تبیان، دستیار زندگی
بعد از یک روز کار مداوم وجمع و جور کردن وسایل، هانیه تصمیم گرفت ؛استراحتی به خودش بدهد. از اینکه خانه جدیدشان را با دقت و نظم می چیند؛راضی و خشنود بود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نامه ای از یک دوست

ایجاد آسایش در آشپزخانه


بعد از یک روز کار مداوم وجمع و جور کردن وسایل، هانیه تصمیم گرفت ؛استراحتی به خودش بدهد. از اینکه خانه جدیدشان را با دقت و نظم می چیند؛راضی و خشنود بود. از هر نکته علمی در بهتر شدن محیط زندگی اش بهره می برد؛تا فضایی مملو از آرامش و رفاه برای خود و خانواده اش فراهم آورد. به یاد نامه ای از دوستش افتاد که در آن نکاتی مهم وحائز اهمیت در مورد آشپزخانه برایش فرستاده بود . به سراغ نامه رفت و مشغول خواندن شد.

آشپزخانه

هانیه جان طراحی حساب شده کمک باارزشی است برای تامین آسایش و راحتی کدبانوی خانه . جهت نیل به این مقصود ،توجه به نکاتی ضروری می باشد . که به اختصار به مواردی می پردازیم.

قفسه ها: ارتفاع قفسه ها باید طوری باشد که شخص بدون ایستادن بر روی پنجه پا،بتواند اشیا را به راحتی ببیند و به آسانی آن ها را بردارد. قفسه ها باید انعطاف لازم برای تغییر محل و در بر گرفتن اجناس گوناگون از حیث اندازه،نوع ومقدار را داشته باشند .

سطح فوقانی قفسه های پایین معمولا مکان مناسبی است برای پیشخوان. هم قد بودن پیشخوان بالگن ظرف شویی ،اجاق و قفسه ها سطح پیوسته و مناسبی برای کار بوجود می آورد . برای انجام کار بطور نشسته می توان کشوی مخصوصی در یکی از پیشخوان ها به ارتفاع مناسب اختیار کرد تا در مواقع غیر لازم فضای اضافی اشغال نکرده و در ردیف قفسه ها پنهان شود . ضمنا محل یخچال، فریزر و اجاق باید طوری در نظر گرفته شود که تعمیر و نظافت آن ها به سادگی عملی باشد.

لباس شویی: لگن ظرف شویی محل مناسبی برای شستن رخت و لباس و یا اتصال لوله های ماشین رخت شویی نیست ،چرا که شستشوی لباس کاری وقت گیر است واشغال لگن ظرف شویی به مدت طولانی موجب وقفه در انجام کارهای عادی آشپزخانه می گردد. قرار گرفتن ماشین لباس شویی درمجاورت لگن ظرف شویی در واقع فضایی را اشغال می کند که می توانست محل پیشخوان ویا قفسه ها باشد. چنانچه قرار باشد شستن لباس ها در آشپزخانه انجام گیرد ،بهتر است محل شستشو از منطقه ی تهیه و پخت غذا دور باشد تا مواد خوراکی توسط ترشحات ،آلوده نشوند و متقابلا لباس ها بوی غذا به خود نگیرند.

جنس مواد: جنس وسایل بر حسب بوجه ،سلیقه ی خانواده،شرایط آب و هوائی،اصول بهداشتی وایمنی می تواند متفاوت باشد . اما ذکر پاره ای نکات در خصوص کیفیت بعضی قسمت های آشپزخانه ممکن است مفید واقع شود. مثلا سطح پیشخوان در دو طرف اجاق بهتر است از مواد نسوز انتخاب شود تا هنگام قرار گرفتن اشیا داغ از بین نرود . به همین ترتیب سطح پیشخوان در دو سمت ظرف شویی اگر از مواد ضد آ ب باشد ،شستن آن ساده خواهد بود . جنس سایر قسمت های پیشخوان را حتی الامکان باید از مواد مقاوم در برابر ضربه و خراش ،قابل شستشو،به رنگ مات و ساده انتخاب کرد. بزرگ ترین مشکل در انتخاب کف پوش،تلفیق اصول ایمنی با نکات مربوط به نظافت است که پردوام،قابل شستشو و زیر پا نرم باشد. کف پوش های دارای بافت و پرز،به خاطر تجمع آلودگی در لابلای شکاف ها ارزش بهداشتی کمی دارند.

آشپزخانه

پوشش دیوارها و سقف نیز از قسمت های قابل توجه آشپزخانه به شمار می روند.اینگونه سطوح باید از موادی مقاوم و قابل شستشو نظیر رنگ روغن ،سرامیک،یا کاشی باشند تا مقاومت کافی در برابر رویش قارچ داشته باشند. رطوبت متراکم و چربی،تهدید کننده های اصلی پوشش سطوح هستند. عدم نظافت دیوار ها موجب رشد کلنی های باکتری گردیده، بهداشت خانواده را به مخاطره می افکند.

ایمنی: در آشپزخانه خطر های متعددی نظیر آتش سوزی،زمین خوردگی،انفجار،برق گرفتگی، خفگی و تصادم،کدبانوی خانه را تهدید می کند. توجه به یک یک این موارد هنگام طراحی اولیه ضرورت ویژهای دارد.یک طراح خوب،پیوسته تلاش دارد تا خطرهای احتمالی را به خارج ازخانه منتقل کند. استفاده از سیم کشی مناسب،نصب هواکش برای تخلیه فوری دود و گاز؛استفاده از نور مناسب برای رفع سایه ها؛نصب کپسول آتش نشانی وجعبه ی کمک های اولیه،واجتناب از بکارگیری کف پوش های لغزنده،همه نشان از مهارت طراح درایجاد محیطی بواقع مناسب برای فعالیت های فشرده ی کدبانو دارد.

نقاط حساس آشپزخانه برای نورپردازی عبارتند از :مرکز شستشو،مرکز پخت و پیشخوان ها. هر چه این قسمت هاتیره تر باشند، نور بیشتری مورد نیاز خواهد بود،زیرا رنگ های تیره،بخش اعظم روشنایی چراغ را جذب می نمایند

نور: نور اگرچه در زیبایی فضا نقش پر اهمیتی دارد،اما در وحله نخست وسیله ای است برای دیدن محیط . نصب یک چراغ در آشپزخانه ممکن است به ظاهر برای تامین روشنایی کافی بنظر رسد،اما به خاطر سایه هایی که بر سطوح کار می افکند، نوع مطلوب نور پردازی نیست. متاسفانه در اکثر موارد برای جبران کمبود نور،تنها به بزرگ تر کردن لامپ وافزایش قدرت روشنایی آن اکتفا میشود . لامپ روشن تر بدون اینکه بتواند مشکل روشنایی را حل کند،مصرف برق را افزایش می دهد.چند لامپ کوچک در نقاط حساس، تاثیری بیشتر از یک نور افکن پر قدرت دارد . نقاط حساس آشپزخانه برای نورپردازی عبارتند از:مرکز شستشو،مرکز پخت و پیشخوان ها. هر چه این قسمت هاتیره تر باشند، نور بیشتری مورد نیاز خواهد بود،زیرا رنگ های تیره،بخش اعظم روشنایی چراغ را جذب می نمایند.

نور،علاوه بر تامین روشنایی،موجب جلوه کردن زیبایی های محیط نیز می شود . توجه به ظرایف نور پردازی باعث می شود تا نقاط زیبا آشکار ،وقسمت های نازیبا از نظر ها پنهان بمانند. ترکیب نورهای مهتابی و معمولی ،مناسب ترین روش نورپردازی بشمار می رود. در آشپزخانه های کوچک ،بهتر است برای نور عمومی از لامپ های مهتابی که فضا را وسیع نشان می دهند استفاده کرد و چراغ های تنگستن را به مناطق کار اختصاص داد. برای آشپزخانه های وسیع نور تنگستن جهت روشنایی عمومی، وچراغ های مهتابی برای مناطق کار استفاده می شود.

هانیه غرق در خواندن نامه با صدای ماشین حمل زباله به خودش آمد.پسرش ،نیما را صدا زد تا سطل زباله را به دم در ببرد.نیما غرغر کنان آمد و گفت:سطل که هنوز پر نشده است می شود فردا ببرم؟ هانیه لبخندی زد و گفت :تنبلی نکن پسر! مگر حدیث پیامبر را فراموش کرده ای که فرموده اند:

زباله ها را شب در خانه های خود نگه ندارید و آنرا روز به بیرون خانه منتقل کنید .(1)

پی نوشت:

1-میزان الحکمه جلد13صفحه 6340

سرور حاجی سعید

کارشناش بخش خانه تبیان


مطالب مرتبط :

قلب خانه

یک پیشنهاد برای طراحی آشپزخانه شما

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.