یابد، بهتر است که ما از ظروف سلولوزی و یا چند بار مصرف استفاده کنیم . چون ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در طبیعت باقی می مانند اما ظروف سلولزی به دلیل ترکیبات ساخت، قابل تجزیه خواهد بود و خساراتی را به طبیعت وارد نمی کند. و استفاده از این ظروف به ‌منظور مصرف و نگهداری غذای گرم باعث ایجاد واکنش‌های شیمیایی میان این مواد و ماده غذائی شده و موجب ایجاد ترکیبات مضر و به‌تبع آن بیماری‌های مختلف می‌شود و به محیط زیست ما آسیب می رساند . هرچند به دلیل قیمت ارزان تر ظروف یک بار مصرف پلاستیکی خریداری این ظروف بیشتر است اما برای حفظ محیط زیستمان بهتر است همه با هم همیاری کنیم و تولید کنندگان این ظروف نیز سعی کنند با قیمت مناسب تری آن ها را عرضه کنند تا با ظروف یک بار مصرف پلاستیکی نا مرغوب خداحافظی کنیم و برای رعایت بهداشت و حفظ محیط زیست از این ظروف سلولزی استفاده کنیم .

همیشه این را بدانیم که از کنار هم قرار گرفتن همه آموزه های دینی سبک زندگی ما ترسیم می شود سبکی که اگر بخواهیم اسلامی باشد از کنار هیچ کدام نباید ساده بگذریم همان طور که در مراسم عزاداری امام حسین (ع) شرکت می کنیم و نذر های خود را ادا می کنیم پاکبان محله و محیط زیست از یادمان نرود.

پی نوشت:

1ـ بحارالانوار، ج72، ص148.

2- نهج الفصاحه ، ح 1130

مونا توسلی

بخش محیط زیست تبیان