تبیان، دستیار زندگی
بخش اعتقادات شیعه سایت تبیان با انتشار مقاله ای با عنوان «آیا اختیارات مقام رهبری فراقانونی است؟ » به بررسی اختیارات مقام معظم رهبری در حوزه ولایت فقیه پرداخته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اختیارات مقام رهبری  و تبیان

رهبری

بخش اعتقادات شیعه  سایت تبیان با انتشار مقاله ای با عنوان «آیا اختیارات مقام رهبری فراقانونی است؟ » به بررسی اختیارات مقام معظم رهبری در حوزه ولایت فقیه پرداخته است.

به گزارش روابط عمومی، امید پیشگر در این مقاله نوشته است: «حدود اختیارات رهبری؛ اینکه محدود است یا حد و حصری برای او نیست و اگر محدود است به چه اموری ختم می شود؛ پرسش هایی است که پاسخ به آنها بسیاری از شبهات در خصوص اختیارات رهبری را جوابگو خواهد بود. بحث مطلقه بودن ولایت فقیه (اصل 57 قانون اساسی)، وظایف و اختیارات رهبری در یازده بند (اصل 110)، مسئول و موظّف بودن رهبر در برابر قانون به مانند سایر افراد کشور (اصل 107) در کنار تحلیل های غیر کارشناسانه، دست به دست هم داده تا سوالات مطرح شده در بالا و شبهاتی از این دست تولید شود. در این مقاله برآنیم تا به شکلی مختصر و نه به تفصیل، حدود و اختیارات رهبری را با توجه به قانون اساسی و نیز سخنان مقام معظم رهبری بررسی کرده تا به یک جمع بندی نهایی دست پیدا کنیم.

در اصل 57 قانون اساسی، ولایت و یا همان حاکمیت فقیه در نظام اسلامی به شکل مطلق آمده است:

«قوای‏ حاكم‏ در جمهوری اسلامی‏ ایران‏ عبارتند از: قوه‏ مقننه‏، قوه‏ مجریه‏ و قوه‏ قضائیه‏ كه‏ زیر نظر ولایت‏ مطلقه‏ امر و امامت‏ امت‏ بر طبق‏ اصول‏ آینده‏ این‏ قانون‏ اعمال‏ می‏گردند.»

این مطلق بودن نه به آن معناست که برخی دوستان جاهل و یا دشمنان مغرض گفته‌اند که یعنی حاکمیتی یله و رها؛ بلکه معنای آن، مدیریت مطلق و کلان بر تمام ارکان و قوای نظام اسلامی است که در اصول متعدد قانون اساسی مانند همین اصل 57 به آن اشاره شده است.

مقام معظم رهبری با گلایه از کسانی که خواستند معنا و تفسیر نادرست از ولایت مطلقه ارائه دهند فرمود:

«یك جمله‌اى را امام بیان كردند: ولایت مطلقه‌ى فقیه. یك عده‌اى با مغالطه خواستند این قضیه را به نحوى مشوب كنند و یك معناى غلط و تفسیر غلطى بدهند. گفتند: معناى ولایت مطلقه این است كه رهبرى در نظام جمهورى اسلامى، مطلق از همه‌ى قوانین است؛ مثل یك اسبِ مهار كنده شده‌اى، هر جا بخواهد، هر كار بخواهد، می‌تواند بكند. مسئله این نبود، این نیست.»

علاقه مندان به منظور مطالعه این مقاله می توانند به بخش اعتقادات شیعه تبیان مراجعه نمایند.

تهیه و تنظیم: هومن بهلولی