تبیان، دستیار زندگی
ارتقای تحصیلی اگر زمانی یک مهارت علمی محسوب میشد اکنون به کالایی لوکس و گران تبدیل شده که قشر ثروتنمندی از جامعه با پرداختهزینه ای هنگفت آنرا از آن خود می کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحصیلات لوکس!

ارتقای تحصیلی اگر زمانی یک مهارت علمی محسوب میشد اکنون به کالایی لوکس و گران تبدیل شده که قشر ثروتنمندی از جامعه با پرداخت هزینه ای هنگفت آنرا از آن خود می کنند.

فاطمه ناظم زاده - بخش اجتماعی تبیان
دانشگاه ، مدرک گرایی

موضوع این نوشتار به رشد بی رویه دانشگاههایی اشاره دارد که با پرداخت هزینه های سنگین به پذیرش حجم عظیمی از دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا می پردازند. غافل از اینکه این مساله به مرور زمان منجر به ایجاد چه آسیب ها و مشکلاتی می شود.

به این آمار توجه کنید!

وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری، ظرفیت پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد در سال 92 را 130 هزار نفر اعلام کرد و گفت که از این تعداد، حدود 130 هزار ظرفیت پذیرش در دانشگاه های دولتی و 60 هزار ظرفیت در دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد شده است.

به گزارش ایرنا به نقل از وزارت علوم، ثˆکامران دانشجوثˆ در مراسم معرفی دانشجویان نمونه کشور گفت: در سال 88، ظرفیت پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد حدود 30 هزار نفر بود که این میزان در سال 91 به 90 هزار نفر رسید.

سیاست های اشتباه در حوزه آموزش علمی کشور مانند گسترش کمّی و بی رویه ی پذیرش دانشجو بدون توجه به کیفیت علمی و راه اندازی پردیس های بین الملل و خودگردان در سالیان اخیر - آن هم بر اساس رویکرد سلیقه محور ، موجب ایجاد نگرانی های عمیقی در جامعه ی علمی کشور شده است

وی با بیان اینکه برای سال 92 نیز 190 هزار ظرفیت پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد در دانشگاه های کشور ایجاد شده است، خاطرنشان کرد که این میزان، 45 هزار نفر بیشتر از تکلیف قانون برنامه پنجم توسعه است.

وزیرعلوم افزود: ظرفیت پذیرش دوره دکتری تخصصی نیز از پنج هزار دانشجو در سال 88 به 10هزار و دویست نفر در سال 91 افزایش یافت و برای سال 92 نیز 12هزار ظرفیت پذیرش لحاظ شده است که علاوه بر آن، تعداد زیادی دانشجوی بورسیه و سهمیه مربیان دانشگاهها نیز افزوده خواهد شد.

این آمار نشان میدهد که ظرفیت پذیرش در کارشناسی ارشد طی سه سال به سه برابر افزایش یافته است و این در حالی است که به نظر میرسد متاسفانه توجه مدیران بیشتر به کمیت متمرکز شده تا اینکه به کیفیت بیندیشند. معضلی که همواره در زمینه های مختلف، گرفتار آن بودیه ایم و راهکاری نداشته ایم. این آمار ممکن است برای عده ای شادی بخش باشد و برای مدیران فرهنگی مایه مباهات باشد اما به نظر می رسد آفت ها و آسیب های متعددی را ایجاد می کند که هر یک به نوعی قابل بررسی و تحلیل است.

سیاست های اشتباه در حوزه آموزش علمی کشور مانند گسترش کمّی و بی رویه ی پذیرش دانشجو بدون توجه به کیفیت علمی و راه اندازی پردیس های بین الملل و خودگردان در سالیان اخیر - آن هم بر اساس رویکرد سلیقه محور ، موجب ایجاد نگرانی های عمیقی در جامعه ی علمی کشور شده است. اقداماتی که نه تنها عدالت نظام اسلامی را زیر سوال برده است، بلکه زمینه ساز افت کیفیت آموزشی و سطح علمی دانشجویان و دانشگاه های ما در آینده نه چندان دور خواهد شد. طرح پذیرش دانشجوی شهریه پرداز، ابتدا در سال 86 و تحت عنوان "پردیس بین الملل" کلید خورد. در ابتدای کار هدف این طرح، ارتقای دانشگاه های کشور در سطح جهانی بود و البته جلوگیری از خروج ارز و جذب دانشجویان بین المللی. ولی متاسفانه این اهداف که محقق نشد هیچ، بلکه منجر به پذیرش بی قید و شرط دانشجویانی شد که رتبه های پایینی در کنکور سراسری داشتند. به این ترتیب این طرح به طور تدریجی از مسیر خود خارج شد و به جایی رسید که به دانشگاه هایی خودگردان تبدیل شد که با اخذ شهریه هایی(حداقل هجده میلیون تومان در سال) که مسلما برای قشر محدودی از افراد جامعه امکان پذیر است، اقدام به پذیرش در بهترین دانشگاه های کشور می کند. به این ترتیب به نظر می رسد که فرصت تحصیل در دانشگاه های خوب کشور هم به کالای لوکسی تبدیل شده که انگار در ویترین مغازه ها به فروش گذاشته شده است.

قشر عظیمی از دختران تحصیل کرده را میبینیم که به خاطر ارتقای تحصیلی از ازدواج فاصله می گیرند و یا اینکه به بازار کاری وارد می شوند که برایشان مشغله هایی ایجاد می کند که به طور طبیعی بر سن ازدواج و فرزندآوری آنها اثر می گذارد

این مساله می تواند یک بعد مهم این موضوع باشد در حالیکه این ماجرا دارای ابعاد و تبعات مختلف است. آسیب مهم دیگری که در این رابطه به وجود می آید، تحت تاثیر گرفتن سن ازدواج و فرزند آوری زوجین است. وقتی شرایط تحصیلات تکمیلی از طرق مختلف برای همگان قابل دسترس تر می شود، عده بیشتری نسبت به آن تمایل پیدا می کنند. دختران مجردی که ادامه تحصیل می تواند برایشان فرصتی مغتنم برای پر کردن اوقات فراغت باشد یا به خاطر علاقه شخصی و کسب ارتقای شغلی نسبت به این امر تمایل داشته باشند. به این ترتیب قشر عظیمی از دختران تحصیل کرده را میبینیم که به خاطر ارتقای تحصیلی از ازدواج فاصله می گیرند و یا اینکه به بازار کاری وارد می شوند که برایشان مشغله هایی ایجاد می کند که به طور طبیعی بر سن ازدواج و فرزندآوری آنها اثر می گذارد.

همانطور که می دانید این موضوع دارای ابعاد گسترده ای است که در این مقال نمی گنجد. به همین خاطر در این نوشتار به طور اختصار به بیان برخی از آثار و تبعات افزایش پذیرش ظرفیت در تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها اشاره شد. امید است که در این رابطه به موضوع کیفیت توجه بیشتری صورت گیرد.


مدرک‌های اجاره‌ای!! (2)

بفرمایید مدرك !!!

هزینه های بالای یک تقلب بزرگ علمی!