تبیان، دستیار زندگی
عدم حق پخش تلویزیونی از سوی صدا و سیما به فدراسیون فوتبال باعث تنیش جدی بین این دو ارگان شده است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

صدا و سیما علیه فوتبال!


عدم حق پخش تلویزیونی از سوی صدا و سیما به فدراسیون فوتبال باعث تنیش جدی بین این دو ارگان شده است.

پخش زنده ، استادیوم ، فوتبال

هفته دوازدهم لیگ برتر فوتبال ایران در حالی آغاز شد که کشمکش بر سر اجازه حضور دوربین های تلویزیونی برای پخش زنده این رقابتها همه چیز را تحت الشعاع خود قرار داده بود. به نظر می رسد فدراسیون فوتبال برای رسیدن به حقوق خود از راه پخش تلویزیونی این بار به شدت مصمم است.

این جدال نه امروز بلکه مدت هاست که ادامه دارد و صدا وسیما با کمک عوامل پیدا و پنهان از دادن این حق مسلم فوتبال طفره می رود. فوتبالی که هزینه های سرسام آورش بخش خصوصی را به انزوا کشانده و مجبور است برای بقا دست به دامن بودجه های دولتی شود.

با نگاهی به آنچه در جهان می گذرد به سادگی در می یابیم که حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال امری عادی و رایج است. اگرچه در خصوص مبلغ آن بحث و جدال وجود دارد اما هیچکدام از طرفین درگیر بر اصل آن ادعایی ندارند. از این طریق بیشترین پول به بدنه فوتبال وارد می شود تا این رشته به عنوان گل سر سبد همه رشته های ورزشی در همه زمینه ها باشد.

در ایران اما تا چند سال پیش مطرح کردن حق پخش یک حرکت عجیب به نظر می آمد و با واکنش های سخت روبرو می شد. اکنون این فضا شکسته شده و در پی اعتراضات مکرر اکنون حرف زدن در این خصوص جز برای عده ای محدود حرفی درست و منطقی به شمار می رود.

فوتبالی ها که برای اداره امور خود ناچارند تا کاسه گدایی به دست بگیرند معتقدند این رشته در بطن خود از توانایی فراوانی برای درآمد سازی برخوردار است. اتفاقی که در جهان رخ داده و این رشته را متمول هم کرده است.

در ایران اما تا چند سال پیش مطرح کردن حق پخش یک حرکت عجیب به نظر می آمد و با واکنش های سخت روبرو می شد. اکنون این فضا شکسته شده و در پی اعتراضات مکرر اکنون حرف زدن در این خصوص جز برای عده ای محدود حرفی درست و منطقی به شمار می رود

اکنون فیفا به عنوان سازمانی پولدار برای برنامه های خود دستی باز دارد و اغلب فدراسیون های فوتبال در جهان با استفاده از این منبع به همراه تبلیغات پیرامونی پول هنگفتی در می آورند.

آکاهان امر در این خصوص هر کدام نظری دارند. آنها معتقدند اگر پولی که از حق پخش تلویزیونی و تبلیغات تامین می شود به این رشته اختصاص یابد نه تنها نیازی به بودجه دولتی نیست بلکه این رشته می تواند در بسیاری از امور جیبی پر پول برای اجرای برنامه های مد نظر داشته باشد. اگر این امر محقق شود سرمایه گذاران هم رغبت بیشتری برای حضور در فوتبال خواهند داشت و اینگونه است که تحول اساسی را در این رشته در ایران شاهد خواهیم بود.

در حقیقت تا به اینجا هر وقت بخش خصوصی وارد فوتبال شده به دلیل مشکلات حدی در راه دخل و خرج خیلی زود عطای کار را به لقایش بخشیده و رفته است. به این ترتیب تیم های پرطرفداری چون پرسپولیس و استقلال در انجام امور جاری با مشکلات جدی مالی مواجه هستند. با این حساب تکلیف تیم های کم طرفدار نیز روشن است.

پخش زنده ، استادیوم ، فوتبال

عجیب این که تلویزیونی ها که برای تولید سریال های معمولی خرج میلیاردی می کنند موقع پرداختن پول به فوتبالی که بیشترین مخاطب را روبروی گیرنده ها می نشاند این همه خست به خرج می دهند. در کنار این تلویزیونی ها پا را فراتر نهاده اند و حتی به درآمد آگهی های کنار زمین چشم دوخته اند!

شنیده ها حاکی از آن است که برخی عوامل تلویزیونی خود را در این درآمد سهیم می دانند و اگر به منافع مورد نظر دست نیابند موقع پخش طوری کار می کنند که صدای آکهی دهندگان به آسمان برود.

به این ترتیب به نظر می رسد یکبار برای همیشه باید مسئولان ذیربط در این خصوص به تفاهم کامل برسند. اگرچه به نظر می رسد صدا و سیما نیز در راه عدم پرداخت حق پخش تلویزیونی برای خود ادله ای دارد اما این کشمکش بیش از هر کس مردم علاقه مند را آزار می دهد. کسانی که با وجود کیفیت نازل فوتبال ایران تنها دلخوشی خود را تماشای ساعاتی فوتبال می دانند. این اشتیاق باید پاس داشته شود. اگرچنین نشود هم فوتبال لطمه می خورد و هم مدیریت صدا و سیما زیر سوال می رود. فراموش نکنیم خدمت به مردم تنها با شعا میسر نیست. خدمت به مردم باید یک اصل باشد و برای تحقق آن از جان مایه گذاشته شود.

هفته دوازدهم لیگ برتر به هر ترتیب برکزار خواهد شد. حضور و یا عدم حضور دور بین های تلویزیونی اگرچه مهم است و بازتاب زیادی خواهد داشت اما گذراست. ای کاش همانگونه که ذکر شد متولیان امر صادقانه کنار هم بنشینند و بهترین راه را انتخاب کنند. ادامه این کشمکش و رفتن به مسیر سنگلاخ همانی است که عده ای فرصت طلب در پی آن هستند. آنها دوست دارند تا آب را گل آلود کنند تا از این طریق ماهی های بزرگ از آن صید کنند.

تفاهم بین مسئولان فوتبال و صدا وسیما در این خصوص در سایه یک قرارداد عادلانه و شفاف کمترین حق این مردم نجیب است. تنها باید حق به حقدار برسد. اتفاقی که متاسفانه عده ای بنا به دلایل روشن از تحقق آن بیم دارند.

بهمن اسدی

بخش ورزشی تبیان