تبیان، دستیار زندگی
یک گزارش درباره دو چهره مطرح سینمای ایران؛ از اظهار نظرعجیب و دور از انتظار مریلا زارعی تا تداوم نقدهای گزنده ابراهیم حاتمی کیا و پیامدهای آن.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : منیژه خسروی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مورد عجیب حاتمی کیا و مریلا زارعی


یک گزارش درباره دو چهره مطرح سینمای ایران؛ از اظهار نظرعجیب و دور از انتظار مریلا زارعی تا تداوم نقدهای گزنده ابراهیم حاتمی کیا و پیامدهای آن.

مورد عجیب حاتمی کیا و مریلا زارعی

1 ) آخر هفته گذشته نشستی برپا شد برای نقد و بررسی فیلم سینمایی «شیار 143» . مریلا زارعی در برابر پرسش های مجری حواسش جمع بود که وارد حاشیه نشود. خیلی هم خوب این کار را انجام داد و بجای حاشیه از فیلم دفاع کرد و از نقش الفت گفت. در پایان اما جمله ای عجیب بر زبان راند: « من می گویم آنهایی که از فیلم شیار143 دفاع کردند شهید شده اند و شهید محسوب می شوند.» قصد ذهن خوانی نداریم؛ مطمئنیم که سرکار خانم زارعی خواسته این گونه اهمیت فیلم دفاع مقدس را بالا ببرد. برای همین چند روزی صبر کردیم و منتظر توضیح بیشتر ماندیم اما با وجود دست به دست چرخیدن این دیالوگ میان کاربران فضای مجازی ، ایشان الحاقیه ای به گفته شان اضافه نکردند تا گفته شان مبهم باقی بماند.نیاز به توضیح نیست که قدر و مرتبت شهدا چگونه است و با چه کیفیتی حاصل می شود ؛ پس بازیگری چون مریلا زارعی باید در بیان نکته های مد نظر چون همیشه دقت نظر داشته باشد. امیدواریم خودشان در این باره توضیح دهند و جلوی ذهن خوانی ها را بگیرند.

2 ) ابراهیم حاتمی کیا هفته پرخبری را سپری کرد. ابتدای هفته در برنامه هفت  حاضر شد و به سوالات محمود گبرلو پاسخ داد. برنامه ای که البته بعدا مشخص شد زنده نبوده و به شکل ضبط شده روی آنتن رفته. توپخانه جناب حاتمی کیا این بار هم پر بود او به خیلی ها کنایه زد ومتلک انداخت؛ حتی به رئیس جمهور به خاطر موضوع معروف بهشت و جهنم. از کیانوش عیاری انتقاد کرد و البته از فیلم «گیلانه». بعد از آن صف بندی ها برابر حاتمی کیا در رسانه ها شکل گرفت. وزن غالب ، اعتراض به رویه حاتمی کیا و انتقادهای بی ملاحظه اش بود ...

نیاز به توضیح نیست که قدر و مرتبت شهدا چگونه است و با چه کیفیتی حاصل می شود ؛ پس بازیگری چون مریلا زارعی باید در بیان نکته های مد نظر چون همیشه دقت نظر داشته باشد.

3) همزمان نسخه خانگی فیلم «چ» به سوپرمارکت ها آمده ؛ در مستند پشت صحنه این فیلم اما جنس گفته های ابراهیم حاتمی کیا متفاوت است. او از چمرانی می گوید که صلح طلب است؛ از چمرانی که این بار لباس رزم در آورده و زبان سازش را به جای سلاح انتخاب کرده. حاتمی کیا به فضای شکل گرفته در جامعه ما در چند سال اخیر ( بعد از اتفاقات سال 88 ) اعتراض دارد و می گوید الان کسی تحمل نقد مخالف را ندارد. حاتمی کیا این جا آرام است و دلسوزانه حرف می زند؛ ازجنس همانی که ابتدای سال در نشریه اصلاح طلب «مهرنامه» بیان کرد. حرفش نیش ندارد و الحق بیشتر به دل می نشیند ...

4) ابراهمیم حاتمی کیا هفته پیش یک نامه هم نوشت. نامه ای تغزلی و پر نغر درباره سینمای دفاع مقدس . یک نامه هم به او نوشته شد؛ از طرف سردار قاسم سلیمانی ...

5) حاتمی کیا در آخرین روز هفته ( جمعه) هم در رسانه ها حضوری پررنگ داشت. روزی که برای گرفتن جایزه اش در جشنواره مقاومت پشت تریبون رفت و دوئلش با عباس کیارستمی را تکمیل کرد.

مورد عجیب حاتمی کیا و مریلا زارعی

6 ) ماجرای دوئل حاتمی کیا و کیارستمی چیست؟ حاتمی کیا هیچ گاه دل خوشی از سینمای کیارستمی نداشته. مستقیم و غیر مستقیم از سینمای جشنواره ای او ( به تعبیر حاتمی کیا) انتقاد کرده. حتی خیلی ها آن کارگردانی که در «آژانس شیشه ای» عینک دودی زده و حاج کاظم از او انتقاد می کند را کیارستمی تعبیر کرده اند. حاتمی کیا وقتی غیر مستقیم اصغر فرهادی را به سیاه نمایی در فیلم «جدایی نادر از سیمین» متهم کرد باز هم خیلی ها کیارستمی را در این نوشته ردیابی کردند. این مجادله حالا با ورود کیارستمی جدی تر شده.

حاتمی کیا اسفندماه سال گذشته گفته بود: «... اوایل انقلاب فیلم‌های خانواده‌ای داشتیم و مسئله جامعه در آن بود اما الان کاملا پاکسازی شده است. استاد اعظم این جنس نگاه آقای کیارستمی است و تأسی از این نوع نگاه تا دلتان بخواهد وجود دارد و عده‌ای می‌توانند در کشوری که 1200 کیلومتر در آن جنگ می‌شود را نبینند و دنبال دفترچه‌ مشقشان بروند.»

کیارستمی هم در یک ویدئو که گفته می شود مربوط به چندین ماه پیش است ، حرف های عجیبی علیه حاتمی کیا و سینمای دفاع مقدس بیان می کند. او در حاشیه جلسه پرسش و پاسخ با دانشجویان دانشگاه سیراکیوز آمریکا گفته بود: « ... «خانه دوست کجاست» ماندگار شد چون راجع به یک ارزش انسانی صحبت می‌کرد اما فیلم‌های تو نماند چون تو راجع به یک پریودی از تاریخ ایران حرف زدی که تازه آن پریود هم به هیجان آورد بچه ها را. احمدپور (شخصیت اصلی فیلم خانه دوست کجاست) رفت پس داد دفترچه را، اما تو به هیجان آوردی و احمدپورهای دیگر رفتند در جنگ و کشته شدند و حالا پس از سال‌ها می‌شود راجع به آن‌ها فکر کرد که آن‌ها چطوری از بین رفتند. در یک جنگی که هیچ مفهومی نداشت.»

طبعا و یقینا کیارستمی با این اظهارنظر ، خود را در جایگاه محکوم نشانده؛ همانطور که هفته گذشته خیلی از چهره علیه گفته های او موضع گرفتند و اعتراض شان را رسانه ای کردند. ناگفته پیدا است که سینمای دفاع مقدس هویت ما است؛ کسی از روی تهییج و اجبار به جبهه نرفت و اصلا فیلم های حاتمی کیا در غربت قهرمانان جنگ بودند و نه در متن دفاع مقدس.

حاتمی کیا از جشنواره سال پیش تا امروز زیاد فریاد زده در حالی که قهرمانش در «چ» لباس رزم درآورده و آرام و شمرده با مخالفش حرف می زند. فیلمساز محبوب ما برای حرف های واهی کیارستمی می تواند فریاد بزند اما در باقی لحظات آرامش او دوست داشتنی تر است مثل قهرمان فیلم متاخرش

حاتمی کیا این بار هم دوئل با کیارستمی را ادامه داد و البته این بهترین دوئل او در چند وقت اخیر است. او گفت: «عزیزکرده‌ای حرف‌هایی زده و شهدا را از افرادی دانسته که قربانی جنگ هستند که من از قبل رخ‌دادن چنین اتفاقی را می‌دانستم و می‌دانستم که یک جریانی است که به جنگ بی‌اعتناست. خدا به من این قوت را بدهد که به این حمله‌ها اعتنا نکنم ولی توقع دارم به عنوان افرادی که در جنگ بوده‌اند، نگاهشان را مشخص کنند. » متن کامل گفته های حاتمی کیا را اینجا بخوانید.

7) ابراهیم حاتمی کیا ستاره است؛ مردم به خاطر اسمش جلوی سینماها صف می کشند.همیشه معترض بوده ؛ اعتراضش در فیلم هایی که ساخته مشهود است.چه وقتی حاج کاظم یک تنه علیه بی عدالتی شورش می کند؛ چه وقتی قاسم، آن جوان ساده جنوبی که زخم جنگ بر دل دارد، به امید واهی در«ارتفاع پست» دست به هواپیما ربایی می زند. از «بوی پیراهن یوسف» هنوز بوی مظلومیت می آید در«از کرخه تا راین» غم غربت جانبازان عزیز ما موج می زند. قهرمان «روبان قرمز» عصیان دارد اما دل ها برایش می تبد؛ کسی به دیوانگی سردار «موج مرده» نمی خندد... این است حاتمی کیا. ما این حاتمی کیا را می خواهیم که حرفش را بر پرده نقره ای می زند نه در تریبون های مختلف. حاتمی کیا از جشنواره سال پیش تا امروز زیاد فریاد زده در حالی که قهرمانش در «چ» لباس رزم درآورده و آرام و شمرده با مخالفش حرف می زند. فیلمساز محبوب ما برای حرف های واهی کیارستمی می تواند فریاد بزند اما در باقی لحظات آرامش او دوست داشتنی تر است مثل قهرمان فیلم متاخرش.

منیژه خسروی

بخش سینما و تلویزیون تبیان


مطالب مرتبط:

حرف های تند حاتمی‌کیا در برنامه هفت

حاتمی کیا؛ راوی عشق