تبیان، دستیار زندگی
وسواس یک نارسایی عصبی نسبتا شایع است که در افراد بسیاری با علائم ونشانگان مختلف وجود دارد . در واقع وسواس ها ، افکار ، تصاویر ، ایده ها و تمایلات یا تکانه های مزاحم ، ناخواسته و بازگشت کننده ای هستند که در ذهن فرد به طور تکراری حضوری می یابند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آشنایی با وسواس و شیوه های رهایی از آن

وسواس یک نارسایی عصبی نسبتا شایع است که در افراد بسیاری با علائم ونشانگان مختلف وجود دارد . در واقع وسواس ها ، افکار ، تصاویر ، ایده ها و تمایلات یا تکانه های مزاحم ، ناخواسته و بازگشت کننده ای هستند که در ذهن فرد به طور تکراری حضوری می یابند.

فرآوری:مریم تجریشی - مرکز مشاوره
آشنایی با وسواس و شیوه های رهایی از آن

وسواس یک نارسایی عصبی نسبتا شایع است که در افراد بسیاری با علائم و نشانگان مختلف وجود دارد . وسواس ها افکار ، تصاویر ، ایده ها و تمایلات یا تکانه های مزاحم ناخواسته و بازگشت کننده ای هستند که در ذهن فرد به طور تکراری حضور می یابند . در اغلب موارد ، وسواس ها غیر منطقی ، ناخوشایند یا تنفر آمیزند . وسواس ها شامل تکانه های آسیب زدن به اعضای خانواده ، افکار جنسی ، ترس هایی در رابطه با کثیفی ، میکروب ،آلودگی ، عفونت و سرایت بیماری ، افکار برگشت کننده ای که چیزی به طور ناقص انجام شده است ، افکار کفر آمیز ترس از دست دادن چیزهای مهم یانگرانی در مورد تقارن و نظم و ترتیب است .

افراد مبتلا به مشکل وسواس های فکری و عملی ، از سلسله افکار و اعمال تحریک کننده ، تنش زا و اجباری و تکرار شونده رنج می برند. این مشکل فقط به شستشو یا مرتب کردن و قرینه سازی خلاصه نمی شود ، بلکه به مرور زمان ناراحتی قابل ملاحظه ای برای خود فرد درگیر و اطرافیانش ایجاد می کند و بیش تر اوقات با کار ، تحصیل ، روابط اجتماعی ، خانوادگی و صمیمی و البته زناشویی و فعالیت های روزمره زندگی تداخل می یابد.

تمایلات وسواسی باعث برانگیخته شدن احساسات ناخوشایندی مانند اضطراب ، تنفر ،افسردگی و احساس گناهکاری می شوند این احساسات به میل شدید به خلاص شدن از شر این افکار یا خنثی ساختن آن ها و یا اجتناب از موقعیت های وابسته به آن ها منجر می شود .افراد برای رهایی از شر این تمایلات وسواسی دست به رفتارهایی می زنند که خود آن رفتارها اگر چه در کوتاه مدت احساسات ناخوشایند آن ها را کاهش می دهد ، اما در بلند مدت دامگه جدیدی برای آن ها می شود .عدم اطلاع درست از ماهیت این مشکل و عدم مداخله و برخورد درست با آن باعث می شود خانواده های بسیاری که فرد وسواسی در منزل دارند در رنج و عذاب باشند .

تمایلات وسواسی باعث برانگیخته شدن احساسات ناخوشایندی مانند اضطراب ، تنفر ،افسردگی و احساس گناهکاری می شوند.این احساسات به میل شدید به خلاص شدن از شر این افکار یا خنثی ساختن آن ها و یا اجتناب از موقعیت های وابسته به آن ها منجر می شود .افراد برای رهایی از شر این تمایلات وسواسی دست به رفتارهایی می زنند که خود آن رفتارها اگر چه در کوتاه مدت احساسات ناخوشایند آن ها را کاهش می دهد ، اما در بلند مدت دامگه جدیدی برای آن ها می شود .

کتاب "آشنایی با وسواس و شیوه های رهایی از آن"یک متن بسیار ساده برای آشنایی با این پدیده زمین گیر کننده است . چنانچه با وسواس نه به عنوان بیماری لاعلاج یا یک مشکل که خود به خود برطرف می شود ،بلکه با نگاه علمی مواجه شویم به عنوان«رفتار»انتخابی ببینیم که پیش آینده هایی و پس آینده هایی آن را به راه انداخته و باعث تداوم آن می شوند ،آن گاه بهتر می توانیم به خود یا عضو خانواده خود که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند کمک کنیم تا به انتخاب رفتارهای بهتری دست بزنند. مطالعه این کتاب می تواند راهی باشد برای شناخت و آشنایی بیشتر با این بیماری و سریعتر رسیدن به نتیجه مطلوب در درمان آن . لازم به ذکر است که نه تنها این کتاب بلکه هیچ کتابی نمی تواند جایگزین درمان های روانشناختی و روانپزشکی شود .

این کتاب در قالب 9 فصل با عناوین، آشنایی با اختلال وسواس فکری عملی ،ارتباط وسواس با دیگر اختلال های روانی ،بیماران مبتلا به وسواس ،تاثیر وسواس بر خانواده ،شغل و زندگی اجتماعی ،شیوع اختلال وسواس،نظریه های موجود در خصوص اختلال و‌سواس،درمان وسواس ، سنجش و ارزیابی و در نهایت توصیه های عملی و ضمایم تألیف شده است.

مشخصات کتاب
نویسنده:پادمال دسیلوا،استنلی راچمن
مترجم:علی صاحبی،فریده محمدی
ناشر:سایه سخن

منابع: کتاب آشنایی با وسواس و شیوه های رهایی از آن