تبیان، دستیار زندگی
سردار كربلا معنا بخش واژه های عزت و اسرافرازی است، اسلام گذشته از مفاهیم و درس های عالی، اسوه ها را در میدان عمل نشان می دهد واین یكی از رموز برتری این مكتب است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عزّت نفس بالای حضرت عباس(علیه السلام)


سردار كربلا معنا بخش واژه های عزت و سرافرازی است، اسلام گذشته از مفاهیم و درس های عالی، اسوه ها را در میدان عمل نشان می دهد و این یكی از رموز برتری این مكتب است.


حضرت عباس

قرآن، عزت و مناعت را ویژه خدا و رسول و مومنان می داند:

«عزت مخصوص خدا و رسولش و مومنان است، یعنی مومن، حق ندارد خودش را خوار و ذلیل سازد.»

حضرت امیر علیه السلام در وصیت به امام حسن علیه السلام فرمود: «اكرم نفسك عن كل دنیة(1)» از هر پستی، جانت را برتر و گرامی تر بدار، و باز سفارش فرمود: المنیة ولا الدنیة. (2)

حضرت صادق علیه السلام نیز می فرماید: و ناامیدی از آنچه در دست مردم است، مایه عزت مومن در دینش است: «والیاس مما فی ایدی الناس، عز للمومن فی دینه». (3)

بسیاری از خواهش ها، ذلت آور و حقیركننده است، عاشورائیان در سخت ترین حالات، دست نیاز به سوی دیگران دراز نكردند. صاحب نظران گویند: با آن همه محدودیت كه برای كاروان امام علیه السلام ایجاد شد، طبیعی بود كه از نظر مواد غذایی نیز در مضیقه و مشكل باشند و دست كم بعد از غارت خیمه ها و آتش زدن ها، چیزی نداشتند؛ ولی كسی ندید كه حتی یك بار سربازان كربلا یا یكی از بازماندگان عاشورا، از دشمن غذا بخواهد.

بدیهی است فریاد العطش، اگر باشد ناظر به تبلیغات مظلومانه است، تا دشمن نگوید اگر می دانستیم آب می دادیم از طرفی، آب خواستن در عرف هیچ ملتی عیب نیست و با عزت نفس منافات ندارد.

گذشته از اینها در گذر از كوچه های كوفه، برخی قدری نان و خرما و گردو به كودكان می دادند؛ اما ام كلثوم با مشاهده این منظره، نهیب زد: ای كوفیان، صدقه بر ما حرام است. او نان و خرما را از دست و دهان كودكان درآورد و بر زمین انداخت. این است مكتبی كه ابوالفضل در آن پرورش یافته و پرچمدار سربازانش شده است. (4)

ابوالفضل(علیه السلام) از نظر قاطعیت و قدرت اراده اش در رتبه نخست قرار داشت. او به اردوگاه حق پیوست و هیچ سستی و عقب نشینی نكرد، وی در صحنه تاریخ به عنوان بزرگترین رهبر بی همتا و فوق العاده مطرح شد و اگر به این پدیده متصف نمی شد، افتخار و جاودانگی را در طول قرن ها و روزگاران نصیب خود نمی كرد

از دیگر صفات والای حضرت ابوالفضل(علیه السلام) آزادمنشی و عزت نفس بود. او از اینكه در سایه حكومت اموی كه اموال متعلق به خدا را به تصرف خود درآورده و بندگان خدا را برده خویش كرده بودند، به سر برد، امتناع ورزید و به سوی میدان های جهاد حركت كرد، همان طور كه برادرش سرور آزادگان چنین كرد و شعار عزت و كرامت سر داد و اعلام نمود: «مرگ در زیر نیزه ها سعادت و زندگی با ستمگران رنج و ملال است». ابوالفضل(علیه السلام) در روز عاشورا عزت نفس را با تمام مفاهیم و جلوه های آن به نمایش گذاشت.

اراده قوی

اراده قوی، از برجسته ترین صفات بزرگان جاوید است كه كارهایشان همیشه با موفقیت همراه می باشد، زیرا محال است كه انسان سست اراده و برخوردار از همت ضعیف بتواند هدفی اجتماعی را تحقق بخشد و یا به هر گونه فعالیتی دست بزند.

ابوالفضل(علیه السلام) از نظر قاطعیت و قدرت اراده اش در رتبه نخست قرار داشت. او به اردوگاه حق پیوست و هیچ سستی و عقب نشینی نكرد، وی در صحنه تاریخ به عنوان بزرگترین رهبر بی همتا و فوق العاده مطرح شد و اگر به این پدیده متصف نمی شد، افتخار و جاودانگی را در طول قرن ها و روزگاران نصیب خود نمی كرد.

صبر و شكیبایی

از ویژگی ها و امتیازهای حضرت ابوالفضل(علیه السلام) صبر در برابر ناملایمات روزگار و مصائب زمان بود. در روز عاشورا مصائب فراوانی بر او وارد شد، اما او بی تابی نكرد و سخنی از سر خشم و نارضایتی و ناخرسندی از مصائب وارده بر وی و اهل بیتش بر زبان نراند، بلكه كار خود را به آفریدگار بزرگ واگذار و به برادرش سیدالشهدا اقتدا كرد.

پی نوشت ها:

1) بحار، ج 103، ص 39، ح 88.

2) بحار، ج 78، ص 84، ح 89.

3) اصول كافی ج 2، ص 148.

4) ارشاد مفید، ج 2، ص 55، تاریخ طبری، ج 4، ص 278 و بحار، ج 45، ص 114.

فرآوری: محمدی                

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع:

ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره3.

سایت یا مجیر

مطالب مرتبط:

چرا حضرت عباس علیه السلام باب‌الحوائج است؟

راه های توسل به حضرت عباس علیه السلام

دودمان درخشان حضرت عباس

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.