تبیان، دستیار زندگی
آشنایی با موزه های تهران و کسب اطلاعات در مورد کاربری آنها برای مربیان و سرپرستان اردوها از مهمترین موارد آموزشی می باشند. این اطلاعات می تواند به برنامه ریزی بهتر و جامع تر یک اردوی موزه ای کمک نماید.....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آشنایی با موزه های تهران1

(قسمت اول)

کاخ گلستان

آشنایی با موزه های تهران و کسب اطلاعات در مورد کاربری آن ها برای مربیان و سرپرستان اردوها از مهمترین موارد آموزشی می ‌باشند. این اطلاعات می ‌تواند به برنامه ‌ریزی بهتر و جامع ‌تر یک اردوی موزه ‌ای کمک نماید. هدف از بردن دانش ‌آموزان به موزه باید از قبل مشخص باشد. ممکن است اردو به عنوان تفریح و تفنن یا تحقیق و آموزش برنامه ‌ریزی شود. در هریک از این موارد انتخاب درست موزه برای بازدید بسیار مهم است. به همین منظور در این مقاله تعداد قابل توجهی از مهمترین موزه ‌های تهران که برای اردوهای دانش ‌آموزی مناسب هستند را به همراه کاربری و محل قرارگیری آنها در چند بخش مختلف لیست نموده ‌ایم.

این بخش ها عبارتند از:

الف- باغ موزه ‌ها: شامل موزه هایی که دارای محوطه باز (پارک) بوده و مراجعین می ‌توانند ضمن استفاده از فضا به عنوان تفریح و تفنن از آثار موزه ای نیز بازدید نمایند.

ب- کاخ موزه ‌ها: کاخ های باقیمانده از دوران گذشته که اکنون به همراه وسایل داخل آن ها به موزه تبدیل شده‌اند.

ج- موزه های نظامی:  این موزه ها هرآنچه در ارتباط با مسائل نظامی باشد از جمله جنگ و صلح، شهدا، روند تاریخی انواع سلاح ‌ها، لباس های نظامی رزمی و دیگر وسایل رزمی را به نمایش می ‌گذارند.

د- موزه ‌های تاریخی و باستان شناسی: اینگونه موزه ها معمولا موزه مادر نامیده شده و دید تاریخی داشته و بیانگر سلسله و دوره های تاریخی هستند . بیشتر این آثار بر اثر كاوش های باستان شناسی به دست آمده اند و بیانگر فرهنگ و تمدن گذشته و تلفیق كننده علم، هنر و دانش یك ملت یا یك قوم هستند.

ه- موزه ‌های هنری: شامل انواع هنرهای تجسمی و تزیینی كه از زیبایی شناسی بالایی برخوردارند، را به نمایش در می آورند.

و- خانه موزه ‌ها: خانه های افراد شاخص که در زمان حیات یا پس از مرگ آن ها با لوازم شخصی یا مجموعه های جمع ‌آوری شده توسط آنها به موزه تبدیل شده‌اند.

ز- موزه‌های علوم و تاریخ طبیعی: در این موزه‌ها تجربه‌های علمی تاریخی طبیعی كه در بر گیرنده گونه ‌های مختلف گیاهی و جانوری است به نمایش گذاشته می ‌شوند.

ح- موزه های صنعتی: موزه هایی هستند که به نمایش آثار صنعتی تاریخی می ‌پردازند.

در این قسمت به ترتیب و به طور خلاصه به معرفی موزه های تهران می پردازیم.

مربیان گرامی اردوها می ‌توانند با مطالعه این مقاله با نام و نوع استفاده از موزه ها آشنا شده و هنگام برنامه ‌ریزی برای اردوهای موزه ‌ای از آن بهر‌ه ‌مند گردند.

ضمناً بسته پیشنهادی بازدید از بسیاری از این موزه ‌ها و اطلاعات کامل علمی مورد نیاز برای توضیح اشیاء به نمایش گذاشته شده در آن ها را می‌توانید در بسته های پیشنهادی اردوها که بر روی سایت قرار گرفته است ببینید و استفاده نمایید.

الف- باغ موزه‌ها:

موزه قصر

1- باغ موزه قصر

زندان قصر در سال های اخیر توسط شهرداری تهران به باغ موزه‌ای پند آموز تبدیل شده است. محل‌های نگهداری زندانیان سیاسی، زندان مارکوف، ساختمان بند جوانان، برج دیده‌بانی و منبع آب در شمال شرقی زندان، از جمله بخش هایی است که از زندان قصر باقی مانده تا خاطرات این محل تاریخی به فراموشی سپرده نشود.

از دیگر بخش ‌های این باغ موزه می‌توان به مسجد، زورخانه قصر، باغ های ایرانی، کتابخانه مرکز تحقیقات، گالری ‌های مختلف، فضاهای نمایشگاهی و فرهنگی، بازارچه محصولات هنری و صنایع دستی اشاره کرد.

آدرس: تهران، خیابان دکتر شریعتی، خیابان پلیس

2- باغ موزه مینیاتور

موزه مینیاتوری

در این بوستان بزرگ و زیبا ماکت‌های مینیاتوری آثار میراث جهانی ایران که در فهرست یونسکو به ثبت رسیده‌اند (همچون تخت جمشید، چغازنبیل، میدان نقش جهان اصفهان، ارگ بم، گنبد سلطانیه و …)، به نمایش گذاشته شده است.

مدل‌ها و ساختمان‌ها در این باغ موزه با اندازه بسیار کوچک نمایش داده شده‌اند. در واقع این بوستان تلفیقی از تفریح و آموزش است.

آدرس: تهران، خیابان جانبازان غربی (گلبرگ)

3- باغ موزه گیاه ‌شناسی ملی ایران

باغ گیاهشناسی

باغ گیاه شناسی ملی ایران شامل 3000 گونه از انواع گیاهان درختچه‌ای، بوته‌ای و درختی است. این موزه زنده از رویشگاه‌های گوناگون ایران نظیر کوهستانی البرز و زاگرس ، جنگلی خزری و بیابان ها و همچنین رویشگاه های مهم جهان نظیر اروپا، آمریكا، آسیا (هیمالیا، چین و ژاپن) تشکیل شده است.

علاوه بر آن در این باغ قطعات تخصصی نظیر گیاهان دارویی و صنعتی، آربراتوم، گیاهان پیاز دار ایران و باغ میوه ایرانی و همچنین قطعات آموزشی – نمایشی شامل باغ های سنگی و صخره‌ای، باغ های نمایشی، آبشار ها و دریاچه‌ها وجود دارد.

آدرس: تهران، اتوبان تهران کرج، خروجی پیکان شهر، آزادشهر، بیست متری سرو آزاد، بلوار باغ گیاه‌شناسی ملی ایران

ادامه دارد...


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور

تنظیم: نسرین علی فرد