تبیان، دستیار زندگی
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران یك روز پس از سخنان مشاور هنری رئیس جمهور مبنی بر لزوم عذرخواهی هیات نمایندگان سینمای امریكا - هالیوود - از ایران كه اكنون در تهران بسر می برند، گفت كه ایرانیان از رویکرد هالیوود نسبت به فیلمهای ضد ایرانی و ضد مس
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هالیوودی‌ها در تهران

نمایندگان هالیوود

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران یك روز پس از سخنان مشاور هنری رئیس جمهور مبنی بر لزوم عذرخواهی هیات نمایندگان سینمای امریكا - هالیوود - از ایران كه اكنون در تهران بسر می برند، گفت كه ایرانیان از رویکرد هالیوود نسبت به فیلمهای ضد ایرانی و ضد مسلمانان ناراضی هستند.

"حسن قشقاوی" دوشنبه در مورد سخنان جواد شمقدری مشاور هنری رئیس جمهور به خبرنگاران گفت: "هیات نمایندگان هالیوود به دعوت خانه سینما به ایران آمده اند و در حال حاضر از میزبانی خوب همتایان ایرانی خود بهره مند هستند اما نکته ای که مشاور رئیس جمهور مطرح کرده اند درست است و ایران از رویکرد هالیوودی نسبت به فیلم های ضد ایرانی و ضد مسلمانان ناراضی هستند."

جواد شمقدری، مشاور رئیس جمهور در امور هنری در باره دیدار احتمالی اعضای آكادمی اسكار و سینماگران هالیوود با مسئولان سینمایی كشور گفته است:" مسوولان سینمایی تنها هنگامی حق دارند با اعضای آكادمی اسكار و سینماگران هالیوود جلسه رسمی داشته باشند كه آنها به خاطر توهین‌ها و افتراهایی كه به ملت ایران در طی سی سال گذشته روا داشته اند، عذرخواهی كنند. "

به گزارش ایسنا، شمقدری گفت:  مسوولان هالیوود و آكادمی اسكار چون به ایران آمده‌اند، میهمان ما هستند و قطعاً از میهمان‌نوازی ایرانیان نیز برخوردار خواهند شد و این میهمان نوازی جلوه‌ای كوچك از شكوه و عظمت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی است، اما روحیه میهمان نوازی ما مانع از این نیست كه خواستار عذرخواهی آنان از مردم، تمدن و فرهنگ ایرانی شویم.

نخستین سمینار با موضوع "نویسندگی" با حضور فرانک پیرسون فیلمنامه‌نویس و فیل آلدن رابینسون نویسنده و کارگردان برپا شد و در این سمینار فرهاد توحیدی فیلمنامه‌نویس و رئیس کانون فیلمنامه‌نویسان با نظر موافق هیئت رئیسه کانون این دو سینماگر هالیوودی را به عنوان اعضای افتخاری کانون معرفی کرد.

وی تصریح كرد: معتقدم مسوولان سینمایی كشور قبل از این عذرخواهی رسمی نباید با مسوولان هالیوود و آكادمی اسكار هیچ دیداری داشته باشند.

مشاور رئیس جمهور در امور هنری گفت: ملت و انقلاب ایران بارها از سوی فیلم‌های هالیوودی به ناحق مورد هجمه قرار گرفته است و لیست بلند بالای این فیلم‌ها بیانگر خشم و نفرت پشت صحنه گردانان هالیوود از ملت بزرگ ایران است. فیلم «بدون دخترم هرگز» و فیلم «300» دو نمونه فاحش و سراسر دروغ پردازی است و هم چنین فیلم «كشتی‏گیر» یكی از آخرین آنها است. اگر چه می‌دانیم همین الان نیز در حال ساختن فیلم‌های دیگری هستند كه هدف آن توهین و تهمت به ملت بزرگ ایران و فرهنگ غنی این سرزمین است.

نمایندگان هالیوود

وی افزود: چه طور می توانیم در یك نشست صمیمی با فیلم سازان آمریكایی بنشینیم، در حالی كه آنها هم چنان درصدد تحقیر و توهین به مردم ایران و انقلاب بزرگ این ملت هستند.

شمقدری گفت: "ما چیز زیادی درخواست نكرده ایم، گفتیم عذرخواهی كنند. همان گونه كه قبلاً در دیدار با گروه صلح مردمی آمریكا بیان كردم، ما موقعی سیاست تغییر اوباما را باور می‌كنیم كه این تغییر در هالیوود نیز دیده شود و اگر هالیوود به دنبال اصلاح رفتار خود با ملت ایران و فرهنگ و تمدن اسلامی ایران ماست، باید این عذرخواهی را رسماً اعلام كنند".

وی تاكید كرد: در غیر این صورت، مسوولان ایرانی كه با آنها جلسات داشته باشند، قطعاً در پیشگاه وجدان بیدار ملت ایران و همه آزادیخواهان پاسخی نخواهند داشت و تاریخ از آنها به خوبی یاد نخواهد كرد.

واكنش هیات هالیوودی

این اظهارات مشاور هنری رییس جمهوری بازتابی گسترده در جهان داشته و یك هنرپیشه مشهور هالیوود نیز كه در میان اعضای هیات صنعت فیلمسازی امریكا در تهران بسر می برد، به آْن واكنش نشان داده است.

خبرگزاری فرانسه از تهران گزارش داد:آنت بنینگ،هنرپیشه مشهور هالیوود و از اعضای هیات اعزامی از صنعت فیلمسازی آمریکا روز یکشنبه ابراز امیدواری کرد که حضور تیم همراهش در ایران بتواند به مثابه یک پل رابط عمل کند و آغازگر گفت وگو میان واشنگتن و تهران باشد.

مسوولان سینمایی تنها هنگامی حق دارند با اعضای آكادمی اسكار و سینماگران هالیوود جلسه رسمی داشته باشند كه آنها به خاطر توهین‌ها و افتراهایی كه به ملت ایران در طی سی سال گذشته روا داشته اند، عذرخواهی كنند.

بنا بر این گزارش، "آنت بنینگ" در حالی که ملبس به پوشش اسلامی و یک روسری بود، به خبرنگاران در تهران گفت: "امیدوارم که بتوانیم پلی برای گشایش باب گفت وگو میان دو کشور باشیم."

آنت بنینگ بخشی از تیمی متشکل از فیلمسازان و بازیگران اعزامی از سوی "اکادمی علوم و هنر تصاویر متحرک" است كه جایزه معتبر  "اسکار" را اعطا می كند.

هیات یادشده  از روز جمعه گذشته در اقدامی خصوصی برای برگزاری چند کارگاه با همتایان ایرانی خود در ایران به سر می برد. بنینگ پس از این سخنان کوتاه، به همراه دیگر اعضای تیم، یک کارگاه سه روزه در موزه سینما در تهران را آغاز کرد.

آکادمی هنرها و علوم سینمایی آمریکا اعلام کرده است كه هیات یادشده كه متشكل از دست اندرکاران صنعت سینمای هالیوود است در چارچوب ابتکاری جدید به ایران آمده است.

"لسلی انگر" مسوول روابط عمومی اکادمی مذكور به خبرگزاری فرانسه گفت که این سفر در چارچوب ابتکاری کاملا محرمانه بدون ماهیت سیاسی و به منظور مبادلات فرهنگی صورت گرفته و  افرادی همچون "سد گنیس" رییس آکادمی هنرها و علوم سینمایی آمریکا ، «فرانک پریسون» رئیس سابق آكادمی، "انت بنینگ" بازیگر مشهور سینمای هالیوود، "ویلیام هوربرگ" تهیه کننده و تنی چند از فعالان عرصه فیلم و سینمای هالیوود حضور دارند.

نمایندگان هالیوود

جیمز لانگلی مستندساز، فیل رابینسن نویسنده و کارگردان، آلفره وودارد بازیگر، تام پولاک تهیه‌کننده و الن هرینگتن از موسسان برنامه آموزش رسانه‌ای آکادمی دیگر نمایندگان هالیوود هستند که به ایران سفر کرده‌اند.

فرانس پرس در گزارش خود آورده است: روابط دیپلماتیك آمریكا و ایران از 30 سال پیش به دنبال انقلاب اسلامی ایران قطع و اختلاف موجود پس از احیای بحث برانگیز برنامه هسته‌ای ایران تشدید شد اما پس از اظهارات باراک اوباما در اوایل ماه جاری مبنی بر آمادگی دولت وی برای انجام مذاكرات رودر رو با تهران، واشنگتن به طور آزمایشی در حال نشان دادن تغییرات سیاسی است.

هم اندیشی سینماگران

نخستین سمینار تخصصی میهمانان آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار با موضوع "نویسندگی" صبح یکشنبه با حضور اعضای این هیئت و سینماگران ایرانی در سالن اجتماعات خانه سینما برگزار شد و در آن موضوعاتی مانند فیلمنامه‌نویسی، بازار فروش و دیگر مسائل مرتبط در صنعت فیلمسازی ایران و آمریکا مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاریهای داخلی، این نشست با حضور فرانک پیرسون نویسنده فیلمنامه‌های "لوک خوش‌دست" و "بعد از ظهر نحس"، فیل آلدن رابینسن نویسنده و کارگردان فیلم‌های "تمام من" و "سرزمین رویاها" و فرهاد توحیدی فیلمنامه‌نویس و رئیس کانون فیلمنامه‌نویسان برپا شد.

همچنین بقیه اعضای این هیئت همچون سید گنیس رئیس آکادمی علوم و هنرهای سینمایی و تهیه‌کننده فیلم‌هایی چون "بابای گنده" و تام پولاک تهیه‌کننده و رئیس سابق کمپانی یونیورسال پیکچرز نیز جزو حاضرین در جلسه بودند.

در ابتدای جلسه توحیدی با اشاره به فیلمنامه "بعد از ظهر نحس" پیرسن که در فیلم "آژانس شیشه‌ای" مورد اقتباس آزاد قرار گرفته و حضور ابراهیم حاتمی‌کیا بین حاضران، به علاقه این دو فیلمنامه‌نویس به ایجاد تعامل و گفتگوی دو جانبه اشاره کرد.

پیرسون صحبت را با تفاوت‌های فرهنگ اروپایی و آمریکایی و تأثیر آن بر مخاطبان آغاز و با مثالی جالب آن را تکمیل کرد: اگر فیلمی با نمای چند تکه ابر در آسمان آغاز شود، مخاطب اروپایی از دیدن ابرها لذت می‌برد، اما مخاطب آمریکایی از انفجار ابرها!

وی همچنین از تجربه شخصی خود و تأثیر آل پاچینو بر فیلمنامه "بعد از ظهر نحس" و تغییراتی که در آن ایجاد شد صحبت کرد و این تعامل را بهترین پیشنهاد و هدیه یک بازیگر برای فیلمنامه‌نویس دانست. تعاملی که منجر شده رگه‌های طنز و... در بازنویسی به رابطه دو انسان عاشق تبدیل شود که نمی‌توانند کنار هم باشند. وجهی که بعد از سال‌ها همچنان فیلم را قابل ستایش کرده است.

نمایندگان هالیوود

فرانك پیرسون، كارگردان و عضو آكادمی اسكار در این نشست گفت كه سینماگران ایرانی با استفاده از حس دورنی فیلم می‌سازند و تاثیرات آن به مراتب از تولیدات بزرگ سینمایی بیشتر است.

وی  افزود: ما فیلم می‌سازیم كه در ابتدا بتوانیم ببینیم، الان هیچ كس در هالیوود نیست كه بتواند چنین حرفی بزند چرا كه همه چیز در اختیار شركت های فراملیتی در سینماست.

وی توضیح داد: در هالیوود حرف اول را سود می‌زند و شركت‌های فراملیتی با در اختیار گرفتن نظام بانكی و دایره‌های حقوقی در این زمینه به شدت فعال هستند هرچند كه سهمی نیز از فروش برای كارگردان اثر در نظر گرفته می‌شود.

پیرسون در عین حال همه چیز را در عرصه فعالیت‌های هنری پول ندانست و گفت: هنر باید درونی و شخصی باشد و همه ما تلاش می‌كنیم كه آرزوهایمان را در ساخت فیلم كه با شرایط موجود دشوار است ، این گونه قرار دهیم.

این كارگردان آمریكایی خطاب به سینماگران ایرانی، گفت: ممكن است در كشور شما در ابعاد بزرگی همچون هالیودد فیلم ساخته نشود اما شما با استعداد و حس درونی خود فیلم می‌سازید كه به مراتب اهمیت و اثرات آن بهتر است.

رابینسون نیز با تأکید بر تأثیر و نفوذ سینمای اروپا بر فرهنگ آمریکایی که نتیجه آن بهبود کیفی فیلم‌ها شده، درباره تغییراتی که در فیلمنامه از مرحله ایده و نگارش تا ساخت و تولید ایجاد می‌شود به تجربه‌های شخصی خود و نمونه‌های خاص اشاره کرد.

این عضو آكادمی اسكار گفت كه فیلمسازی آزادانه و آسان دیجیتال، منجر به تولید و عرضه آثار سطحی در اینترنت شده است.

وی در سمینار كارگردانی در سینما افزود: فرآوردهای جدید منجر به امتداد افراد در عرصه تصویر شده و به نوعی عالم منشا كار آزادانه گردیده است اما از سویی امكان تولیدات سطحی نیز افزایش یافته است.

وی یادآورشد: ما در آمریكا اقبال داریم كه بودجه‌های خیلی بزرگ برای تولید فیلم داشته باشیم اما این هزینه‌ها باید در گیشه بازگردد، بنابراین با تفكیك در شركت‌های بزرگ و ایجاد موسسه‌های كوچك فیلمسازی ، راههای تولید آثار كم هزینه بوجود آمده است.

این فیلمنامه نویس آمریكایی در عین حال وجود داستان خوب را عامل غلبه بر تكنیك در تولید فیلم عنوان كرد و گفت: سینمای ایران به دلیل توجه به روح انسان و حقیقت كه مسئله جهانی است، روز به روز محبوبتر شده است

توحیدی با طنز خاص خودش به مولفه مشترک مردم ایران و آمریکا اشاره کرد که "هر دو فکر می‌کنیم ملت بزرگی هستیم" و در ادامه از حاضران خواست تا صحبت‌های یکطرفه را به تعامل و بحث دو نفره تبدیل کنند.

در جریان نشست هم اندیشی سینماگران ایرانی و امریكایی، میزگرد دیگری نیز با حضور خانمها بنینگ و وودوارد از امریكا و فاطمه معتمد آریا از ایران برگزار شد.

سپس سینماگران حاضر پرسش‌هایی طرح کردند که از آن میان می‌توان به تجربه کار گروهی در هالیوود، ساخت فیلم بر اساس شخصیت‌های دانشمند و فرزانه ایرانی، سلامت روانی نویسنده، اقتباس سینمایی، آموزش فیلمنامه‌نویسی، روش و شیوه‌های رایج نویسندگی در سینمای آمریکا، روابط رایج در صنف فیلمنامه‌نویسان آمریکایی و ... اشاره کرد.

در این سمینار سینماگرانی از صنوف مختلف حضور داشتند که از آن جمله می‌توان به محمدمهدی عسگرپور، حاتمی‌کیا، علیرضا رئیسیان، خسرو سینایی، ابراهیم وحیدزاده، محمدرضا اعلامی، حسین ترابی، شادمهر راستین، پیمان قاسمخانی، مینو فرشچی، محمدرضا گوهری، سامان مقدم، مهدی کرم‌پور، نادر مقدس، عباس اکبری، علی ژکان، جابر قاسمعلی، محمد متوسلانی، بیژن میرباقری، غلامرضا موسوی، سیامک شایقی، حبیب احمدزاده، فرهاد آئیش، هادی مقدم‌دوست، خسرو نقیبی و... اشاره کرد.

نمایندگان هالیوود

در پایان با توجه به همزمانی سالروز تولد رابینسن با این نشست مراسمی خاص با بریدن کیک و گرفتن عکس یادگاری برپا شد که فضای رسمی سمینار را تلطیف کرد و موجب رد و بدل شدن شوخی‌های خاص شد. ترجمه همزمان هم این لحظات را برای همه ثبت کرد. در طول سمینار صحبت‌های طرفین با گوشی همزمان ترجمه فارسی و انگلیسی می‌شد.

اعضای افتخاری خانه سینما

فرانک پیرسون و فیل آلدن رابینسون از میهمانان آکادمی علوم و هنرهای سینمایی که به ایران سفر کرده‌اند به عضویت افتخاری کانون فیلمنامه‌نویسان خانه سینما درآمدند.

به گزارش خبرنگار مهر، سمینارهای تخصصی اعضای آکادمی اسکار با موضوع "نویسندگی"، "کارگردانی" و "مستندسازی" یکشنبه یازدهم اسفندماه در سالن اجتماعات خانه سینما برگزار شد.

نخستین سمینار با موضوع "نویسندگی" با حضور فرانک پیرسون فیلمنامه‌نویس و فیل آلدن رابینسون نویسنده و کارگردان برپا شد و در این سمینار فرهاد توحیدی فیلمنامه‌نویس و رئیس کانون فیلمنامه‌نویسان با نظر موافق هیئت رئیسه کانون این دو سینماگر هالیوودی را به عنوان اعضای افتخاری کانون معرفی کرد.

در ادامه و پس از تنفسی کوتاه سمینار "کارگردانی" با حضور پیرسون، رابینسون و علیرضا رئیسیان رئیس کانون کارگردانان خانه سینما به شیوه گفتگوی متقابل و پرسش و پاسخ برگزار شد.

عصر یکشنبه نیز سمینار "مستندسازی" با حضور جیمز لانگلی سازنده مستندهای بلند "نوار غزه" و "عراق تکه‌تکه‌شده" (نامزد اسکار 2007) و مستند کوتاه "مادر ساری" (نامزد اسکار مستند 2008) برگزار شد و در ادامه فیلم‌های سینمایی "سرزمین رویاها" فیل آلدن رابینسن با حضور این کارگردان و "آپولو 13" با حضور فرانک پیرسن تهیه‌کننده فیلم در خانه سینما مورد بررسی قرار گرفت.

نمایندگان هالیوود

امروز دوشنبه 12 اسفند سمینارهای "تهیه‌کنندگی" و "بازاریابی و تبلیغات" برگزار می‌شود و در ادامه فیلم‌های "ماهی عاشق" با حضور آلفر وودارد بازیگر و "کوهستان سرد" با حضور ویلیام هوربرگ تهیه‌کننده به ترتیب ساعت 17 و 20 به نمایش درمی‌آید.

نمایش8 فیلم هالیوودی در ایران

هشت فیلم از نمایندگان آکادمی اسکار که در ایران حضور دارند، هفته جاری در خانه سینما به نمایش درمی‌آید.

به گزارش خبرنگار مهر، روز شنبه دو فیلم "آکیلا و زنبور" و "لوک خوش‌دست" به نمایش درآمد و  روز یكشنبه دو فیلم "سرزمین رویاها" ساخته فیل رابینسون با حضور این کارگردان ساعت 17 و "آپولو 13" با حضور تهیه‌کننده فیلم فرانک پیرسون ساعت 20 در خانه سینما روی پرده رفت.

امروز دوشنبه یازدهم اسفندماه نیز فیلم‌های سینمایی "ماهی عاشق" با حضور بازیگر آن آلفرد وودارد ساعت 17 و "کوهستان سرد" با حضور تهیه‌کننده فیلم ویلیام هوربرگ ساعت 20 به نمایش درمی‌آیند.

فیلم "جولیا بودن" هم با حضور آنت بنینگ بازیگر فیلم ساعت 17 و مستند "عراق تکه تکه" با حضور جیمز لانگلی کارگردان ساعت 20 روز شنبه هفدهم اسفندماه روی پرده می‌رود.

كمك به اعتلای سینمای ایران

رئیس کانون کارگردانان سینمای ایران حضور تعدادی از اعضای آکادمی اسکار در ایران را کمک به رشد و اعتلای سینمای ایران دانست.

علیرضا رئیسیان درباره حضور این گروه در ایران به خبرنگار مهر گفت: این اتفاق به خودی خود مسئله‌ای بسیار مهم در بحث رشد سینمای داخلی و ارتباط با مهمترین بخش سینمای دنیاست.

او در مورد میزان آشنایی این میهمانان با سینمای ایران گفت: گویا قبل از حضور این افراد در ایران هماهنگی‌هایی شده بود تا آنان تعدادی از فیلم‌های مهم سینمای ایران را ببینند و با آثار کارگردانان صاحبنام آشنا شوند. به همین خاطر گروه حاضر نسبت به فضای سینمای ایران بیگانه نیستند و می‌دانند فضای سینمای ما در چه حال و هوایی است.

رئیس کانون کارگردانان درباره برنامه‌های خانه سینما برای این گروه گفت: خانه سینما برنامه‌هایی خوب و مناسب برای گروه طراحی کرده، اما تصور می‌کنم اگر نشستی مشترک هم برای فیلمبردارها، تدوینگران، آهنگسازان و طراحان صحنه برگزار می‌شد، اتفاقی خوب بود. البته برنامه کنونی هیئت مدیره خانه سینما دارای بهترین بخش‌ها برای تبادل نظرات و اطلاعات است.

رئیسیان همچنین درباره تاثیر حضور این گروه بر داوری‌های جشن خانه سینما گفت: این گروه ملاقاتی با اعضای تدوین اساسنامه جشن خانه سینما دارد تا به این شکل تجربیات خود را با ما در میان بگذارند و تصور می‌کنم این تبادل نظرات مثبت و ثمربخش باشد.

تنظیم برای تبیان : مسعود رضا عجمی