تبیان، دستیار زندگی
چند روزی تا پایان فرصت یک ماهه محسنی اژه ای به وزیر ارتباطات باقی نمانده و هنوز گمانه زنی های زیادی مبنی بر فیلتر شدن یا نشدن شبکه های اجتماعی وجود دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بودن یا نبودن شبکه های اجتماعی


چند روزی تا پایان فرصت یک ماهه محسنی اژه ای به وزیر ارتباطات باقی نمانده و هنوز گمانه زنی های زیادی مبنی بر فیلتر شدن یا نشدن شبکه های اجتماعی وجود دارد.

شبکه اجتماعی

حدود یک ماه پیش بود که انتشار پیام هایی با مضمون توهین به شخصیت ها به ویژه امام خمینی (ره) موجب فرستادن نامه ای از طرف محسنی اژه ای به وزیر ارتباطات شد تا راه حلی برای مقابله با این پیام ها در نظر بگیرند و گفته شد در غیر اینصورت قوه قضاییه اقدام به مسدودسازی شبکه های اجتماعی می کند. در طول این مدت اظهارنظرهای بسیاری از سوی مسئولین حوزه های مختلف بیان شد و حالا با رو به پایان بودن این مهلت  هنوز هم بحث در مورد شبکه های اجتماعی و اظهارنظرهای مختلف داغ است.

تعدادی از اظهارنظراتی که در چند روز اخیر در این مورد مطرح شده را مرور می کنیم:

حجت الاسلام والمسلمین حمید شهریاری دبیر شورای عالی اطلاع رسانی کشور معتقد است: حوزه های علمیه ضمن قایل بودن به مدیریت فضای مجازی بویژه شبکه های اجتماعی، با فناوری اطلاعات و ارتباطات مخالف نیستند. در کشور دیدگاه های متفاوتی در مورد شبکه های اجتماعی وجود دارد. برخی از مردم معتقدند نباید جلوی این شبکه ها را گرفت و امکان استفاده آزادانه از آنها برای همگان فراهم شود ولی در مقابل برخی دیگر معتقد به فیلترینگ و مسدود کردن آنها هستند و به هیچ وجه استفاده آزادانه و بدون قید و شرط از این شبکه ها را به صلاح جامعه نمی دانند.

شبکه های اجتماعی چون فناوری های نوین محسوب می شوند، موجب تشتت افکار شده و همین امر آسیب هایی را در پی داشته است. این ابزارهای ارتباطی در عین اینکه استفاده و کاربردهای فراوانی در دنیای امروز دارند، ولی متاسفانه در ایران آفت های آن بیشتر از استفاده های مفید و سودمند آن است. اگر به مسایل امنیتی ناشی از شبکه های اجتماعی توجه نشود، آفت های آن حتما گریبان کشور را خواهد گرفت.

وی با بیان این که اینترنت در همه جهان از طرف آمریکا مدیریت می شود، افزود: این مدیریت باید در داخل کشور صورت گیرد، تا امکان کنترل و رصد چگونگی تبادل اطلاعات از طریق این شبکه فراهم شود.

حوزه به هیچ وجه با این فناوری نوین مخالف نیست، ولی نسبت به بی تدبیری در رابطه با مدیریت آن حساسیت های زیادی دارد، و اجرایی کردن سه پروژه شبکه ملی اطلاعات، احراز هویت و فیلترینگ محتوای مجرمانه را ضروری می داند.

فیلتر کردن مشکلی را حل نمی‌کند

آیت‌الله امینی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم می گوید: اینکه کاربران فضای مجازی چه کسانی هستند و چه خواسته‌هایی دارند بسیار مهم است که باید آنها را دانست و در جهت آن‌ها قدم برداشت. اگر ما بخواهیم مشکلات را حل کنیم با فیلتر کردن سایت‌ها کاری درست نمی‌شود بلکه باید نیازهای جوانان را بشناسیم و در جهت رفع آن تلاش کنیم.

از گذشته حوزه علمیه نیز از فضای مجازی، اینترنت استفاده کرده و امروز نیز مراجع تقلید، علمای دین و بنده نیز از این فضا استفاده می‌کنیم و بسیار ارزنده است، ولی کسی به مشکلاتی که این فضا ممکن است ایجاد کند، توجه نمی‌کند و یا از مشکلات آن خبر دارند و کاری نمی‌کنند.

ما با شبکه‌های اجتماعی مخالف نیستیم. سرویس‌های این شبکه‌های اجتماعی باید گذاشته شوند منتها وزارت ارتباطات باید شبکه‌هایی راه‌اندازی کند که اگر به مردم گفتیم به خاطر مسائل امنیتی به برخی شبکه‌ها نروند، شبکه‌های سالم و مفید و با هزینه کمتر و سرعت بالاتر در اختیار افراد وجود داشته باشد

وی بیان داشت: زمان حاضر به گونه‌ای است که نمی‌توان این فضا را از زندگی حذف کرد. برنامه‌ای که مبلغان این فضا تدارک دیده‌اند را مطالعه کرده‌ام و پیشنهادات خوبی در آن شده اما نیاز است آن برنامه‌ها ابتدا شناسی بهتری شوند و برای بهتر انجام شدن آن با کار‌شناسان بحث و گفتگو کرد. باید با برنامه بهتری برای تبلیغ دین وارد فضای مجازی شد و این بحث‌ها ابتدا بایدکار‌شناسی شوند تا اثر سوء آن گرفته شود.

سایت‌هایی که در زمینه فرهنگی و دینی فعالیت دارند، هر اندازه زیاد بشوند فایده‌ای ندارد و باید کاری کرد که موثر و پاسخگو به نیازهای جوانان باشد تا بازدیدکنندگان بیشتری داشته باشند.

آیت الله امینی افزود: مسئولان با فیلتر کردن سایت‌ها می‌گویند از مشکلات جلوگیری می‌کنیم اما فیلترشکن وجود دارد و حتی برخی سایت‌ها فیلتر شکن رایگان در اختیار کاربران قرار می‌دهند. خوب است دقت و بررسی شود که جوان امروز چه نیازهایی دارد، جوانی که زمان ازدواجش است اما نمی‌تواند ازدواج کند، باید این نیاز‌ها را برطرف کرد. اگر ما بخواهیم مشکلات را حل کنیم با فیلتر کردن سایت‌ها کاری درست نمی‌شود بلکه باید نیازهای جوانان را بشناسیم و در جهت رفع آن تلاش کنیم. ما باید با برنامه ریزی درست تبلیغات ضد دینی را خثی و یا کم کنیم و برای وارد شدن به این برنامه‌ها ابتدا باید با استفاده از کار‌شناسان اینترنت مشورت کرد و فکر می‌کنم این کار مفید‌تر باشد. ما نمی‌گوییم اینترنت نباشد ولی می‌گوییم اینترنت پاک باید به وجود بیاید و به جای هیاهو درباره بالا بردن سرعت اینترنت، اینترنت ملی پاک و سالم به جامعه عرضه کرد.

شبکه اجتماعی

شبکه های اجتماعی، واقعیتی که وجود دارد

نصرالله پژمانفر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره فیلترینگ شبکه‌هایی مثل وایبر و واتس‌آپ، گفت: که ما با رویکرد سلبی صرف به هیچ عنوان موافق نیستیم. ما باید در فضای مجازی بهترین و بالاترین سرویس‌ها را برای رفع نیاز مردم قرار دهیم، ما وظیفه داریم همان‌طور که در فضای فیزیکی خدمات مختلف آب، برق، گاز، راه و تلفن را در اختیار مردم قرار می‌دهیم در فضای مجازی هم بهترین و باکیفیت‌ترین سرویس‌ها را در اختیار مردم قرار دهیم.

شبکه‌های اجتماعی یک واقعیت است که وجود دارد و بسیاری از افراد در فضای شبکه‌های اجتماعی تعامل می‌کنند، ما با شبکه‌های اجتماعی مخالف نیستیم. سرویس‌های این شبکه‌های اجتماعی باید گذاشته شوند منتها وزارت ارتباطات باید شبکه‌هایی راه‌اندازی کند که اگر به مردم گفتیم به خاطر مسائل امنیتی به برخی شبکه‌ها نروند، شبکه‌های سالم و مفید و با هزینه کمتر و سرعت بالاتر در اختیار افراد وجود داشته باشد.

وزارت ارتباطاتی که در ارائه خدمات مختلف به مردم کوتاهی کرده، شبکه ملی اطلاعات را راه‌اندازی نکرده برای این‌که سرپوشی بر ضعف‌های گذشته خود داشته باشد، می‌گوید مردم نیاز دارند. ما هم می‌دانیم نیاز دارند اما من به عنوان مصرف کننده و وزیر ارتباطات به عنوان کسی که متولی است هردو نباید یک حرف را بزنیم، او باید پاسخ دهد که چرا تا به حال این کار را نکرده و در ارتباط با راه‌اندازی این سرویس‌ها اقدامی انجام نداده است؟

تقریبا در اکثر اظهارنظرهایی که در این مدت مطرح شده است، همگی این موضوع را قبول دارند که وجود شبکه های اجتماعی و حضور در فضای مجازی واقعیتی است که نمی شود آن را انکار کرد. جالا باید منتظر بود تا با پایان این مهلت یک ماهه قوه قضاییه چه تصمیمی می گیرد و سرانجام شبکه های اجتماعی چه می شود.

فرآوری: زهرا فرآورده

بخش ارتباطات تبیان


منابع: مهر/ ایرنا/ ایسنا

مطالب مرتبط:

راهکاری برای رفع فیلترینگ

محدودیت های ارتباطی

فرصت ها و تهدیدها درشبکه های اجتماعی

اینترنت ملی و قطع ارتباط با شبکه جهانی؟!