تبیان، دستیار زندگی
نه دولت پول فوتبال را می دهد، نه مجلس. باشگاه ها هم باید از هیچ درآمدزایی كنند. صداوسیما هم تافته جدا بافته، برای فوتبال تعیین تكلیف می كند و می گوید مسابقات لیگ را پخش می كنم، آن هم رایگان!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فوتبالِ بی جیره و مواجب!


نه دولت پول فوتبال را می‌دهد، نه مجلس. باشگاه‌ها هم باید از "هیچ" درآمدزایی كنند. صداوسیما هم تافته جدا بافته، برای فوتبال تعیین تكلیف می‌كند و می‌گوید مسابقات لیگ را پخش می‌كنم، آن هم رایگان!


فوتبال

بدتر از آن وزارت ورزش و جوانان که به جای حمایت از فوتبال، کارش این روزها شده زدن به سر فوتبال. یک روز وزیر علیه فوتبال مصاحبه می کند، یک روز معاونش. در این وضع هم صداوسیما پایش را کرده در یک کفش و با استفاده از تمامی ابزارها یک تنه جلوی خواسته فوتبال ایستاده است. پخش مفت و مجانی بازیهای لیگ و پر کردن ساعتهای پر مخاطب تلویزیون و استفاده از در آمدی که پخش آگهی ها به همراه دارد، آنقدر برای صداوسیما لذت بخش است که هیچ جوره زیر بار پول دادن نمی رود و حتی رییسش هم حاضر نمی شود که پای درد دل رییس فدراسیون فوتبال بنشیند. جالب اینکه صداوسیما برای اینکه از شر فدراسیون فوتبال خلاص شود، پای رییس جمهور و شورای عالی امنیت ملی را هم وسط کشیده تا این شورا با استفاده از قدرت قانونی اش با یک نامه بساط درآمدزایی فوتبال را جمع کند.

هر ساله تقریبا در همین روزها، موضوع حق پخش در رسانه ها روی بورس است. البته تنها در رسانه های نوشتاری و مجازی. برنامه های صداوسیما بر اساس یک قانون نانوشته حق ورود به این مساله را ندارند. حتی بعضی منابع خبر داده اند که عزت الله ضرغامی رییس صداوسیما شرط کرده که برنامه 90 تنها در صورتی حق دارد بعضی خطوط قرمز ورزشی را رد کند که هیچ گاه در برنامه اش وارد موضوع حق پخش نشود و مهمانهایش هم در این زمینه صحبت نکنند. در این وضعیت رسانه های نوشتاری و مجازی در چنین روزهایی هر ساله روی این موضوع مانور می کنند اما معمولا این پیگیریها نتیجه نمی دهد چون زور و توان صداوسیما از کل رسانه ها نوشتاری، فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش بیشتر است.

فدراسیون فوتبال به صداوسیما پیشنهاد کرده برای سه سال مبلغ 150 میلیارد بپردازد اما صداوسیما گفته تنها حاضر است به ازای هر سال پولی حدود 25 میلیارد به جیب فوتبال بریزد. همین اختلاف بزرگ باعث شده که مثل هر سال گروکشی بین فدراسیون فوتبال و صداوسیما شکل بگیرد

هر سال کفاشیان تهدید می کند که اگر صداوسیما با پولی که فدراسیون برای حق پخش در نظر گرفته موافقت نکند، اجازه ورود دوربینهای سی ان جی را به ورزشگاه ها نمی دهد و هر سال این تهدید تو خالی با ورود دوربینهای صداوسیما به استادیومها بی اثر باقی می ماند. اما امسال کفاشیان برای گرفتن حق پخش توجیه دیگری دارد. او می گوید چون قرارداد سه ساله فدراسیون فوتبال و سازمان صداوسیما به پایان رسیده به لحاظ قانونی تا زمان امضای قرارداد جدید او نمی تواند مجوز ورود دوربینها را به ورزشگاه ها صادر کند. البته او هفته اول را از این قاعده معاف کرده بود اما از آنجایی که فدراسیون فوتبال توان مقابله با صداوسیما را ندارد، حالا که در آستانه آغاز هفته هفتم هستیم هم هنوز دوربینهای صداوسیما بدون مشکلی وارد ورزشگاه ها می شوند و آب از آب تکان نمی خورد.

قبل از هفته ششم بود که فدراسیون فوتبال برای همراه کردن مدیران باشگاه ها با موضعش، آنها را به ساختمان شماره 2 فدراسیون فوتبال در آکادمی ملی فوتبال دعوت کرد. بعد از این جلسه که کمتر از دو ساعت زمان برد، مدیران باشگاه ها و مسوولان فدراسیون فوتبال اعلام کردند که تنها به صداوسیما تا دوم شهریور فرصت می دهند و اگر بعد از این پولی پرداخت نشود، دوربینها به ورزشگاه ها راه پیدا نخواهند کرد. بعد از این اولتیماتوم بود که شورای عالی امنیت ملی با ارسال نامه ای به فدراسیون فوتبال اعلام کرد که بهتر است تا پیش از حل شدن این موضوع دوربینهای تلویزیون مجوز ورود به ورزشگاه ها را پیدا کنند؛ نامه ای که بعدها وزیر ورزش و جوانان از آن انتقاد کرد و گفت که باید اجازه داد فوتبال به "حق" خود برسد. با این حال این اظهارنظر تنها موضع گیری رسمی وزارت ورزش برای احقاق حق فوتبال بود و حداقل در رسانه ها دیگر نمی شد خبری از حمایت وزارت ورزش از فوتبال برای گرفتن این حق پیدا کرد. بعد از این اتفاقات علی کفاشیان در جدیدترین موضع گیری رسمی خود به مزاح گفت که مشکلی با این قضیه و فرارهای صداوسیما ندارد و حاضر است با مصوبه مجمع فدراسیون فوتبال لیگ "حرفه ای" ایران را به لیگ "آماتور" تنزل بدهد. او در اظهارنظری تند که بر خلاف مشی همیشگی اش است، گفت: "چه نیازی به لیگ حرفه ای داریم. لیگ مان را می رسانیم به سطح مسابقات لیگ پاکستان و بنگلادش. دیگر آن زمان نیازی به حق پخش نداریم." فدراسیون فوتبال به صداوسیما پیشنهاد کرده برای سه سال مبلغ 150 میلیارد بپردازد اما صداوسیما گفته تنها حاضر است به ازای هر سال پولی حدود 25 میلیارد به جیب فوتبال بریزد. همین اختلاف بزرگ باعث شده که مثل هر سال گروکشی بین فدراسیون فوتبال و صداوسیما شکل بگیرد. مشکل وقتی بزرگتر می شود که بدانید مهدی تاج نماینده تام الاختیار فدراسیون فوتبال در مذاکرات با صداوسیما هم به دلیل بیماری قلبی چند روزی است در بیمارستان بستری است؛ بیماری ای که به گفته نظمی مدیرعامل باشگاه تراکتورسازی به خاطر موضوع حق پخش رقم به وجود آمده است. به هر حال با ادامه این وضع باید منتظر ماند و دید داستان فوتبال و صداوسیما به کجا ختم می شود؟ آیا این بار فوتبال، رادیو و تلویزیون را تحریم می کند یا مثل هر سال این صداوسیما خواهد بود که قدرتش را بر کل فوتبال دیکته می کند.

فاتح حسینی

بخش ورزشی تبیان