تبیان، دستیار زندگی
در این قسمت به معرفی کاخ موزه ها و موزه های نظامی مانند کاخ گلستان، ....کاخ نیاوران، کاخ سعدآباد و موزه صلح و موزه شهدا می پردازیم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آشنایی با موزه های تهران2

(قسمت دوم)

در قسمت اول موزه ها را به صورت کلی تعریف کردیم و بعضی از باغ موزه های معروف تهران را معرفی کردیم، در این قسمت به معرفی کاخ موزه ها و موزه های نظامی معروف می پردازیم.

آشنایی با موزه های تهران و کسب اطلاعات در مورد کاربری آن ها برای مربیان و سرپرستان اردوهای دانش آموزی از مهم ترین موارد آموزشی می ‌باشند. این اطلاعات می ‌تواند به برنامه ‌ریزی بهتر و جامع ‌تر یک اردوی موزه ‌ای کمک نماید. هدف از بردن دانش ‌آموزان به موزه باید از قبل مشخص باشد. ممکن است اردو به عنوان تفریح و تفنن یا تحقیق و آموزش برنامه ‌ریزی شود. در هریک از این موارد انتخاب درست موزه برای بازدید بسیار مهم است. به همین منظور در این مقاله تعداد قابل توجهی از مهم ترین موزه ‌های تهران که برای اردوهای دانش ‌آموزی مناسب هستند را به همراه کاربری و محل قرارگیری آن ها در چند بخش مختلف لیست نموده ‌ایم.

ب- کاخ موزه‌ها:

نیاوران

1- کاخ موزه گلستان

کاخ موزه گلستان که از ارگ تاریخی تهران به جای مانده است بیش از 200 سال قدمت دارد. قدمت اولیه ارگ تهران به دوران صفویه باز می‌گردد که امروزه اثری از بناهای ‌این ارگ جز کاخ گلستان موجود نیست. بخش‌های مختلف کاخ گلستان عبارتند از: ‌ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، تالار سلام، تالارآیینه، تالار سفره‌خانه، تالار برلیان، عمارت خوابگاه، کاخ شمس‌العماره، عمارت بادگیر، تالار الماس، کاخ ابیض و چادرخانه. نگارخانه هم بخشی از حوض ‌خانه طبقه ‌زیرین تالار سلام است که برای ارائه آثار نقاشی هنرمندان ‌ایران در دوره قاجار اختصاص یافته است. شما می‌توانید آثار کمال‌الملک را هم در ‌این محل ببینید.

آدرس: تهران، میدان 15 خرداد، روبروی سبزه میدان

سعد اباد

2- كاخ موزه سعد‌آباد

مجموعه كاخ موزه سعدآباد در حقیقت آخرین كاخ سلطنتی ایران است‌. در این مجموعه ابتدا خاندان قاجار ساکن بودند اما پس از توسعه محوطه بود كه رضاخان در سال‌های 1300 در آنجا می‌زیست و پسرش محمدرضا نیز در سال‌های 1350 به اینجا نقل مکان کرد. پس از پیروزی انقلاب 57 این مجموعه به شکل موزه در آمد و لیکن کاخی متعلق به ارگان ریاست جمهوری برای پذیرایی از میهمانان خارجی در جوار این مجموعه قرار دارد. از کاخ ملکه مادر نیز که متعلق به ارگان ریاست جمهوری است برای پذیرایی از میهمانان خارجی استفاده می‌شود.

آدرس: تهران، میدان تجریش، انتهای خیابان سعدآباد

3- كاخ موزه نیاوران

در گوشه  شمال شرقی باغ نیاوران، بنای کاخ نیاوران با مساحتی در حدود 9000 مترمربع در دو طبقه و یک نیم طبقه احداث شده است.

ساختمان این بنا ابتدا به عنوان محلی برای پذیرایی میهمانان خارجی در نظر گرفته شده بود اما در هنگام ساخت به محل سکونت محمدرضا پهلوی و خانواده ‌اش اختصاص یافت.

در این کاخ موزه ساختمان ‌ها و موزه های دیگری نیز قرار دارند که عبارتند از:

الف- موزه جهان نما

در سال 1355 شمسی، فضایی در ضلع غربی کاخ صاحبقرانیه جهت نگهداری آثار و اشیاء هنری اهدایی به فرح دیبا و یا خریداری شده توسط وی با چهار سالن در طبقه همکف و یک سالن در زیرزمین در نظر گرفته شد.

آثار موجود در این موزه در دو بخش هنر پیش از تاریخ و آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان به نمایش درآمده اند.

کاخ گلستان

ب-کاخ صاحبقرانیه

ناصرالدین در سال 1267 ه.ق دستور داد ساخت قصر نیاوران را در دو طبقه شامل شاه نشین، کرسی خانه، حمام و 50-40 دستگاه خانه هر کدام شامل چهار اتاق و یک ایوان برای زنانش بسازند. او در سی و یکمین سال حکومتش خود را صاحب قران نامید و این کاخ را «کاخ صاحبقرانیه» نام نهاد.

ج-کوشک احمدشاهی

این عمارت، اواخر دورة قاجار جهت خوابگاه ییلاقی احمدشاه در میان باغ نیاوران با مساحتی بالغ بر 800 متر در دو طبقه با سقف شیروانی بنا گردید.

آدرس: تهران، خیابان نیاوران، میدان شهید باهنر

ج-‌ موزه ‌های نظامی:

موزه صلح

1- موزه صلح

این موزه دارای یک سالن اصلی است که در آن نمادهایی برای نشان دادن پیامدهای جنگ در دنیا و عواقب کاربرد سلاح‌های شیمیایی و اتمی در معرض نمایش قرار داده شده‌اند. در این بخش اسناد و اشیای منحصر به فردی از جنگ شیمیایی علیه مردم ایران نشان داده شده است.

علاوه بر این موزه صلح دارای استودیوی مستندی می‌باشد که در آن می‌توان سرگذشت قربانیان جنگ را به عنوان اسناد تاریخی ثبت و ضبط نمود.

آدرس: تهران، خیابان خیام، پارک شهر

2- موزه شهدا

موزه شهدا

این گنجینه زیرمجموعه بنیاد شهید انقلاب اسلامی است و در سال 1375 به بهره ‌برداری رسیده است.

در موزه شهدا خاطرات، عکس ها، لوازم، نشانه ‌ها، نوشته ‌ها و آثاری از دلاورمردان و شیرزنانی به نمایش گذاشته شده است که در نیم قرن اخیر از زمان پهلوی دوم گرفته تا انقلاب اسلامی و دوران هشت ساله دفاع مقدس جانشان را بخاطر اعتقاد و مرز و بومشان فدا کردند.

در این گنجینه آثار متفاوتی از لوازم شخصی، لباس، عکس، وصیت ‌نامه، نوارهای سخنرانی، دست ‌نوشته ها و موارد معجزه گونه ‌ای که در ارتباط با شهدا اتفاق افتاده است دیده می شود که برای نسل امروز بسیار جذاب و حیرت ‌آور است.

آدرس: تهران، خیابان طالقانی، نبش خیابان فرصت

ادامه دارد...


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور

تنظیم: نسرین علی فرد